Hurrikaani Gustav on voimistunut neljännen luokan hurrikaaniksi ja alkaa moukaroimaan Kuubaa, jonka jälkeen se matkaa Yhdysvaltain rannikolle.

Gustav oli vaikeuksissa iskettyään Haitiin aiemmin viikolla. Saarivaltion korkeat vuoret repivät myrskyn rakennetta ja Gustav hidastui saaren päällä niin, että se ei pitkään aikaan päässyt meren ylle. Senkin jälkeen sekaisin ollut rakenne ja myrskyyn sekoittunut kuiva ilma pakotti Gustavin muodostamaan uuden keskuksen edellistä etelämmäksi. Vasta sen jälkeen myrsky pääsi hiljalleen voimistumaan, mutta suora isku Jamaikan vuoristoiseen maastoon piti kehityksen edelleen kurissa.

Nyt lauantai-iltana Gustav on iskemässä Kuubaan. Se on voimistunut reippaasti viimeisten tuntien aikana ja on neljännen kategorian hurrikaani, jossa tuulet puhaltavat 65 m/s. Kuvat saa isommaksi niitä klikkaamalla.

102387278.jpg

Yllä Kuuban ilmatieteen laitoksen tutkakuvaa Gustavin lähestyessä.

Myrskyn silmä on selvästi havaittavissa tutkakuvista, kuin myös satelliiteista käsin.

1865918.jpg

Yllä Gustav avaruudesta katsottaessa. Tässä vaiheessa se on jo voimistunut neljännen kategorian hurrikaaniksi. (Lähde: www.wunderground.com)

Hurrikaani Gustav on ollut hyvin suotuisalla alueella viimeisten tuntien aikana. Se on ollut koko Atlantin lämpimimpien vesien yllä, jossa lämmintä vettä ulottuu syvälle pinnan alle. Tällöin hurrikaanin voimakkaat tuulet eivät pysty sekoittamaan vesimassaa tarpeeksi, että hurrikaania haittaavaa kylmää vettä kumpuaisi pintaan asti.

1865980.jpg

Matkallaan Jamaikalta kohti Kuuban länsikärkeä on Gustav ollut Karibian suurimpien "tropical cyclone heat potential" vesien yllä, eli alueella, jossa hurrikaanilla on kaikkein eniten energiaa käytettävissään.

Gustav on matkaamassa Kuuban länsikärjen yli alueella, jossa on kohtalaisen korkeita vuoria. Ne todennäköisesti heikentävät myrskyä tilapäisesti ehkä 10 m/s riippuen kuinka nopeasti tämä ylitys tapahtuu. Yhden myrskykategorian pudotus on mahdollista.

Yli 70 ihmistä on menehtynyt Gustavin matkan aikana Karibialla. Kuubassa infrastruktuuri sekä myrskyihin varautuminen on huomattavasti Haitia parempaa ja yleensä hurrikaanit saavatkin Kuubassa aikaan vain aineellista vahinkoa. Kuitenkin neljännen tai viidennen luokan hurrikaani saa Kuubassakin aikaan suurta tuhoa, sillä myrskytuulet ulottuvat koko ajan kauemmaksi myrskyn silmästä.

Kuubasta selvittyään Gustav todennäköisesti alkaa nopeasti voimistumaan. Se on matkaamassa edelleen reittiä, joka vie sen hyvin suotuisten vesien yli.

1866053.jpg

Yllä on Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen reittiennuste.

1865982.jpg

Meksikonlahden "TCHP" kartasta nähdään, että Gustavin reitti kulkee Kuuban jälkeen suoraan lämpimän merivirran yli. Samanlaisen alueen ylittäessään hurrikaani Katrina voimistui 5-kategoriaan kolme vuotta sitten Meksikonlahdella.

Tietokonemallit näyttävät, että osuessaan tuohon merivirtaan, Gustav voimistuu melko todennäköisesti 5-luokan hurrikaaniksi. Siitä se matkaa kohti Louisianan osavaltiota. Tällä hetkellä todennäköisin rantautumisalue on Louisianan ja Teksasin rajan sekä New Orleansin väliltä. Suurta epävarmuutta tuo kuitenkin Yhdysvalloissa todennäköisesti voimistuva korkeapaine, jonka odotetaan hidastavan Gustavia sekä kääntävän sitä lännemmäksi. Se, missä vaiheessa ja kuinka voimakkaasti tämä tapahtuu on kaikkein kriittisin kysymys. Välillä mallit ovat näyttäneet, että Gustav hidastuu aivan Louisianan rannikon edustalle, heikkenee ja matkaa trooppisena myrskynä kohti Teksasia. Useimmat mallit nyt näyttävät, että tuo hidastuminen ja käännös tapahtuu vasta kun Gustav on saapunut mantereelle, jolloin sillä ei ole suurta merkitystä paitsi kasvavissa sademäärissä.

