Sää pysyy lämpimänä vielä tiistain, mutta keskiviikon aikana alkaa viileneminen. Etelässäkin voidaan saada lunta viikoloppuna.

Sään viilenemistä voidaan tarkastella vaikkapa 850 hPa:n tasolla havaittavan lämpötilan avulla. Nyt alkuviikosta on Helsingissä n. +4 C tuolla 1500 metrin korkeudella. GFS mallin parviajon ennusteen mukaan keskiviikkona ollaan jo -4 C ja lauantaina puolestaan n. -7 C. Ensi viikolla voidaan käväistä jopa -10 C tuntumassa. Eli ilmamassa (ei siis välttämättä 2m lämpötila) viilenee ainakin 10 astetta.

Kuten jo lauantaina mainitsin on myrsky mahdollinen tulevana torstaina. GFS malli edelleen ennustaa myrskyä läntisille merialueille torstai iltapäivästä alkaen. Paljon riippuu tuosta matalapaineen lopullisesta reitistä ja voimakkuudesta, missä suurin painegradientti sijaitsee. Sademäärät eivät näytä olevan kovinkaan runsaita, paikallisesti voi tosin yli 10 mm sadella. Tuuli saattaa olla maan länsiosissa vaarallisen voimakasta torstaina iltapäivällä. Tuosta matalapaineesta saa huomisesta alkaen enempi tietoa kun tarkemman resoluution mallit ottavat sen mukaan.

Matalapaineen jälkipuolella virtaa kuivempaa ja kylmempää ilmaa Suomeen lännestä alkaen. Silloin pilvipeite alkaa repeillä ja aurinkokin näyttäytyy. Perjantaina puhaltelee sitten kylmä luoteistuuli ja sää tuntuu edellispäiviä huomattavasti koleammalta.

Seuraava mielenkiinnon kohde on lauantaiksi Suomeen saapuva matalapaine. Sen reitti on viime päivinä ollut melko epäselvä, mutta tällä hetkellä se näyttäisi kulkevan aivan etelärannikon yli itään. Jälleen riippuen tuosta tarkasta reitistä voi myrsky olla mahdollinen. Hieman pohjoisempi reitti toisi Pohjoiselle Itämerelle mahdollista myrskyä ja eteläisempi reitti pitäisi tuulet enemmän kurissa. GFS ja Euroopan keskuksen mallit eriävät tuosta matalapaineesta sen verran, että sitä tulee tarkentaa myöhemmin. Mikäli tuo matala kulkee etelärannikkoa myöden Suomenlahtea, on mahdollista, että etelässä asti saadaan ehkä viisi senttiä lunta lauantain aikana.

On mahdollista, että käy vähän niinkuin tuossa alkukuun viilenemisessä, jossa aivan etelärannikolla saatiin vettä tai räntää ja sisämaassa sade tuli enempi lumena. GFS mallin ajo toisi 5-10 senttiä lunta suunnillee Tampere-Lahti tienoille. Euroopan keskus vie matalan enempi itä/itäkoilliseen kun GFS vie sen kaakkoon. Niinpä Euroopan keskuksen malli toisi lunta laajemmalle alueelle, myös Itä-Suomeen. Jokatapauksessa nyt viimeistään kannattaa alkaa vaihtaa talvirenkaita autoihin etelässäkin.

Lauantai on jo koleaa koko maassa, lämpötilat ovat lähellä nollaa tai pakkasella koko maassa rannikoita lukuunottamatta. Sunnuntaina on vielä viileämpää ja päivälläkin on pakkasta, paitsi rannikoilla. Lapissa voi olla päivällä -10 astetta. Ensi viikollakin näyttäisi Suomen länsipuolella olevan laaja matalapaineen alue ja sää pysyisi epävakaana, melko tuulisena ja tähän astista viileämpänä.

Atlantilla kehittyi trooppinen myrsky Noel. Se on tänään rantautunut Haitin rannikolle ja myöhemmin päivällä keskus siirtyi jo Haitin pohjoisrannikolta Atlantille. Hispaniolan saarten vuoret heikensivät myrskyn rakennetta selvästi ja Noel on nyt 45 mph trooppinen myrsky. Tuulet eivät ole tämän myrskyn suurin uhka vaan erittäin runsaat sateet. Noelin ennustetaan kaatavan paikoin yli 500 mm vettä Dominikaaniseen tasavaltaan ja Haitiin. Koska myrsky on hitaasti liikkuva ja sademäärät ovat hyvin runsaita on vaarana, että tuhansia ihmisiä saattaa menehtyä äkillisissä mutavyöryissä. Esim. hurrikaani Jeanne hipaisi Haitin rannikkoa trooppisena matalapaineena vuonna 2004, jolloin Haitille vyöryi 330 mm vettä ja sitä seuranneet mutavyöryt ja tulvat tappoivat yli 3000 ihmistä.

Noel jatkaa nyt Bahamas-saaria kohti kääntyen hiukan länteen kunnes keskiviikkona Yhdysvaltain itärannikolta poistuva matalapaine todennäköisesti nappaa myrskyn mukaansa ja kääntää sen koilliseen avomerelle. Noel saattaa voimakkaammasta tuuliväänteestä huolimatta voimistua 1-luokan hurrikaaniksi ennen kaartumistaan kauemmaksi Atlantille.

Vielä pikamainintana tuo läntinen Välimeri. Muutamat mallit ovat viime päivinä ennakoineet jonkin sortin subtrooppisen matalapaineen syntyä tiistain tai keskiviikon aikana. Vaikka ne eivät edellisissä ennusteissaan ole osuneet kovinkaan kohdilleen on tuota aluetta pidettävä silmällä.

Päivitän todennäköisesti seuraavan kerran keskiviikko-iltana.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan