Voimakas myrsky on parhaillaan irtautumassa vanhasta okluusiopisteestä omaksi matalapaineekseen Atlantilla. Siitä se on matkaamassa Brittein saarten pohjoisosien yli Norjan rannikolle, sieltä Keski-Ruotsin yli Selkämeren eteläosiin ja Länsi/Lounais-Suomeen. Saksan ilmatieteen laitos on antanut matalalle nimeksi Louisa ja aika näyttää minkälaista vahinkoa se saa aikaan Euroopassa. Eniten uhan alla on Pohjois-Irlanti, Skotlanti ja Pohjois-Englanti, Tanska, Etelä-Ruotsi sekä Keski-Ruotsin eteläosat, Liettua, Latvia ja Viro. Etelä-Suomeenkin saadaan voimakkaita tuulia, mutta kuten aikaisemmissa päivityksissäkin olen maininnut niin mitä pohjoisempaa reittiä matala kulkisi, sitä kovempia olisi tuulet täälläkin.

Britanniaan matalapaine saapuu perjantaina iltapäivällä. Se on silloin vielä syvenemässä hyvin voimakkaan suihkuvirtauksen säestämänä. Itse en pysty ymmärtämään miksi Englannin Metoffice ei ole tänään antanut tuulivaroitusta, sillä tuulenpuuskat GFS mallin mukaan nousevat korkeimmillaan n. 35 m/s Skotlannissa, jossa keskituulikin maa-alueilla nousee myrskylukemiin. Toki Skotlannin maasto, infrastruktuuri sekä kansalaiset ovat tottuneet koviin tuuliin, mutta niistä tulee varoittaa etenkin kun tuulten saapumiseen on alle vuorokausi. En sitten tiedä tietävätkö he jotain aivan uutta tuosta matalapaineesta, mutta itse UKMET mallikin tuo Skotlantiin ja Pohjois-Englantiin 35 m/s 850 hPa tuulet, jotka mahdollisten konvektiivisten solujen kohdalla voi aiheuttaa vaarallisen voimakkaita puuskia.

Tanska ja Ruotsi saavat myös osansa ja Ruotsissa etenkin Götaland on tähtäimessä. Ruotsin ilmatieteen laitoksen sivujen meteorologin kommentti on seuraava:

STORM
Under lördagen kommer ett mycket djupt lågtryck in över landet vilket väntas medföra stormbyar in över Götaland med risk för störningar i trafik och el-försörjning. Som det ser ut nu blir det värst i norra Götaland men troligen lindrigare än vid stormen Per förra året. Stora delar av norra Svealand och Norrland får snöfall.

Aivan Pohjois-Tanskassa ja Ruotsissa Götalandin pohjoisosissa tuulenpuuskat voivat voimakkaimmillaan olla lauantaina aamuntunteina n. 30 m/s, hirmumyrskyraja saatetaan paikoin rikkoa puuskissa.

Viron ilmatieteen laitos varoittaa lauantaina rannikolla 24-27 m/s puuskista ja saaristossa aina 29 m/s asti. Latvian ja Liettuan rannikoilla lukemat ovat samankaltaisia.

Itämerellä tuuli näyttää puhaltavan myrskyisästi. Oma veikkaukseni näiden onnettomien netin postimerkkikarttojen perusteella on, että Ilmatieteen laitos antaa lauantaiksi Pohjoiselle Itämerelle myrskyvaroituksen 23 m/s ja Suomenlahdelle 21 m/s. Lisäksi on mahdollista, mutta ei täysin varmaa, että Etelä- ja Lounais-Suomeen annetaan vaarallisen voimakkaan tuulen varoitus. Itse tämän hetkisen tilanteen perusteella semmoisen antaisin, sillä tuulenpuuskat voivat yltää myrskylukemiin. Tällöin tuulivahinkoja voi syntyä, etenkin kun maa on vielä sula.

Suomeen kaikkein voimakkaimmat puuskat eivät yllä, sillä voimakkaimmat 850 hPa tuulet osuvat Brittein saarille ja Ruotsin Götalandiin, yli 30-35 m/s. Myös Latviassa, Liettuassa ja Virossa mitataan n. 30 m/s 850 hPa tuulia. Suomessa etelärannikolle saadaan n. 20-25 m/s.

Itämerellä aallokko kohoaa n. 6 metriin, jolloin yksittäiset aallot voivat olla lähellä 11 metriä. Merentutkimuslaitoksen nettisivuilta on poistettu vedenkorkeusennuste rahoituksen puutteen vuoksi, joten sitä en tähän nyt saanut. En tosin uskoisi, että tästä matatalapaineesta sen suhteen tulee ongelmia, sillä tuulet kääntyvät melko nopeasti lännen puoleisiksi ja niinpä pitkäkestoista meren pakkautumista ei esiinny.

Sateita matalapaineesta saadaan reippaasti etelässä. Okluusiorintaman yhteydessä etelässä saadaan kuudessa tunnissa yli 10 mm vettä ja vuorokauden sadekertymät yltävät paikoin yli 20 mm. Runsaimmat sateet painottuvat maan eteläosiin, pohjoisempana sateet jäävät vähemmälle. Sateet tulevat etelässä ja lounaassa vetenä, maan keskiosissa räntänä ja pohjoisessa lumena. Maan keskiosissa märkää lunta voi kertyä viitisen senttiä ja ajokeli on huono. Lämpötilat ovat pohjoisessa muutamia asteita pakkasella, Oulun läänissä nollan tienoilla ja etelässä ja lännessä muutamia asteita plussalla.

Matalapaineen jälkipuolella tuulet puhaltavat lännestä ja ovat melko voimakkaita lauantaina illalla ja sunnuntain puolella.

Jäiköhän jotain nyt mainitsematta. Jos jäi niin päivittelen vielä perjantaina mikäli jotain uutta vielä ilmenee. Tuo matalapaineen tarkka reitti siis määrää pitkälti kuinka kovia tuulia etelään saadaan, joten on pienestä kiinni kumpaan suuntaan tuulten käy.