Jos Gustav pääsee matkaamaan nopeasti suoraan mantereelle saattaa se rantautua ainakin kolmannen kategorian, ehkä neljännen kategorian hurrikaanina. Tällöin sen nopea vauhti edesauttaa sitä, ettei viileämpää merivettä pääse kumpuamaan ylöspäin. Jos liike hidastuu ennen rantautumista, Gustav sekoittaa vettä samalla alueella siinä määrin, että se alkaa vaikuttamaan sen voimakkuuteen. Lusikkansa soppaan tuo vielä mahdollisesti kasvava tuuliväänne maanantain/tiistain paikkeilla, joka saattaa heikentää myrskyä.

Paljon on vielä auki, mutta sunnuntain kuluessa tilanne selkiintyy entisestään kun nähdään kuinka voimakkaana Gustav selvisi Kuuban ylityksestään ja kuinka se pystyy käyttämään suosiollista merialuetta hyväkseen. Yksi asia näyttää varmalta, Gustav tulee kasvamaan kokonsa puolesta entisestään kasvavan coriolis-voiman myötä. Se saattaakin olla hyvin näyttävä satelliittikuvissa sunnuntaina ja maanantaina.

Reitti on viemässä Gustavia mahdollisesti New Orleansista länteen, jolloinka kaupunki ei saisi kaikkein voimakkainta kohtelua. Tämän hetkinen reitti vie sen harvempaan asutulle alueelle. Kuitenkin kun Gustavin odotetaan kasvavan koonsa puolesta, tulee se työntämään valtavaa vesimassaa kohti rannikkoa. Silmän oikealla puolella tuulet puhaltavat kohti rannikkoa, kun taas vasemmalla poispäin kulkusuuntaan nähden. Niinpä vaikka Gustav ei osuisi New Orleansiin, saattaa sen oikealla etupuolella kulkeva vesimassa aiheuttaa ongelmia. Silmän etupuolella voidaan pahimmillaan odottaa n. 6-7 metrin korkuista vesimassaa, joka pakkautuu rannikolle. Jälleen on mediassa käytetty termiä "hyökyaalto", josta ei suinkaan ole kyse.

1866169.jpg

Yllä HWRF mallin näkemys Gustavista hieman ennen rantautumistaan myöhään maanantai-iltana Suomen aikaa (Lähde: Florida State University).

Gustav tulee lähes varmasti aiheuttamaan ongelmia öljyntuotannossa Meksikonlahdella, sillä suurin keskittymä öljynporauslauttoja sijaitsee juuri Louisianan osavaltion edustalla. Niinpä onkin hyvin todennäköistä, että polttoaineen hinta tulee nousemaan Yhdysvalloissa rajusti, joka heijastuu myös muualle maailmaan. Niinpä suosittelen autoilijoita tankkaamaan nyt viikonloppuna autonsa täyteen, sillä ensi viikolla hinnat tulevat nousemaan selvästi.

Trooppinen myrsky Hanna on voimakkuutensa puolesta pysynyt ennallaan. Sen odotetaan ensi viikon aikana liikkuvan kohti Bahamas-saaria ja mahdollisesti kohti Floridaa. Eräät mallit ovat näyttäneet sen iskevän Floridaan hurrikaanina ensi viikon toisella puoliskolla. Afrikan rannikolta on saapunut Atlantille voimakas trooppinen aalto, joista kehittyy usein voimakkaimmat hurrikaanit. Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus on antanut korkean todennäköisyyden, että kyseinen aalto kehittyy trooppiseksi matalapaineeksi minä hetkenä hyvänsä. Euroopan keskuksen tietokonemalli tuokin sen Floridaan voimakkaana hurrikaanina puolentoista viikon päästä.

1866241.jpg

Atlantilla trooppinen aktiviteetti on kasvamassa koko ajan. Tämän vuoksi Suomen sään kehityksen seuraaminen on jäänyt itselläni vähiin. Yritänkin keskittyä siihen ensi viikon alkupuolella, kunhan ensin saadaan Gustav maihin.