Myrsky on viime hetkellä menettänyt hieman voimakkuuttaan. Tuuli yltyy edelleen merellä myrskyksi, mutta ei aiheuta yhtä paljon vahinkoja kuin vielä eilen luultiin.

Alkuperäinen Norjan merellä oleva matalapaine on muodostanut uuden osakeskuksen Perämeren kohdalle ja tästä on nyt tulossa kovimmat tuulet ensi yön aikana. Perjantaina tuulee vielä mahdollisesti vaarallisen voimakkaasti eteläisillä maa-alueilla, mutta voimakkaimmat tuulet ovat silloin jo väistymässä itään, sillä tuo alkuperäinen myrskymatala heikkenee jo saapuessaan Suomeen, mutta se pitää sään tuulisena vielä lauantaina aamulla.

GFS malli ei enään edes ennusta myrskytuulia merelle, mutta se huonomman resoluution takia ei pysty ennustamaan tuota juuri syntynyttä osakeskusta kovinkaan tarkasti. Myös Islantilainen Theyr malli on huomattavasti alentanut tuuliennustettaan merialueille ja aaltomallit lupaavat enään alle neljän metrin merkitsevää aallokkoa. Vaikka tuulet ovatkin hiemat heikommat kuin alunperin pelättiin, on tässä myrskyssä edelleen huomattavasti potkua tuomaan vahinkoja sisämaahan ensi yön aikana. Ja ei Ilmatieteen laitos varmaan syyttä pidä ennusteitaan edelleen kovina, sillä tuo uusi myrskykeskuksen synty on ollut vaikea ennustettava monien epävarmuustekijöiden takia.

Vedenkorkeus on alkanut nousta monin paikoin ja Helsingissä ollaan tällä hetkellä +60cm, josta vielä varmaan jonkin verran noustaan.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että pahimmalta vältytään, mutta tuulet ovat täällä etelässä ehkä samaa luokkaa kuin lokakuun lopun ja marraskuun alun myrskyissä, joten ei vielä sanota mitään lopullista, katsotaan huomenna päivällä miten yöllä kävi.

Muuten mainittakoon muuten säästä nopeasti, että tämä myrsky kääntää siis tuulet puhaltamaan pitkästä aikaa pohjoisen puolelta ja sää viilenee lauantaina etelässäkin. Pakkasella ollaan alkuviikko ja pohjoisen virtauksen takia voidaan nauttia etelässä osin jopa aurinkoisista keleistä seuraavat päivät. Eli hieman valoa tähän pimeyteen auringon muodossa ja ehkäpä sieltä pikkuriikkisen luntakin tulisi maanantaina.

Jouluennuste viikonloppuna.