Lyhyt sääpäivitys.

Runsas sadealue on saapumassa Suomeen sunnuntain vastaisena yönä. Runsasta sadetta saadaan etenkin maan lounaisosissa ja lännessä aamulla. Rannikoilla sade tulee pääosin vetenä, sisämaassa osittain räntänä. Päivällä sateisin alue on edelleen lounaassa/lännessä ja Pohjanmaalla voidaan saada runsaasti lunta. Etelämpänä sateet tulevat räntänä ja etelässä silkkana vetenä. Maan keskivaiheilla on syytä varautua myös jäätäviin sateisiin. Lämpötilat ovat etelässä muutamia asteita plussalla, maan keskivaiheilla nollan vaiheilla ja Oulun läänistä pohjoiseen pakkasella. Lapissa on poutaista ja melko aurinkoista. Sadekertymät ovat etenkin lännessä runsaita, paikoin maan etelä- ja länsiosissa sadetta saadaan vedeksi muutettuna yli 20 mm.

Maanantain vastaisena yönä sadealue siirtyy itäänpäin ja sen jälkipuolella myös lounaassa ja etelässä voidaan saada räntää. Päivällä saadaan runsasta sadetta maan itä- ja pohjoisosissa. Lunta saadaan Lapissa ja idässä tulee lunta ja räntää. Lämpötilat Lapissa pakkasella ja idässä nollan molemmin puolin. Iltapäivällä lännestä sää alkaa poutaantua ja seljetä. Samalla lämpötila pääsee nousemaan lounaassa lähemmäksi kymmentä astetta.

Tiistaina sateet ovat jo kaikonneet ja päivä on pääosin poutainen ja selkeä. Lämpötilat ovat suuressa osassa maata plussalla, etelässä päästään lähelle +10 astetta, muualla maassa liikutaan +5 asteen tienoilla, Lapissa viileämpää. Länsirannikolle saattaa kehittyä paikallisia sadekuuroja.

Keskiviikkoksi lännen sadekuuroalue liikkuu Oulun läänin yli Itä-Lappiin, jossa saadaan paikallisia räntä/lumikuuroja. Sateiden tarkka sijoittaminen on kuitenkin hankalaa. Lämpötilat suurinpiirtein tiistain lukemissa. Sateisilla ja pilvisillä alueilla viileämpää.

Torstain vastaisena yönä näyttäisi matalapaine kulkevan Suomen pohjoispuolella ja tuovan lumisateita Lappiin. Samalla siellä lämpötilat näyttäisivät laskevan. Etelään ulottuu korkean selänne ja sää olisi pääosin poutaista.  

Loppuviikosta ennusteet jo hajoavat. Ilmamassa mahdollisesti hieman viilenee, mutta mitään dramaattista ei ole suuntaan tai toiseen näköpiirissä.

Yhdysvalloissa pelättiin torstaiksi erittäin pahaa tornadojen sarjaa ja meteorologit povasivat yli 100 tornadoa. Loppujen lopuksi tornadoraportteja tuli yli 20 ja kolmen päivän summaksi yli 40. Pahimmalta selvästi säästyttiin. Ennusteiden vaikeutta kuvaa kuinka vielä päivää ennen mediassa painotettiin tilanteen vakavuutta. Ennakkoon Arkansasin osavaltiota pidettiin suurimpana maalitauluna ja torstain vaihduttua perjantaille sinne ei osunut yksikään päivän tornadoista. Suihkuvirtauksen odotettua nopeampi saapuminen ja edellispäivän ukkosten aiheuttama pilvipeite osaltaan vaikutti muutoksiin. Tässä nähdään ukkosten ennustamisen hankaluus. Vaikka synoptisen suuren skaalan nähtiin jo useita päiviä etukäteen suosivan potentiaalisesti erittäin vaarallista sääkehitystä, vasta itse päivän valjettua nähtiin pienemmän mesoskaalan vaikutukset ukkostoimintaan.

Tulevalla viikolla päivitykset ovat satunnaisia sillä luvassa on jälleen yksi täyteen pakattu viikko yliopistohommien osalta. Niinpä päivitän kun ehdin.