Voimakas matalapaine saapuu Suomeen ja sää jatkuu hyvin lauhana.

Lähes 950 hPa matalapaine saapuu Norjan rannikolle yön aikana ja sen okluusiorintama puolestaan saapuu Suomeen yön ja aamun aikana. Samalla sateet voimistuvat. Sateet ovat runsaita, mutta liikkuvat sen verran nopeasti, että sadekertymät eivät päivän osalta ole erittäin suuria. Sade alkaa suuressa osassa maata lumena, etelässä ehkä räntänä, mutta muuttuu etenkin etelässä ja lännessä sekä päivällä myös Keski-Suomessa vedeksi. Ajokeli onkin huono etenkin maan keskivaiheilla ja idässä.

Lämpötilat ovat päivällä etelässä ja lännessä selvästi plussalla, paikoin voidaan rikkoa viiden asteen raja. Keski-Suomessakin lämpötila nousee suojan puolelle päivällä kun idässä ollaan lähellä nollaa. Ainoastaan Lapissa on pikkupakkasta ja siellä sateleekin lunta päivällä.

Tuulet voimistuvat merialueilla. Eteläisillä merialueilla päästään myrskylukemiin ja aamulla tuuli voi olla maan lounaisosissa vaarallisen voimakasta. Tuulenpuuskissa saatetaan mitata maa-alueilla 15-20 m/s.

Päivällä sää muuttuu aurinkoiseen suuntaan maan etelä- ja länsiosissa heikohkon Föhn-tuulen puhaltaessa.

Matalapaine siirtyy maan itäpuolelle lauantaiksi ja lauantaina päivällä lumisateita saadaan takaisintaipuneesta okluusiosta Oulun läänissä ja maan keskiosissa. Lappiin virtaa kuivempaa ja kylmempää ilmaa ja siellä päivä muuttuu aurinkoiseen ja kylmempään suuntaan. Myös maan eteläosissa on vielä osin aurinkoista ja lämpötilat selvästi plussalla kun taas maan keskivaiheilla nollassa ja Lapissa -5 ja -10 välillä.

Sunnuntaiyöksi Suomeen vahvistuu korkean selänne ja etenkin Lapissa yöstä on tulossa kylmä. Pakkaslukemat riippuvat pilvisyydestä ja ainakin -20 pakkasiin ylletään, mahdollisesti paikoin jopa -25 tienoille. Myös muualla maassa pakkanen kiristyy lähinnä -5 ja -15 asteen välille.

Sunnuntaina päivällä virtaus kääntyy jälleen lounaan puolelle ja Suomeen saapuu sadealue. Sade tulee rintaman etureunassa lumena tai jäätävänä sateena, etelässä ja lännessä sade muuttuu jälleen pääosin vedeksi tai rännäksi ja keskiosissa rännäksi tai pysyy lumena, Oulun läänissä ja pohjoisessa puolestaan tulee lunta. Sadekertymät jäävät perjantain sadetta alhaisemmiksi. Sade alkaa siis lännessä päivän kuluessa ja saapuu maan itäosiin illan aikana. Päivällä kuitenkin idässä ja Lapissa on vielä pääosin poutaa ja pakkasta on vielä -5 ja -15 asteen väliltä, tosin illan mittaan sää lauhtuu. Etelässä ja lännessä päivän mittaan lämpötila nousee suojan puolelle.

Maanantaina Suomen eteläpuolelle näyttäisi kehittyvän matalan osakeskus, josta saadaan vesi- tai räntäsateita lähinnä etelärannikolle. Keski-Suomessa näyttäisi olevan poutaisempi kaistale kun taas Lapissa ja Oulun läänissä saadaan lumikuuroja. Paras mahdollisuus auringolle on länsirannikolla. Lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosissa suojan puolella, Oulun läänin pohjoisosissa ja Lapissa -5 ja -10 asteen välillä.

Tiistain osalta mallit alkavat jo rakoilla. Täyttyvä matalapaine sijaitsee mahdollisesti Lapissa tai on jo siirtynyt pääosin maan itäpuolelle. Siitä saatetaan saada etenkin Itä-Lappiin lumikuuroja. Maan etelä- ja länsiosissa on pääosin poutaa ja etenkin lännessä myös melko aurinkoista. Lämpötilat laskevat hieman maanantain lukemista, mutta pysyttelevät etelässä plussalla. Maan keskisosissa liikutaan nollan tienoilla ja Lapissa lämpötilat ovat pääosin maanantain lukemissa.

Näillä näkymin keskiviikoksi saapuu lännestä jälleen uusi matalapaine. Se toisi sateita lähinnä maan etelä- ja keskiosiin. Etelässä sade näyttäisi tämän hetken arvion mukaan tulevan räntänä tai lumena, rannikolla ehkä vetenä ja räntänä. Muualla etelä- ja keskiosissa maata lumena.

Torstaina sateet painottuisivat maan keski- ja pohjoisosiin. Ennustettavuus toisaalta alkaa olla jo niin huono, että vaikea sadealueita on vielä hahmottaa.

Loppuviikosta sekä Euroopan keskuksen malli sekä GFS malli näyttävät Atlantilla muodostuvan alavirran kehitys, jonka myötä laaja yläsola olisi singahtamassa Länsi-Eurooppaan. Samalla ylätroposfäärin kylmän advektion myötä sola porautuu pitkälle Välimerelle asti rikkoen siellä vallinneen korkeapainetyypin. Tässä on aineksia muuttaa suursäätilaa hiukan enempikin, mutta tällä hetkellä mallit näyttävät muutoksen olevan väliaikainen ja korkeapaineet kurouttavat yläsolan Välimerelle ja Suomeen ei suuria muutoksia tapahtuisi. Mielenkiintoinen on kuitenkin se mitä GFS mallin pääajo antaa Itä-Eurooppaan maaliskuun ensimmäisellä viikolla. Nimittäin tuo pitkälle Etelä-Eurooppaan kuroutuneen yläsolan avustuksella nousisi kevään ensimmäinen helleilmamassa pitkälle lähes Puolaan ja Valko-Venäjään asti. Auringon lämmitys ei tosin siellä riitä tuomaan 2 metrin lämpötilaksi helteitä, mutta ehkä Balkanilla ja Kreikassa ja Turkissa voitaisiin päästä hellelukemiin. Suomeen ilmamassa ei yltäisi eikä sillä olisi meille vielä mitään vaikutusta.

Tuon näkeminen toi kuitenkin jo itselleni kevään tuntua, sillä samanlaisista tilanteista saadaan Suomeenkin myöhemmin keväällä ensimmäiset lämpimän purkaukset. Vaikka ennuste on vielä epävarma, niin kevään merkkejä alkaa jo Euroopassa olla näköpiirissä.

Seuraava päivitys sunnuntaina.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

93250683.jpg