Nyt on alkamassa yksi hienoimmista mahdollisista kevätkausista sään puolesta. Viikonvaihteessa voidaan ehkä rikkoa jopa Suomen kaikkien aikojen maaliskuun lämpöennätys 15,2 astetta.

Lämpimisen aiheuttaa Keski-Euroopassa oleva matalapaine, jonka lämpimän rintaman myötä on virrannut hyvin lämmintä ilmaa kaukaa kaakosta. Rintama on paraikaa aivan Etelä-Suomen päällä ja näyttää siltä, että kaikkein lämpimin sää ei koskaan yllä Suomeen asti. Virossa nimittäin on tänään mitattu jopa 18 astetta, mutta Suomessa päästään tulevina päivinä "vain" 10-15 asteen tuntumaan.

Viime päivinä ollaan synoptiikan laboratoriokurssilla Ilmatieteen laitoksella seurattu hyvin tiiviisti saapuvan rintaman ennustetta. On niin hilkulla, että tuo hyvin lämmin pääsisi eteläiseen Suomeen, mutta nyt tuo maapintarintama ja lämmin ilma näyttää tyssäävän melko tehokkaasti juuri Suomenlahden päälle.

Helsinkiin pääsevän ilmamassan voi kuvailla 850 hPa:n lämpötiloilla, eli sillä kuinka lämmintä on ilmakerroksessa Helsingin päällä, jossa vallitsee ilmanpaine 850 hPa. Tuo lämpötila on nyt seuraavina päivinä n. +5 astetta, kun Viroon pääsi vielä +8 asteista ilmamassaa. Ilmamassa on hyvin lämmintä, sillä ajankohdan keskiarvo on -5 asteen luokkaa.

466278.jpg

Kuvassa on GFS mallin ennuste 850 hPa:n lämpötiloille tälle päivälle. Siitä nähdään loistavasti lämmin rintama kaakosta ja tuo hyvin lämmin putki, jonka mukana siis 850 hPa lämpötilat ovat jopa +8 Virossa. Kuvaa tulkittaessa tulee muistaa, että rintamat ovat kaltevia. Niinpä vaikka Suomeen näyttää tulevan tuota lämmintä ilmaa, on se pääosin ylempänä ilmakehässä ja kaltevuuden takia ei maanpinnalla tuo lämpimin ilma yllä Suomeen.

Nyt on siis korkeapaine vahvistumassa Suomen päälle kun Keski-Eurooppaan kuroutuu hyvin kylmä ilmamassa ja Suomeen virtaa tuon matalan ympäri molemmin puolin lämmintä ilmaa, joka vahvistaa korkeapaineen huomisen aikana. Se on voimakkaimmillaan lauantaina ja sunnuntaina, mutta pysyttelee tämän hetkisen ennusteen mukaan Suomen tuntumassa lähes viikon ajan. Eli KERRASSAAN HIENOA SÄÄTÄ LUVASSA!

Mutta aina on muttia matkassa. Nimittäin rannikoilla meri viilentää huomattavasti. Perjantaina voi esim. Helsingissä meren tuntumassa tuntua melko vilposalta tuulen myötä ja muinakin päivinä kun korkeapaine heikentää geostrofiset tuulet alkaa merituuli vaikuttamaan. Silloin aurinko lämmittää mantereella ilmaa niin, että se nousee ja maanpinnalle syntyy hieman matalampi paine. Niinpä mereltä alkaa puhaltaa kylmää ilmaa paikkaamaan tuon aukon ja tällöin pitää mennä joitakin kymmeniä kilometrejä sisämaahan, että pääsee eroon tuosta viilentävästä tekijästä.

Toinen mutta matkassa on sumut. Sumuja voi esiintyä aina advektiosumuista säteilysumuihin. Niiden ennustaminen on malleille hyvin hankalaa, joten ei tarvitse vihaisena soittaa päivystykseen jos sattumalta sumu viilentää aamupäivisin ilmaa kunnolla. Tuon lämpöennätyksen syntymiseen tarvitaankin, että sumut eivät kiusaisi auringon noustua liian kauaa.

Kolmas mutta on tämän korkeapainesään lopussa. Vaarana onkin takatalvi. Mikäli tämä sulkukorkeapaine siirtyy meteorologisia termejä käyttäen epäjatkuvan retrogression myötä Atlantille kääntyy virtaus puhaltamaan suoraan pohjoisesta. Tällä hetkellä mallit ennustavat tämän tapahtuvan aivan kuun vaihteessa, jonka jälkeen jäätäisiin etelää myöden ehkä nollaan. Sitä ennen on kuitenkin malleilla pitkä aika muuttaa ennustetta.

Tuleepas taas tekstiä. Pääasia on siis, että lämmintä ja kaunista keliä on luvassa. Etelässä on vielä perjantaina jonkin verran pilvisyyttä, joka voi estää lämpötilojen kunnollisen nousun, mutta lauantaina tilanne paranee. Kaikkein lämpimintä säätä on luvassa lounaaseen ja länteen, sisämaahan, jossa sumut eivät haittaa pitkään ja tuulee jonkin verran ja suuria järviä ei ole lähettyvillä. Näillä alueilla voidaan siis rikkoa tuo maaliskuun lämpöennätys nyt viikonloppuna. Rannikoilla on viileämpää. Lapissakin on hyvin lämmintä ja loputkin lumet sulavat nyt etelästä kokonaan.

Loppukevennyksenä kuvia Italian rannikolta. Pitkälle etelään on siis virrannut hyvin kylmää ilmaa ja Välimerellä on ollut nyt muutaman päivän jännän näköinen pyörre.

466044.jpg

Kyseessä ei ole hurrikaani tai mikään trooppinen myrsky. Synoptiikan labrakurssin vetäjän Jarmo Koistisen mukaan kyseessä on todennäköisesti runsaan konvektion alue, joka on saanut pyörrepiirteitä. Kun tuo kylmä ilma on virrannut suhteellisen lämpimän meren ylle on syntynyt konvektiota, joka on mm. Korsikan vuoristoisen topografian, yllä olevan kuroutumismatalan alenemisen myötä saanut syklonaalisen pyörteen aikaan ja selkeän "silmän" konvektioalueen keskelle. NOAA satelliittien huiman resoluution myötä se on hienon näköinen ylhäältä katsottaessa.

466046.jpg

Tässä kaikki tällä kertaa. Palataan asiaan kun tiedetään, että rikkoutuiko tuo lämpöennätys, koska mahdollisesti lämmin ilma päättyy ja tuleeko takatalvi... Siihen asti nauttikaa hienosta säästä niin kauan kun sitä riittää.