Suomi kuuluu laajaan matalapaineen alueeseen viikonloppuna sekä alkuviikolla. Atlantilla on muodostunut tänään kaksi trooppista matalapainetta.

Tänään keskiviikkona on saatu Suomessa sateita ja ne aikaansaanut matalapaine siirtyy itään, mutta sen jälkipuolella tuulet kääntyvät puhaltamaan pohjoisesta ja torstaista tulee puuskaisen tuulinen. Tuulet alkaa voimistua illan aikana Selkämerellä ja ovat voimakkaimmillaan yön ja aamun aikana n. 18 m/s. Päivän mittaan tuulet heikkenevät, mutta maa-alueilla tuulet siis puhaltavat hyvin puuskaisesti.

Perjantaiksi vahvistuu etelästä korkean selänne ja sen myötä perjantain vastainen yö on hyvin kylmä. Päivä on vielä pääosin aurinkoinen, mutta sitten lauantain vastaiseksi yöksi saapuu lännestä sadealue ja tuulet voimistuu. Tietokonemallit ovat nyt suht hyvässä yhteistyössä tuon lauantain osalta, mutta viikonvaihteesta ja alkuviikosta on vielä melko erilaisia tulkintoja. Sadetta tuosta okluusiorintamasta tulee runsaasti, mutta rankkasateista ei ole kyse. Enempi sateita GFS malli tuo maanantain ja keskiviikon matalista, mutta se tunnetusti yliarvio niitä jonnin verran.

Tässä viikonloppuna tuulien osalta käy onni onnettomuudessa, että lauantain aikana kehittyy osakeskus Suomen tienoille, joka hillitsee suuria painegradientteja ja siten myös kovia tuulia. Tuulisin hetki näyttää olevan tuo perjantai-ilta lauantain vastainen yö ja ehkä vielä aamu ja silloin tuulet saattaa voimistua ainakin tuonne 18 m/s, myrskytuulet ovat nyt tällä hetkellä hieman epätodennäköisempiä, mutta muutokset tuon osakeskuksen sijainnissa ja voimakkuudessa vielä voi muuttaa tilannetta. Forecan ennuste lupailee myös voimakkaita tuulia maa-alueille lauantai-aamuksi. GFS malli on hyppinyt seinille eri ajojen välillä. Uusimmassa ajossa se veikkaa lauantai illaksi ja sunnuntai yöksi lähes myrskyä läntisille merialueille. Euroopan keskuksen malli on silmämääräisesti katsottuna samannäköinen, mutta ei kiristä meren ylle yhtä kovaa painegradienttia. Se taas toisi voimakkaita tuulia maanantain vastaiseksi yöksi. Eli paljon on pientä hajontaa mallien välillä. Huomisissa ajoissa toivottavasti on selkyyttä tuonne maanantaihin asti.

Ensi viikollekin nuo molemmat mallit tuovat vuoron perään voimakkaita matalapaineita, joten melko samanlaiselta näyttää. Tosin ensi viikon lopulle mallit jälleen ennustaa jonkin sortin korkeapainekeliä, mutta niinhän ne teki tälle viikonlopullekin. Eli aika epämiellyttävän epätarkkoja noi ennusteet nyt ovat lähiajoille.

Sitten jälleen Atlantille. Sinne on siis tänään muutaman tunnin sisään syntynyt kaksi trooppista matalapainetta. Toinen on aivan Texasin osavaltion rannikon tuntumassa. Se saatetaan nyt hetkeä ennen rantautumistaan luokitella trooppiseksi myrskyksi, Humbertoksi. Tosin tuulet eivät ole sen suurin vaara, vaan runsaat sateet, joita on ennustettu Texasin rannikolle yli 250 mm, joten tulvat ovat alueella todennäköisiä.

Toinen huomattavasti vaarallisempi systeemi on myös ehkä saamassa trooppisen myrskyn luokituksen seuraavan päivän tai kahden aikana. Se on vielä kaukana Atlantilla, mutta siitä voidaan odottaa kehittyvän voimakas hurrikaani loppuviikosta tai alkuviikosta. Se on lämpimien merivesien yllä ja tuuliväänne on hellittänyt, joten se alkaa nyt voimistua. Eräät Accuweatherin meteorologit arvioivat, että siitä kehittyy trooppinen myrsky Ingrid ensi yönä Suomen aikaa ja hurrikaani jo torstain tai perjantain aikana. Niinpä näillä kahdella systeemillä onkin kilpailu kumpi nimetään ensin. Trallallaa ja samalla Meksikonlahden systeemi nimettiin juuri Humbertoksi 45 mph tuulilla. Näin ollen kohta puoliin nimettävä Ingrid tulee olemaan se näyttävämpi näistä kahdesta. Sen reitti on näin alkuvaiheilla vielä auki. National Hurricane Center vie sen hitaasti länsi-luoteeseen kohti Puerto Ricoa. Siitä se saattaa jatkaa Floridaan tai Yhdysvaltain itärannikolle, mutta huomenna kun mallit saavat siitä kunnon otteen saadaan jo ehkä parempia arvioita. Vielä tämän päivän GFS malli ja Euroopan keskuksen malli eivät kehittäneet sitä oikeastaan ollenkaan. Näissä tapauksissa ihminen päihittää vieläkin ylivoimaisesti tietokonemallit.

Päivitän torstain tai perjantain aikana Atlantin trooppisista myrskyistä ja Suomen verrattaen olemattomista pikkuriikkisistä myrskyistä jos niitä nyt sitten tänne saapuu.