Yhdysvaltojen tornadokujaa on moukaroitu jo kaksi päivää ja lisää on vielä tulossa. Suomessakin saattaa hieman ukkostaa, mutta meidän myrskyt jäävät olemattomaksi ininäksi verrattuna USA:n ukkosiin.

Uutisissa on kerrottu kuinka Greensburgin kaupunki tuhoutui lähes täysin perjantaina. Tämän aiheuttanut tornado muistetaan vielä pitkään monestakin syystä. Se tuhosi n. 95% kaupungin asutuksesta. Yhdeksän ihmistä menehtyi ja kymmeniä loukkaantui. Onneksi kaupunki sai nykytekniikan takia n. 20 minuutin varoituksen lähestyvästä myrskystä, mutta toisaalta tornado iski pimeän aikaan, jolloin tornadojen havaitseminen maasta käsin on hyvin hankalaa.

Greensburgin tornado oli erittäin suuri. Sen tuhon laajuuden perusteella tornado oli jopa 1,4 mailia eli yli 2,2 kilometriä leveä. Eli Helsingissä se olisi ulottunut Katajannokalta Kampin metroasemalle. Kyseisen tornadon voimakkuutta vielä tutkitaan, mutta arvelut ovat, että se olisi ollut ainakin EF-4 ellei EF-5 luokkaa. EF (Enhanced Fujita) on uusi, tänä vuonna voimaan tullut asteikko entisen Fujitan asteikon tilalle. Siinä tornadon voimakkuutta arvioidaan pääasiassa tuhojen perusteella. Viimeisin F-5 luokan tornado oli kahdeksan vuotta sitten Oklahomassa, tämä voi olla myös EF-5 vaikka virallista luokitusta saadaan odottaa.

5beb8a57-1b53-4ca2-bb0f-8d9e78249169.jpg  

Greensburgin tornado kuvattuna kun salama valaisi taivaan. (KOTV)

Jeff Mastersin blogisivuilla on nähtävillä myös kyseisen supersolun tutka- ja dopplerkuvat. Ne ovat melko dramaattisia ja niistä on havaittavissa myös kuulemma itse supersolun okludoitumista. Kansas.com sivuilla on puolestaan nähtävillä kuvia ilmasta minkälaista tuhoa tornado sai aikaan. 

Tuo perjantain myrskyalue oli vasta alkusoittoa, sillä varsinainen tornado outbreak (enpä keksinyt kunnon suomen kielen vastinetta) tapahtui eilen kun ainakin 75 tornadoa havaittiin, useat niistä olivat suuria, kiilamaisia jättiläisiä kuten Greensburgin tornado.

568507.jpg

Greensburgin alueella havaittiin ainakin yksi tornado eilen, joka hidasti pelastustoimia entisestään. Tässä yksi supersolu kaupungin lähellä.

568509.jpg

Useita tornadovaroituksia vilisi koko illan ajan Amerikan Keski-Lännessä.

568510.jpg

Yön aikana myrskyrintama muuttui vaaralliseksi derecho-nauhaksi, jossa ukkossolut vierekkäin ylläpitävät toisiaan hengissä. Derechoon liittyy vaarallisimpana elementtinä hyvin voimakkaat tuulet, jotka eivät ole peräisin tornadoista vaan rajuista syöksyvirtauksista, joissa tuulennopeudet yltyvät yli 50 m/s. Tuulivahinkoja onkin raportoitu tuon rintaman kohdalla.

National Weather Service on juuri julkaissut uuden tornado watch huomautuksen Oklahoman, Teksasin ja Kansasin osavaltiohin. Alueella on vielä aamupäivä, mutta eiliset myrskyt ovat selvinneet hengissä yön yli ja lisää myrskyjä on odotettavissa tänäänkin. Tälle päivälle tosin on annettu "vain" moderate risk of severe storms ja 15 % todennäköisyys, että alueella tornado osuu kohdalle. Eilen prosentti oli jopa 30% ja yleensä tuo todennäköisyys tämänlaisissa myrskyissä on alle 10%.

Lisäksi mainittakoon Jeff Mastersin sivuillakin mainittu kehittyvä matalapaine Yhdysvaltain itärannikolla, jolla voi olla edellytyksiä kehittyä subtrooppiseksi matalapaineeksi loppuviikolla ja siten saada ensimmäisenä tämän kesän myrskynä nimen, Andrea.

Sitten nopeasti vielä Suomen säähän. Sillisalaattia luvassa koko viikon. Laajat matalapaineet pääsee vihdoin Atlantilta Suomeen ja ne jääkin tänne pyörimään. Lämpötilat on huomenna maanantaina parhaimmillaan lähellä +20 astetta, mutta jäävätkin matalapaineiden myötä loppuviikolla 10-15 asteen välille. Lähipäivinä voi myös Suomessa olla jonkin verran ukkosia mahdollisesti kylmän rintaman myötä ja yksittäisinä soluina kun GFS malli ennustaa Capen nousevan hieman suosiollisemmaksi.

Näillä näkymin viikonloppu voi olla viikon viilein, tosin lämpötilat pysyttelevät ehkä hieman yli +10 asteen, mutta varsinaista pitkäaikaista lämpenemistä kesään ei ole nyt näköpiirissä. Ensi viikko on tenttiviikko, joten päivityksistä teen sitten kun kerkiän.