Pikapäivitys jälleen. Flunssa ei kunnolla ota laantuakseen, joten laajempi päivitys jäänee vielä odottamaan itseään.

Ensi yön aikana maan eteläosiin saapuu sateita, jotka voivat olla sakeita. Sateen olomuoto on pääosin lunta ja räntää, lounaassa voi tulla myös silkkaa vettä. Tilanne on ollut harvinaisen vaikea ennustettava, sillä vielä pari päivää sitten näytti, että lumisateet ulottuvat aina Vaasa-Joensuu linjalle ja runsaimmat lumikertymät olisi tullut Tampereen korkeudelle. Nyt viimeisimmät ajot ovat vieneet matalan osakeskusta aina etelämpään, koska aaltoa voimistava terävöityvä yläsola on myös muodostumassa selvästi ennakoitua etelämmäksi.

Niinpä sateet näillä näkymin jäävät ensi yön ja päivän aikana etelärannikon asiaksi n. 50-100 km sisämaahan asti. Todennäköisesti märkää lunta kertyy n. 5-10 cm, joka sohjoontuu teillä nopeasti ja lopulta varsinaiseen lumipeitteeseen ei tulisi hirvittävää lisäystä sateen vetisyyden vuoksi. Pidemmällä sisämaassa ja idempänä sade on lumisempaa, mutta samalla sademäärä on jäämässä lännempiä alueita vähäisemmäksi. Pääkaupunkiseudulla ja lähialueilla näyttää olevan ehkä parhaat mahdollisuudet, että lämpötila ja sateen intensiteetti suosisi runsaampaa lumikertymää. Ajokeli on todennäköisesti ruuhka-aikaan kehnoa etelässä ja pysyy kehnona vielä alkuillasta etenkin kaakon suunnalla.

Matalapainetta voimistava yläsola on siis paraikaa vasta muodostumassa ja näin herkässä tilanteessa muutokset ovat vielä mahdollisia. Voikin olla, että yläsolan pakottamana suurin osa sateista jäisi Suomen eteläpuolelle, jolloin lumikertymät jäävät odotettua pienemmäksi. Toinen ääripää on, että aalto jää hidastelemaan etelään ja kasvattaa sadekertymiä yli 10 cm. Tämä on tällä hetkellä epätodennäköisempi vaihtoehto.

Alla on GFS mallin deterministisiä sade-ennusteita kahdelle vuorokaudelle. Ensimmäisenä on tämän päivän 12 UTC ajo, sitten viime yön 00 UTC ajo ja viimeisenä eilinen 06 UTC ajo. Animaatiot saa isommaksi niitä klikkaamalla.

Tämän sadealueen jälkeen sää on loppuviikolle poutaantumassa. Keskiviikon aikana Suomeen on virtaamassa kylmempää ilmamassaa pohjoisesta. Niinpä torstaina ja perjantaina lämpötilat ovat Pohjois-Lappia lukuunottamatta nollan tienoilla. Etelässä hieman plussaa. Vaikka ilmamassa on hyvin kylmää, aurinko lämmittää tässä vaiheessa kevättä jo niin voimakkaasti, että vaaditaan hyvin kylmää ilmaa, jotta pakkasta olisi päivisin myös etelässä. Torstaina lumikuuroja saadaan Lapissa ja paikoin kaakossa. Perjantaiksi Suomeen vahvistuu korkeapaine ja sää poutaantuu koko maassa Euroopan keskuksen mallin mukaan. GFS näyttää Lappiin sateita. Mallit ovat erimielisiä miltä viikonloppu näyttää, mutta on mahdollista, että etenkin etelässä ja maan keskiosissa on poutaa ja lämpötilat selvästi plussalla, sillä ilmamassa näyttää lämpenevän viikonlopuksi. Mitään varmaa ei tosin vielä voi sanoa.