Talviset kelit ovat saapuneet lähestulkoon koko maahan ja sama meno jatkuu.

Tällä hetkellä Norjan rannikolla on polaarimatala, joka on tuonut likimain hurrikaanituulia mukanaan maa-alueille saakka. Nyt tuo systeemi on matkalla kohti Suomea ja heikentyy merkittävästi Skandien vuoriston ylityksessä. Tuulet eivät ole huolenaihe. Matalan tuoman kylmän ilman saapuessa lämpimän meren ylle on luvassa lumikuuroja, jotka voivat olla sankkoja. Niinpä länsirannikolla on syytä varautua paikoin runsaaseen lumentuloon. Kuuroja voi ajautua myös pidemmälle sisämaahan. Etenkin illan ja yön aikana myös etelärannikolle voi Suomenlahdelta ajautua paikoin sankkoja lumikuuroja. Lunta voikin melko lyhyessä ajassa tulla useita senttejä. Muualla maassa sää on melko poutaista, mutta lumikuuroja voi tulla etenkin idässä ja Pohjois-Lapissa. Aurinko paistelee pilvien lomasta. Lämpötilat pakkasella koko maassa, aivan etelärannikolla nollassa tai asteen plussalla. Lapissa pakkanen voi olla kireää. Tuon polaarimatalan rankimmat lumikuurot näyttää matkaavan kohti Ahvenanmaata ja Ruotsin länsirannikkoa, jossa sama meno jatkuu vielä lauantaina. Niinpä on mahdollista, että esim. Gävlessä voi tulla yllättävästikin lunta parin päivän aikana.

Lauantaina sää on poutaista suuressa osassa maata. Lumikuuroja tulee etelärannikolla ja yksittäisiä kuuroja ehkä myös Oulun läänissä ja Lapissa. Pilvisyys on vaihtelevaa, mutta aurinko näyttäytyy välillä. Lämpötilat perjantain lukemissa, Lapissa paikoin kireitä pakkasia.

Tietokonemallit ovat jo usean päivän ajan vihjanneet mahdollisuudesta, että sunnuntaina kaakosta saattaa tulla lumipyry. Kaakosta saapuvat matalapaineet ovat kuitenkin pahamaineisen vaikeita ennustaa, joten reitissä ja voimakkuudessa voi hyvinkin esiintyä suuria vaihteluita. Kuitenkin alkaa näyttää hieman todennäköisemmältä, että tosiaan sunnuntaipäivän aikana matalapaine saapuu Suomeen ja tuo mukanaan kovia tuulia ja runsaasti lunta. Jotkin mallit ovat välillä indikoineet, että tuulet voivat yltyä puuskissa myrskyksi sisämaassa. On myös mahdollista, että lunta kertyy etenkin maan itäosissa yli 20 cm. Toisaalta on malleja, jotka pitävät tuulet huomattavasti heikompina ja vievät matalapaineen lopulta selvästi itäisempää reittiä niin, että lumimyräkästä ei ole tietoakaan. Tilanne on siis vielä hyvin auki, mutta potentiaalia on ehkä hyvinkin vaikuttavaan lumimyräkkään. Mikäli matala kulkee ideaalia reittiä (hieman läntisempää), voisi myös etelärannikolle tulla jopa useita kymmeniä senttimetrejä lunta meren ja rannikon avustamana. Jäämme suurella mielenkiinnolla seuraamaan miten lopulta käy. Päivitän seuraavina päivinä tihenevään tahtiin kunhan ehdin, jos jotain uutta ilmenee.

Alkuviikolle GFS parviajo näyttää yksimielisesti yhä ajankohdan keskiarvoon nähden kylmempää ilmamassaa. Niinpä sunnuntaina mahdollisesti tuleva lumi ei ole ainakaan heti sulamassa. Pientä hajontaa alkaa esiintyä keskiviikon/torstain tienoilla, jolloin lännessä matalapaine toiminta ehkä hieman herää henkiin. Tosin parviajojen keskiarvo ennakoi niiden matkaavan eteläistä reittiä ja niinpä tällä hetkellä talvelle ei näy selvää loppua.

Seuraavien päivien aikana kylmää ilmaa on leviämässä pitkälle Eurooppaan. Esimerkiksi huomenna illalla sateet ovat muuttumassa lumisemmiksi ja vuoristoisilla alueilla lunta voi kertyä perjantain ja lauantain aikana puolisen metriä ja alavalla maalla myös paikoin toistakymmentä senttiä, joka Saksan tuntien riittää aiheuttamaan runsaasti kolareita ja liikennekaaoksen. Onneksi sateet osuvat pääosin viikonlopulle ja eikä esim. maanantairuuhkaan. Lunta saadaan myös Balkanilla sekä ehkä myös Kreikassa. Suomeen matkaavan matalapaineen odotetaan tuovan Baltiaan runsaasti lunta ja erityten Valko-Venäjään ja Länsi-Venäjälle. Näistä muun Euroopan lumisateista saadaan varmaan kuulla viikonlopun mittaan.