1584786.jpg

Keskiviikkona Suomeen saapuu lännestä rintamavyöhyke ja siinä yhteydessä saadaan melko yleisesti sadekuuroja. Seassa voi esiintyä ukkosia.

1735008.jpg

Rintamavyöhyke halkoo päivällä Suomea pohjois-etelä suunnassa niin, että itäpuolella on lämpimämpää ja länsipuolella viileämpää ilmaa. Ukkoskuurokehitys painottuu rintaman läheisyyteen sekä länteen, jonne saapuu iltapäivällä sadekuuroalue. Suihkuvirtaus puhaltaa Selkä- ja Perämeren sekä Pohjanmaan yllä kohti koillista. Sen myötä syvän kerroksen tuuliväänne on maan etelä- ja keskiosissa yli 20 m/s. Alatroposfäärin tuuliväänne on voimakkainta rintamavyöhykkeellä sekä sen itäpuolella, n. 10 m/s tienoilla. Näiden ukkosten kannalta hyödyllisten parametrien sijaan suurta epävarmuutta tuo instabiiliuden jääminen vaatimattomaksi. Ennustetut MLCAPE arvot liikkuvat vain 100-300 J/kg paikkeilla. Myös ennustetut neutraalin nosteen tasot ukkoskuuroille ennakoi salamoinnin jäävän paikoin vaatimattomaksi.

Mielenkiintoa tilanteeseen tuo hyvin kosteat ennusteluotaukset, joiden perusteella ukkoskuurojen yhteydessä voi tulla hyvinkin runsaasti vettä lyhyessä ajassa. Lisäksi kostean rajakerroksen myötä ei yksittäisen heikon trombin mahdollisuutta voi sulkea pois. Yllä olevan kuvan alueella on myös riski melko voimakkaista puuskista, sillä rajakerroksen tuulet ovat kohtalaisia. Lisänsä soppaan tuo mahdollinen pieni aalto, joka muodostuu eteläiseen Suomeen lisäten konvergenssia ja tuulten voimakkuutta.

Päivässä on ukkosten kannalta runsaasti epävarmuuksia ja on täysin mahdollista, että mitään erikoisempaa ei synny. Salamointikin voi jäädä vaatimattomaksi, mutta muutamien aspektien vuoksi on olemassa vähäinen riski vaaraa aiheuttavalle konvektiolle.