Tänään maanantaina on saatu etelässäkin esimakua talvesta. Media on paikoin ihmetellyt, että pelättyä myräkkää ei tullutkaan, tosin on syytä muistaa, että ei sieltä mitään myräkkää alunperinkään ollut tulossa. Etelään oli odotettavissa ehkä muutama sentti lunta, idässä ehkä viitisen senttiä. Kelikameroiden perusteella idässä lunta onkin tullut jo joitakin senttejä, joten ennuste osui lähestulkoon kohdalleen.

Ongelma tosin ennustamisessa oli se, että sadepilviä matkasi kuivan ilman ylle johon putoessaan sade aluksi haihtui ennen kuin se ehti maahan saakka. Myöhemmin päivällä sade alkoi ulottua maahan asti. Vantaan tutkakuvien perusteella sade oli lunta aina muutaman sadan metrin korkeudelle asti kunnes se muuttui rännäksi aivan pinnan yllä. Kun maanpinta oli vielä selvästi plussalla, ei märkä räntä jäänyt esimerkiksi Helsingissä maahan asti pidemmäksi aikaa. Yön aikana sään viiletessä, saattaa märät tienpinnat jäätyä. Idässä keliä huonontaa vielä jatkuva lumisade. Päivitän twitteriin huomenissa lumensyvyystiedot kunhan idän lumimittaukset saadaan tehtyä aamupäivän aikana.

Lähipäivät ovat suuressa osassa maata poutaisia ja kylmiä. Etenkin Lapissa yöt ovat vielä hyvin kylmiä ja etelässäkin esimerkiksi torstain vastainen yö on hyvin kylmä. Keskiviikkopäivä on kaunis poutapäivä koko maassa. Torstaina pohjoiseen leviää sateita ja sää lauhtuu selvästi. Perjantaiksi sää lauhtuu hieman myös etelämpänä ja tuolloin saadaan sateita.

 

Suomenkin kylmän sään aiheuttanyt ilmavirtaus on porautunut pitkälle Keski- ja Etelä-Eurooppaan saakka. Ilmamassa on lähipäivinä Itä-Euroopassa poikkeuksellisen kylmää, jopa yli 12 astetta tavanomaista kylmempää. Pitkälle etelään porautunut kylmä yläsola on indusoimassa hyvin voimakasta matalapainetta tiistain aikana Bulgarian ja Romanian yllä, josta se matkaa kohti pohjoista ja Puolan itäosia. Koska ilmamassa tämän matalan länsipuolella on hyvin kylmää, on sen tuomat sateet muuttumassa lumisiksi. Mikäli GFS mallin maanantain ennuste toteutuu, on luvassa lumikaaos etenkin Puolan itäosien teille, mahdollisesti myös Valko-Venäjän ja Ukrainan länsiosiin. GFS malli on tuomassa vuorokauden aikana keskiviikko-iltaan mennessä yli 30 cm lunta Puolan kaakkois- ja koillisosiin. Kuuden tunnin kovimmaksi lumikertymäksi malli näyttää jopa 22 cm. Mahdollisesti vuoristoalueilla lunta voi tupruttaa yhteensä yli puoli metriä vuorokaudessa. Koska lumisade tulee voimakkaan painegradientin alueella, tarkoittaa tämä lumimyrskyä, sillä ennustetut puuskat voivat liikkua yli 20 m/s, mahdollisesti jopa yli 25 m/s. Moinen myräkkä voi helposti johtaa täydelliseen kaaokseen teillä, katkoa sähköt mahdollisesti useidenkin päivien ajaksi.

Tämä näkemys perustuu tosin vain yhteen malliin. Euroopan keskuksen malli pitää tuulet yhtä voimakkaina, mutta sateen hieman heikompana. Tässäkin skenaariossa on tosin odotettavissa ongelmia tieliikenteeseen ja kaatuneita puita.

Alla on GFS mallin sadeanimaatio tiistai-iltapäivästä torstaihin klo. 12 saakka.

4005940014_6bdf90ce0b_o.gif

Mielenkiintoista seurata miten käy. Jos jotain uutta tai mullistavaa matalan reitissä tai voimakkuudessa tapahtuu, päivitän mahdollisesti blogia vielä tiistaina illalla.

Ilmatieteen laitos on aloittanut Twitter-palvelun, joka on toistaiseksi koekäytössä. Twitterissä kerrotaan muun muassa tulevia päivien ennusteita, varoituksia sekä tilastoja ja havaintoja mielenkiintoisista sääilmiöistä. Liittykää Twitteriin ja alkakaa seuraamaan Ilmatieteen laitoksen uutisia. Yritetään yhdessä päästä Britannian ilmatieteen laitoksen seuraajien lukumäärään (tällä hetkellä Metofficella on seuraajia 3901). Kotimaisen ilmatieteen laitoksen "twiittejä" pääset seuraamaan osoitteessa http://twitter.com/www_fmi_fi.