Ensi yön ja aamun aikana on luvassa lännessä ja etelässä vaarallisen voimakasta tuulta ja tuulivahinkoja ilmenee.

Kiitokset Ari-Juhani Punkalle tarkemmista yksityiskohdista, joita näistä netin postimerkkimalleista ei ilmene. Suomea ylittävä matalapaine on se samainen, joka jylläsi Norjan- ja Pohjanmerellä aiemmin viikolla. Nyt se on selvästi täyttymässä. Sen sijaan matalan lounaispuolella oleva korkean selänne tiivistää painegradientin sen verran voimakkaaksi, että yli 980 hPa keskuspaineesta huolimatta merellä esiintyy ehkä toistaiseksi tämän talven voimakkaimmat keskituulet. Lisäksi matalapaineen jälkipuolella vallitseva kylmä advektio saa rajakerroksen selvästi suosiollisemmaksi kovemmalle puuskaisuudelle maa-alueilla.

Tuulenpuuskat ovat laajalti sisämaassakin aina 24 m/s asti ja routatilanteen vuoksi puunkaadot ovat hyvin todennäköisiä. Voimakkaimmat tuulet ajoittuvat yöhön ja aamuun. Tuulet ovat nyt siis tämän talven voimakkaimpia ja sen mukaisiin vahinkoihin on syytä varautua.

Tuulivaroitukseen kuuluvat alueet voi käydä tarkistamassa Meteoalarm-sivustolta.

Tuon matalapaineen alkukehitykset voi nähdä satelliittianimaatiosta Norjan Ilmatieteen laitoksen sivuilta Bilder av Tuva otsikon alapuolelta.

Päivitän pidemmällä ennusteella sunnuntain kuluessa.