Oli pakko kirjoittaa ylimääräinen päivitys tilanteesta Yhdysvalloissa.

Jos liikenne oli sekaisin eilen Helsingissä mereltä tulleiden lumikuurojen takia, niin voi vain kuvitella minkälaista on ollut New Yorkin osavaltiossa viime päivinä. Siellä on nimittäin samanlainen ilmiö tuonut valtavia lumimääriä keskiseen ja pohjoiseen New Yorkin osavaltioon. Syynä ei ole meri kuten Helsingin tapauksessa, vaan järvet, Suuret järvet.

Koillisosissa maata on ollut kylmä virtaus luoteesta, joka on kulkeutunut Suurten järvien yli, eritoten sulan Ontariojärven yli, josta on imeytynyt matkaan järjetön määrä kosteutta. Kun tuo virtaus sitten osuu kylmälle mantereelle, kaikki tuo kosteus kipataan alas taivaalta. Koska lämpötila on New Yorkin osavaltion pohjoisosissa ollut selvästi pakkasella, on kaikki kosteus tullut alas lumena. Ja sitähän on tullut.

Huomiseen mennessä Ontariojärven kupeessa sijaitseviin kaupunkeihin odotetaan kertyneen yli 2,5 metriä lunta. Jo nyt on Parish-kaupunkiin kertynyt vajaan viikon aikana n. 220 cm lunta ja lisää on vielä siis luvassa. Paikoin on lunta satanut huimaa tahtia, yli 10 cm/tunti. Poikkeuksellisemman tilanteesta tekee vielä se, että virtaus on puhaltanut järvien yli jo usean päivän ajan ja paikoin on lunta tullut ns. triple lake-effectin mukaan, jolloin kolme suurta järveä on antanut oman osansa tähän lumimäärään.

385082.jpg

Kuvassa on Helsinki Testbedin tutkakuva torstai-illalta. Nauhamaisia lumikuuroja vipelsi jatkuvasti rannikolla. Näinkin paikallinen ilmiö sai melkoisen kaaoksen liikenteessä ja kymmenisen senttiä lunta.

385085.jpg

Weather.com ns. lake-effect ennuste. Kuvasta nähdään, että Parishin kaupunkiin on jo satanut helmikuun kolmannesta päivästä lähtien 223 cm lunta. Useat alueen isoista järvistä ovat vielä sulia johtuen niiden syvyydestä. Vaikka niiden veden pintalämpötila ei olekaan enään mikään lämmin, haihtuu niistä ilmaan kuitenkin suuri määrä kosteutta, joka kuvan mukaisesti sitten läsähtää etenkin Ontariojärven rantakaupunkeihin. Että sillä lailla ameriikoissa...Täälläpäin lisäsin galleriaan kuvan keskiviikolta noista Helsingin lumisateen aiheuttaneista pilvistä, jotka silloin vielä pysyttelivät meren yllä.