Perjantaina on luvassa mielenkiintoinen päivä sään kannalta.

Eurooppa on tänään sään puolesta jaettu kahtia. Läntisessä Euroopassa on kylmää polaari-ilmaa, kun taas idässä on lämmintä keskileveysasteiden ilmamassaa. Tämän erotuksen näkee hyvin kun plotataan 850 hPa lämpötila eli lämpötila n. 1,5 km korkeudessa, jolla ilmamassoja voidaan kuvata. Kuvat saa isommaksi niitä klikkaamalla.

2022020.jpg

 

Erot ilmamassassa näkyy myös 2 metrin lämpötiloissa. Alla on GFS mallin analyysi tälle iltapäivälle.

2022015.jpg

Lämpötilat ovat olleet Espanjassa paikallisten mielestä varmaan hyvinkin kylmiä. Useana päivänä Espanjan ilmatieteen laitos on varoittanut vuoristoalueilla lumisateesta ja liukkaista teistä.

2022018.jpg

Yllä on yläilmakehän analyysi. Siitä nähdään laaja ylämatalan alue, joka ulottuu pitkälle Espanjaan asti. Tämä indusoi maanpintamatalapainetta Italian pohjoisosiin, jonka itäpuolitse virtaa itäiseen Eurooppaan lämmintä ilmaa, kun taas lännessä ollaan kylmän ilmamassa kourissa.

Suomen säähän tämä vaikuttaa niin, että tuo Italiasta tänään lähtevä matalapaine matkaa pohjoiseen kohti Suomea. Samalla se tuo mukanaan ajankohtaan nähden hyvin lämmintä ilmamassaa, n. 8 astetta lämpimämpää. Tuo lämmin ilmamassa ulottuu maan eteläosiin perjantaina aamulla.

Perjantaille mentäessä siis etelästä on saapumassa matalapaine. Sen keskus on yöllä saapumassa Gotlannin tienoille. Matalasta ulottuu okluusiorintama aivan lounaisimpaan Suomeen, josta erkanevat lämmin ja kylmä rintama. Päivän kuluessa kylmä rintama ottaa kiinni lämmintä ja niistä muodostuu okluusiorintama Suomen ylle. Ennen kuin rintamavyöhyke okludoituu kokonaan, kuuluu maan eteläosa lämpimään sektoriin, jossa ilmamassa on hyvin lämmintä ja kosteaa. On mahdollista, että tuohon sektoriin voi kehittyä ukkosta aamun ja keskipäivän tienoilla kun se vuorovaikuttaa saapuvan ylämatalan kanssa. Niinpä ukkosen todennäköisyys on suurinta etenkin lounaassa.   

Sademäärät ovat runsaita perjantaina. Paikoin maan keskiosissa sademäärä saattaa ylittää 20 mm. Rintamavyöhykkeen etupuolella sade muuttuu puolen päivän paikkeilla lumisempaan suuntaan. Raja on karkeasti Vaasa-Joensuu, jonka pohjoispuolella saadaan lunta tai räntää. Ottaen huomioon runsaat sademäärät, paikoin lunta voi sataa yli 10 cm, pahimmassa/parhaassa tapauksessa ehkä lähelle 20 cm. Pahin tilanne tulee olemaan Keski-Suomen maakunnan pohjoisosissa, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Pohjois-Savon maakunnissa. Ajokeli saattaa olla siis perjantaina paikoin erittäin huono. Talvirenkaat on siis syytä vaihtaa viimeistään torstaina tai perjantai-aamuna.

2022444.jpg

Yllä on GFS mallin näkemys perjantai-iltapäivästä. Kuvassa sateen intensiteetti, eli sademäärä tunnissa. Siniset vesisadetta ja purppura lunta.

Lämpötilat ovat perjantaina päivällä maan eteläosissa +5 ja +10 asteen välillä, maan keskiosissa ollaan lähellä nollaa ja Lapissa on pikkupakkasta. Siellä sää on päivällä poutaista ja osin aurinkoista.

Tuuli saattaa yltyä perjantaina lounaisilla merialueilla myrskyksi asti. Maa-alueille ei ole odotettavissa vaarallisen voimakasta tuulta.

