Tällä kertaa hieman tietoa Länsi-Eurooppaan saapuvasta voimakkaasta myrskystä sekä Yhdysvaltain talvimyräkästä.

Usean päivän ajan on jo näyttänyt siltä, että sunnuntain aikana Ranska, Benelux-maat sekä Saksa saavat kokea voimakkaan myrskyn, joka tulee aiheuttamaan tuulituhoja. Käyn hieman läpi miten tilanteeseen päädytään. Kuvat saa isommaksi niitä klikkaamalla.

Tänään illalla näkyy Brittein saarten pohjoispuolella laaja matalapaineen alue, jossa on useita osakeskuksia. Saarten länsipuolella nähdään pieni kehittyvä osakeskus, jonka keskuspaine on n. 985 hPa. Tuo matalapaine on melko barokliinisella alueella (lämpötilat muuttuvat pienellä alueella).

1098708.jpg

 

Sunnuntaina aamulla kyseinen osakeskus on jo Brittein saarten tuntumassa alle 980 hPan paineella.

1098709.jpg

 

Samalla ajanhetkellä ylätroposfäärissä on nähtävillä kehittyvä voimakas suihkuvirtaus, jossa tuulet puhaltavat n. 90 m/s. Kun tuohon karttaa sijoitetaan kyseisen osakeskuksen sijainti niin nähdään, että se on suihkuvirtauksen vasemmalla jarruuntumisalueella, eli paikassa, jossa on runsasta pyörteisyysadvektiota ja nousuliikettä voimistaen matalapainetta. 

1098712.jpg

 

Matalapaine kehittyy melko voimakkaasti sunnuntain aikana ideaaleissa olosuhteissa. Samalla painegradientti kasvaa voimakkaaksi.

1098714.jpg

 

GFS mallin painekartta sunnuntai-illaksi. GFS pitää matalapaineen n. 972 hPan tienoilla, muutamat muut mallit tekevät siitä vielä syvemmän alle 970 hPan keskuspaineella. Kuten kuvasta nähdään on painegradientti hyvin voimakas.

1098717.jpg

 

GFS mallin ennustama 10 m keskituuli illaksi. Laajalla alueella tuulet puhaltavat 15 m/s maa-alueilla. Keltaisella alueella keskituulet ovat n. 12 m/s.

1098720.jpg

 

850 hPan tuulet, eli tuulennopeudet n. 1,5 km korkeudella. GFS:n arvot ovat korkeimmillaan n. 35-40 m/s. Muutamissa ajoissa on arvot yli 40 m/s.

1098723.jpg

 

Mahdollisissa konvektiivisissa soluissa tuota rajakerroksen suihkuvirtauksen hyvin voimakasta tuulta voi sekoittua lähemmäksi maanpintaa, jolloin erittäin voimakkaat tuulenpuuskat ovat mahdollisia. Tosin konvektiivisin alue saapuu vasta matalapaineen solan myötä myöhemmin maanantain puolella.

Saksalainen GME ennustaa 850 hPa tuuliksi Saksaan jopa lähes 45 m/s. Vaikka nuo arvot ovat hyvin voimakkaita, ei ne vertailussa voita tammikuussa laajaa tuhoa aiheuttanutta Kyrill-hirmumyrskyä, jonka kyseiset tuulet olivat laajalla alueella yli 50 m/s.

Hiukan ihmettelen kuinka hiljaa varoitusten suhteen ollaan kyseisissä maissa oltu. Vaikka esim. Saksan ilmatieteen laitos on kirjoitetuissa ennusteissaan varoitellut tuulista, ei media ole niitä pahemmin ainakaan nettisivuillaan uutisoinut. Puuskissa tuulet kuitenkin puhaltavat maa-alueilla myrskyisästi ja paikoin voidaan päästä 30 m/s puuskiin. Korkeammilla vuorilla ja tuntureilla päästään hurrikaanipuuskiin.

Tuulivahinkoja tulee siis ilmenemään sunnuntain aikana ja vielä maanantaina matalapaineen jälkipuolen solan tuodessa puuskaisempaa tuulta.

Yhdysvalloissa on käynnistynyt muutamia päiviä kestävä talvimyrsky. Matalapaine ylittää lähes koko maan lounaasta koilliseen tuoden mukanaan runsaasti lunta. Pohjois- ja koillisosiin on odotettavissa seuraavien päivien aikana yleisesti 15-30 cm ja paikoin puolisen metriä lunta. Lisäksi laajalla alueella on odotettavissa vaarallisia jääsateita, jotka saavat liikenteen sekaisin. Matalapaineen saapuessa koilliseen sen odotetaan hieman malleista riippuen voimistuvan entisestään ja mahdollisesti tuovan lumimyrskyn maan koillisosiin.

Sitten vielä nopea katsaus Suomen säähän. Yön aikana sadealue leviää lounaaseen ja sade alkaa lumena. Päivän aikana rintaman jälkipuolella sade tulee räntänä tai vetenä. Keski-Suomessa sataa päivällä lunta, vaikka sade heikkeneekin päivän mittaan. Maanantain aikana jatkuvampia sateita saapuu jälleen etelään. Ne tulevat sisämaassa pääosin lumena, rannikolla vetenä tai räntänä. Lumi- ja räntäsade saattaa olla paikoin maanantaina illalla sakeaa.

Tiistaina sateet painottuu etelään ja itään, sisämaassa sateet tulevat lumena, rannikolla räntänä tai vetenä.

Keskiviikkona sää pakastuu koko maassa ja sää on poutaista, mutta Itsenäisyyspäivälle mentäessä sää alkaa selvästi lauhtua. Linnan juhlia seurataankin lähes koko maassa nollassa tai pikkupakkasessa idässä. Lounaassa on lähes +5 astetta. Päivällä vesi- tai räntäkuuroja saadaan suuressa osassa maata, mukana voi olla myös tihkua etelässä ja pohjoisempana jäätäviä sateita. Perjantaina ollaan lähes koko maassa nollassa, etelässä plussalla. Viikonloppunakin on melko lauhaa säätä luvassa.