Helsinkiin saadaan vihdoin lumipeite, joka ei näyttäisi ainakaan heti sulavan.

Ensin mennään Kaliforniaan. Eilen saapunut myrsky on aiheuttanut runsaasti vahinkoja. Yli miljoona ihmistä on ilman sähköä puiden kaaduttua sähkölinjoille. Rekkoja on kaatunut kyljelleen ja Richmond-San Rafael silta San Fransiscossa jouduttiin sulkemaan. Lukuisia lentoja on jouduttu perumaan ja esim. San Fransiscon lentokentällä voimakkaimmillaan keskituuli on puhaltanut 24 m/s ja puuskissa 30 m/s.

Sierravuoristossa on mitattu keskituuleksi 38 m/s ja puuskissa 73 m/s. Vesisadetta on enimmillään mitattu toistaiseksi yli 250 mm ja merellä korkeimmat aallot ovat olleet 12,5 metrisiä.

Sitten Suomen säähän.

Tänään on merialueilla tuulista ja voi olla, että tuuli yltyy lähes myrskylukemiin lounaisilla tai läntisillä merialueilla.

Sunnuntaina tuuli helpottaa hieman. Sadealue alkaa saapua lännestä Suomea kohti, mutta päivä on vielä suuressa osassa maata selkeä ja poutainen. Lähinnä Lapissa ja päivän aikana lounaassa ja lännessä pilvisyys on runsaampaa. Lämpötilat ovat koko maassa pakkasella, lännessä ja etelässä -5 asteen molemmin puolin, idässä ja pohjoisessa pääosin -15 / -20. Lumisade alkaa lounaassa hieman puolen päivän jälkeen ja pääkaupunkiseudulla auringonlaskun aikaan. Sateet saapuvan Keski-Suomeen illan ja yön aikana. Ensi alkuun sateet ovat heikompia, mutta yön ja aamun aikana hieman runsaampia sateita saapuu etelään.

Maanantaina lumisateita saadaan suuressa osassa maata, lähinnä idässä ja Itä-Lapissa on vielä pääosin poutaa, tosin pilvistä. Lämpötilat ovat näillä alueilla -15 asteen tienoilla, muualla pääosin -5 / -10 välillä, rannikoilla lauhempaa. Tiistaille mentäessä lumisateet leviävät muuallekin maahan.

Tiistaina sateet ovat heikkenemään päin, vaikkakin kuuroja voidaan saada ympäri maata. Lämpötilat pääosin -5 / -10. Lounaisrannikolla ollaan lähempänä nollaa.

Keskiviikkona sateet vähenevät entisestään ja painottuvat lähinnä Lappiin, muuallakin voidaan saada vielä heikkoja lumikuuroja, rannikoilla ehkä räntää. Lämpötilat lauhtuvat asteella parilla tiistain lukemista, mutta koko maassa ollaan vielä pakkasella, rannikoilla nollan tuntumassa. Pilvipeite saattaa etelässä hieman repeillä.

Näillä näkymin torstaina kehittyy Suomeen heikko korkean selänne ja sää olisi pääosin poutaista vaikka yksittäisiä lumikuuroja voidaan saada. Etelärannikolle voi ajautua lumikuuroja mereltä.

GFS mallin mukaan suureen osaan Etelä-Suomea saataisiin ainakin viiden sentin lumipeite lähipäivien aikana ja paikoin yli 10 cm. Virolainen malli ennustee, että esim. Helsingissä olisi maanantai-iltana n. 4-6 cm lunta ja paikoin Lounais-Suomen sisämaassa 6-10 cm. Forecan meteogrammi vetää pisimmän korren ja näyttäisi lähes 15 cm lumikertymää Helsinkiin maanantai-illaksi.

Pääasia, että lunta nyt näyttäisi tulevan ja se pysyisi ainakin jossain määrin maassa ensi viikon. Riittääkö se kaikkialla esim. koneella ajettujen hiihtolatujen tekemiseen on vielä hieman auki, mutta pulkkamäkeen lumi tulee riittämään.