Ilmamassa viilenee nyt pari päivää ja lähtee perjantaina uuteen nousuun. Sää on ajankohdan keskiarvoon nähden lämpimämpää.

Melko stationäärinen rintamavyöhyke halkoo Suomea tänään keskiviikkona ja siinä yhteydessä saadaan sadekuuroja etenkin lännessä ja pohjoisempana. Lappiin saapuu uusi kylmä rintama, joka tuo sinne hetkellisesti hyvin koleaa ilmaa.

Virtaus käy siis pohjoisesta torstain ajan. Kylmemmän ilman myötä sadekuuroja voi esiintyä melkein koko maassa. Poutaisinta näyttäisi olevan Länsi-Lapissa ja Lounais-Suomessa. Suurin sadekuurojen riski on idässä ja kaakossa. Lämpötilat ovat pohjoisessa alle +10, etelässä +10-15. Tuulet ovat heikkoja tai kohtalaisia.

Perjantaille mentäessä lännestä vahvistuu Suomen ylle korkeapaine. Samalla Saksan ja Puolan yllä on melko laaja matalapaineen alue, jolloin virtaus puhaltaa Etelä-Suomeen kaakon/idän suunnalta. Keski-Suomi on korkean keskuksessa ja siellä tuulet ovat heikkoja. Etelässä tuulet alkaa voimistua ja on maa-alueilla kohtalaisia tai navakoita. Lämmintä ilmaa alkaa siis jälleen virrata Suomeen kaakosta. Perjantai on suuressa osassa maata poutainen johtuen tuosta korkeapaineesta. Vielä on epävarmaa kuinka pohjoiseen tuo etelän sadealue yltää. Siitä saattaa tulla etelärannikolle ja saaristoon sadekuuroja illan aikana. Niistä saattaa kuulua muutama jyrähdyskin, vaikkakin epätodennäköiseltä se näyttää. Jokatapauksessa päivä on pääosin aurinkoinen suuressa osassa maata. Yö on tosin kylmä Keski-Suomesta pohjoiseen selkeimmillä alueilla.  

Lauantaina korkeapaineen painopiste siirtyy idemmäksi ja tuo eteläinen matalapaine kulkee Suomen eteläpuolitse luoteeseen. Tällöin kaakkoinen ilmavirtaus jatkuu. Tuo ilmamassa on Etelä-Suomessa yhtä lämmintä kuin esimerkiksi Espanjassa ja Italiassa. Okluusiorintama on Suomen lounaispuolella ja siitä voi tulla sadekuuroja etelään ja länteen. Pohjoisempana ja idempänä sää on poutaista ja aurinkoista. Sade on paikoin runsasta heti tuossa Suomen ulkopuolella, joten pieni heilahdus matalapaineen reitissä voisi tuoda reippaampia sateita lounaaseen. Ahvenanmaalla sateita varmaan saadaan.  Yöt ovat etenkin etelässä hyvin lämpimiä.

Sunnuntai ei tuo synoptiseen säätilaan suuria muutoksia. Korkeapaine vallitsee Suomen koillispuolella ja matalapaine on Tanskan ja Norjan yllä. Virtaus käy edelleen kaakosta, vaikkakin heikenneenä. Sadekuurot yleistyvät illasta alkaen lännestä ja yöllä tai maanantaina voi pohjoisessakin sadella.

Alkuviikolla sää saattaa olla sadekuurojen sävyttämää. Jotkin mallit pitävät korkeapainekeliä yllä, toiset taas ei. Esim. GFS malli pitää maanpintapainetta melko korkeana, mutta yläsola indusoisi kuuroherkkää keliä Suomeen alkuviikosta. Euroopan keskus on samoilla linjoilla. Tosin suursäätila näyttää olevan semmoinen, että tuo idän korkeapaine on hyvin laaja ja meillä virtaus näyttäisi puhaltavan pääosin etelän suunnalta pitäen lämpötilan lämpimän syksyisenä, vaikkakin ehkä epävakaana.

Atlantilla on tällä hetkellä yksi trooppinen myrsky Karen ja yksi trooppinen matala, josta kehittyy tämän päivän aikana myrsky. Lisäksi on kaksi trooppista häiriötä, jotka voi kehittyä myöhemmin.

Karen on tällä hetkellä voimakkain. Se on vielä kaukana keskellä Atlanttia Karibian ja Afrikan välissä. Sen tuulet puhaltaa 50 mph eli 22 m/s. Sen ennustetaan voimistuvan hiljalleen ja saavuttavan hurrikaanin luokituksen torstain/perjantain aikana. Sitten se kulkeutuu sen verran pohjoiselle reitille, että voimakas tuuliväänne heikentää sen takaisin trooppiseksi myrskyksi. Se ei näytä uhkaavan maa-alueita. Tosin hyvin mielenkiintoisesti esim. Euroopan keskuksen malli pitäisi sen hengissä tuosta voimakkaasta tuuliväänteestä ja alkaisi kurvaamaan sitä etelämmäksi ensi viikon alusta. Tuo ennuste ulottuu ensi viikon lauantaihin ja siihen mennessä ECMWF toisi Karenin lähelle Bahamas-saaria. Jos samaisen mallin ennustama korkeapaine vallitsee Yhdysvaltain itärannikolla pitäisi sen ohjaamat tuulet Karenin läntisellä reitillä. Niinpä Karibia ja myös Florida tai Yhdysvaltojen itärannikko olisi uhan alla joskus puolentoista viikon päästä. ECMWF voimistaisi Karenin tuolloin hyvin voimakkaaksi hurrikaaniksi. Siihen on siis todella pitkä aika ja ennusteet ehtii muuttua monta kertaa. GFS malli kurvaa sen merelle kuten NOGAPS.

Meksikonlahdella on paraikaa trooppinen matala, joka varmaan tämän päivän aikana luokitellaan trooppiseksi myrsyksi. Se on Campechen lahden poukamassa maa-alueiden ympäröimänä. Ohjaavat tuulet ovat heikkoja, joten se pysyttelee melkein paikoillaan kunnes perjantaina rantautuu Meksikoon todennäköisesti trooppisena myrskynä, ellei se tee Humbertoja ja voimistu hurrikaaniksi. Koska se on hyvin hitaasti liikkuva systeemi on suurin huolenaihe pitkään jatkuva rankkasade Meksikon rannikolla.

Floridan kaakkoispuolella on trooppista häiriöitä ja se saattaa pikku hiljaa organisoitua. Toinen häiriö on Neitsytsaarien läheisyydessä ja se kokee jo runsasta tuuliväännettä, joka estää voimistumisen.

Niinpä tuo Meksikonlahden matala on tämän hetken suurin seurannan kohde ja trooppinen myrsky Karen on pitkällä tähtäimellä hyvin mielenkiintoinen tapaus jos se selviää runsaasta tuuliväänteestä ja ei kaarru kauas Atlantin valtamerelle.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan