Talvi sen kuin jatkuu eikä näköpiirissä ole mitään dramaattista muutosta havaittavissa. Aurinko lämmittää ilmaa päivä päivältä yhä enemmän, mutta kyllä pakkasia tästäkin huolimatta vielä riittää. Vasta maaliskuun loppua kohti auringon energia alkaa riittää sulattamaan lunta tehokkaasti, jonka myötä kevät lähtee viimeistään käyntiin. Tosin lunta onkin sitten sulatettavana reippaasti, joten kevään saapuminen voi venähtää edellisvuosia pidemmälle.

Jos katsotaan viimeisimpiä AO- ja NAO-indeksien ennusteita on niissä viitteitä talvisten kelien jatkumisesta. NAO-indeksi on tammikuun puolivälistä lähtien ollut neutraali joulukuun alusta alkaneen negatiivisen jakson jälkeen. Indeksi näyttäisi menevän jälleen reippaammin negatiiviselle kuun puoliväliä kohti mentäessä. Arktinen indeksi rämpii hyvin syvällä negatiivisen puolella eikä tässä suurta muutosta neutraaliin ole lähiaikoina odotettavissa. Ilmamassaennusteet ennakoivat tavanomaisia tai normaalia kylmempiä lukemia, joten hiihtolomien kannalta ei ole syytä huolestua talven päättymisestä.

Hieman muutakin asiaa. Seuraava suurempi sääasia maailmalla esiintyy ehkäpä Yhdysvalloissa. Amerikkalaiset kollegat ennakoivat lumimyrskyä itärannikon suuriin kaupunkeihin viikonlopuksi. Esimerkiksi Washingtoniin ja Philadelphiaan odotetaan lauantaina jopa 30-60 (!) cm lunta. Myös New York on tämänhetkisen näkemyksen perusteella saamassa 15-30 cm lunta. Lumi on tulossa vielä voimakkaan tuulen saattelemana, joten tämä myrsky saattaa olla tämän talven pahin Yhdysvalloissa.

Kanariansaarilla tulvia aiheuttanut, välillä trooppista myrskyä muistuttanut matalapaine on matkalla kohti Espanjan ja Portugalin etelärannikkoa. Se on torstain vastaisena yönä tuomassa runsaita sateita mukanaan ja tulvat ovat alueella mahdollisia. Viikonloppuna samainen matalapaine tuo runsaita vesi- ja lumisateita Välimeren pohjoisrannikoille, esimerkiksi Balkanille.  

Suomessa ei yhtä runsaita sateita ole tulossa. Lähipäivinä kuitenkin saadaan lumisateita, sillä niin idästä kuin lännestä on saapumassa sateita. Seuraavien päivien aikana lumipeite kasvaa koko maassa yhteensä n. 2-10 cm, idässä ehkä hieman enemmänkin.  

Leikin tuossa jälleen Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) ERA-Interim uusanalyyseillä. Plottasin Päijänteen alueen (LAT 61.5, LON 25.5 hilapisteen ympäristö, Sysmän tienoilla) keskiarvot iltapäivä- (12 UTC) ja yölämpötiloista (00 UTC) sekä merenpintapaineesta 1989-2009 vuosilta laskettuna (2009 viimeiset kuukaudet eivät olleet vielä analysoitu). Nämä arvot ovat siis mallianalyysejä perustuen todelliseen tilanteeseen, mutta ne eivät suoraan edusta alueella 2 metrin korkeudella mitattujen oikeiden havaittujen lämpötilojen keskiarvoja. Kuvasta saa kuitenkin suuntaa minkälaisessa lukemissa liikutaan ja kuinka lämpötila ja ilmanpaine käyttäytyy vuoden mittaan.

4328416256_86c68128e1.jpg

Lämpötiloissa iltapäivän ja yön lämpötiloissa suurimmat erot ovat kesäisin kun taas talvisin ero on pieni auringonsäteilyn vähyydestä johtuen. Kylmimmät lukemat ovat analyysien perusteella tammi-helmikuun vaihteessa ja lämpimimmät heinä-elokuun vaihteessa. Iltapäivälukemat ovat "keskikesällä" keskimäärin hieman päälle +20 astetta ja talvella liikutaan -5..-10 asteen välillä.

Merenpintapaineen päiväkeskiarvoissa esiintyi runsaammin hajontaa päivien välillä ja niinpä otin 30 päivän liukuvan keskiarvon. Mielenkiintoisia havaintoja ovat toukokuun alun paikkeilla havaittava korkeampi paine. Tyypillisesti keväällä itäiselle Atlantille kehittyy sulkukorkeapaine ja tämä saattaa vaikuttaa myös Suomen painekenttään korkeampana ilmanpaineena. Keskikesäksi ilmanpaine lähtee laskuun johtuen osittain auringon lämmityksen ja sitä kautta termisen matalapaineen kehittymisen myötä.  

Päivityksiä ehdin seuraavan kuukauden aikana tehdä vain vähän ja satunnaisesti, joten normaaliin päiväjärjestykseen päästään maaliskuun puoliväliin mennessä.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

121162027.jpg