Hirmumyrsky "Kyrill" aloittaa Keski-Euroopan moukaroinnin tänään. Saksassa kehoitetaan ihmisiä pysymään torstaina sisätiloissa ja siirtämään autonsa pois meren ja puiden läheisyydestä. Meteorologit varoittaa suurista tuhoista.

Tuulen nopeutta Saksassa mitataan lähinnä km/h sekä ns. Beaufortin tuuliarvoilla. Nyt on annettu varoitus 11-12 tuulilukemista 12 asteisella taulukolla. Saksan Itämeren rannikolle on annettu myrskytulvavaroitus ja vettä voi sataa sisämaassa 20 litraa neliömetriä kohti, vuorilla jopa 70 litraa 24 tunnin aikana.

Suomessa on viime aikoina annettu varoituksia maa-alueille kun tuulenpuuskat voivat saavuttaa myrskyrajan 21 m/s. Saksassa on nyt sisämaassa varoitettu maa-alueilla tuulenpuuskista, jotka ovat yleisesti hirmumyrskyluokkaa, eli yli 32 m/s. Kovimmat varoitukset koskevat Sachsen-Anhaltin ja Thüringenin osavaltioita, jonne on ennustettu yli 42 m/s puuskia ja vuoristoalueille yli 1000 metrin korkeuteen jopa 200 km/h eli 56 m/s myrskypuuskia, nämä vastaavat kolmosluokan hurrikaania.

Berliiniin GFS malli ennustaa 23 m/s keskituulia. Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa odotetaan meteorologien mukaan pahinta myrskyä sitten hirmumyrsky Jeanetten vuonna 2002, jolloin useita ihmisiä menetti henkensä myrskyn kourissa. Itse Saksassa asuneena ja siellä joitakin kunnon myrskyjä kokeneena voin kyllä sanoa, että Saksan myrskyt ovat melko eri luokkaa kuin nämä meidän Suomen puhurit. Siellä tuuli kunnolla ulvoo ja saa kyllä välillä tosissaan ihmetellä, että talot pysyy kasassa. Yhdessä myrskyssä satelliittilautanen jäi yhden mutterin varaan katolle, toisessa myrskyssä 10 metrinen kuusi kaatui viereiselle kadulle. Hurjia olivat nuo matalat ja nyt on samaa valitettavasti luvassa.

Myrsky vaikuttaa Saksan ohella myös muihin Keski-Euroopan maihin, kuitenkin pääasiassa maihin lähellä Itämerta. Britanniassa varaudutaan myös n. 36 m/s tuuliin.

Toivotaan parasta, että ainakin kuolonuhreilta vältyttäisiin, mutta omaisuutta kyllä tulee pakostakin tuhoutumaan tämän hetken ennusteen mukaan.