Eli perjantai on varsin mielenkiintoinen sään puolesta, mahdollista ukkosta lounaassa, runsasta lumisadetta maan keskiosissa ja merellä ehkä hetkellistä myrskyä.

Lauantaille mentäessä matalapaine siirtyy itäkautta Suomen rajojen ulkopuolelle. Sen jälkipuolella saatetaan vielä lauantain kuluessa saada räntäkuuroja idän ja kaakon suunnalla, ehkä etelässäkin. Muutoin päivä on suuressa osassa maata poutainen ja etenkin pohjoisessa osin aurinkoinen. Lämpötilat suuressa osassa maata nollan tienoilla, etelärannikolla lämpimintä, noin +5.

Sunnuntain vastaisena yönä pakkasta voi esiintyä koko maassa. Yön aikana Lappiin leviää hajanaisia lumisateita. Päivällä hajanaisia lumi- tai räntäsateita saadaan lähinnä Oulun läänissä. Etelässä on poutaisinta. Lämpötilat ovat koko maassa nollan molemmin puolin, etelässäkin vain muutamia asteita plussalla.

Alkuviikolla sää saattaa hieman lämmetä.

11.10 blogipäivityksessä ennustelin loppukuun säätä perustuen GFS mallin AO ja NAO indekseihin (Arktinen oskillaatio ja North Atlantic Oscillation). Tuo ennuste osui hyvin kohdalleen, sillä silloin veikkasin, että " kuun loppuun mennessä saadaan ainakin yksi myrsky". Viime sunnuntai toteutti tämän ennusteen hyvin. Sitä ennen merellä oli yhtenä toisenakin päivänä myrskyä ja perjantaina mahdollisesti yksi päivä lisää. Lisäksi tokaisin, että "mahdollisesti parin viikon kuluttua tai kuun viimeisellä viikolla sää viilenisi myös etelässä niin, että ensimmäisiä räntäsateita olisi ehkä odotettavissa." Tämän hetkisen ennusteen mukaan siis maan keskiosiin olisi perjantaina luvassa lunta ja etelään ehkä räntäkuuroja lauantaina. Näin ollen näillä indekseillä on ehkä jonkinlaista arvoa operatiivisessa sääennustamisessa, vaikkakin niiden pohjalta voi tehdä vain hyvin karkeita ennusteita.

Tällä hetkellä samaiset indeksit povaavat seuraavaa. Arktinen indeksi on menossa marraskuun toiselle viikolle mentäessä selvästi negatiiviseksi, indikoiden lämpenevää arktisten alueiden stratosfääriä. Yleensä tällaisissa tilanteissa on Pohjois-Eurooppaan odotettavissa keskimääräistä viileämpää säätä, sillä Atlantin myrskyrata rauhoittuu ja kostea, lämmin syöttö lännestä heikkenee.

NAO indeksi on koko ennusteajalla neutraali, joka ei indikoisi mitään erikoisempaa muutosta suuntaan tai toiseen. Näiden tämän hetkisten indeksien perusteella voisi veikata, että ensi viikko on tähän astista hieman viileämpi, eli lämpötilat etelässä liikkuisivat +5 asteen tienoilla. Kuun toisella viikolla sää saattaisi viiletä vielä hieman lisää. Kovia myrskyjä ei tällaisessa säätyypissä olisi luvassa. Tämä ennuste on siis kokeellinen eikä sitä tule ottaa liian tosissaan. Lähinnä on jännä katsoa marraskuun puolivälissä miten se onnistui. Tämähän edellyttää, että tuo GFS malli on oikeassa siinä, mihin suuntaan säätyyppi kehittyy.

Seuraava päivitys mahdollisesti torstaina-illalla, jos jotain kummaa on vielä tulossa perjantaiksi.

PS. Viime päivinä on ollut jonkin verran konvektiota liikkeellä etelässä ja joukossa on esiintynyt salamointia. Vaikka tämä ei lokakuun lopulla ole ennenkuulumatonta, on yllättävä salamointi ollut usealle (myrskybongarille) mieluinen yllätys. Tiistaina nähtiin ainakin pääkaupunkiseudulla hyvin näyttäviä mammatus-pilviä. Jos tahti jatkuu tätä rataa, perjantaina voi olla luvassa lisää mielenkiintoisia sääilmiöitä.