"Houston, we have a problem.."

Hurrikaani Ike oli n. 320 km etäisyydellä Teksasin Galvestonin kaupungista kuudelta illalla Suomen aikaa. Ike iskee todennäköisesti tälle alueelle lauantaina aamupäivällä Suomen aikaa.

Ike saattaa olla yksi kaikkien aikojen kalleimmista hurrikaaneista Yhdysvalloissa. Ike on tällä hetkellä toisen kategorian hurrikaani, jossa tuulet puhaltavat n. 47 m/s. Se mikä Ikestä tekee potentiaalisesti erittäin vaarallisen, on sen koko.

1901091.jpg

(Lähde: Google Earth)

Yllä on satelliittikuva Ikestä, johon olen karkeasti värittänyt trooppisen myrskyn tuulet (yli 17 m/s) sekä hurrikaanituulet (yli 33 m/s). Todellisuudessa tuulet eivät puhalla näin symmetrisesti silmän ympärillä, joten lännessä tuulet eivät puhalla aivan yhtä voimakkaasti kuin idässä ja koillisessa. Ike kattaa reippaasti yli puolet Meksikonlahdesta. Trooppista myrskyä vastaavat tuulet puhaltavat 445 km keskustan ympärillä, eli aivan kuin myrskyn ollessa Suomen yllä tuulet puhaltaisivat yli 17 m/s aina Helsingistä Keski-Lappiin asti. Hurrikaanituulet puhaltaa 195 km silmän ympärillä eli karkeasti Helsingistä Vaasaan mikäli myrsky olisi niiden välissä.

Tämä valtava tuulikenttä on isompi kuin hurrikaani Katrinan kohdalla ja niinpä Ike on saanut koko Meksikonlahden vesimassan pyörimään ja työntää sitä parhaillaan kohti Teksasin rannikkoa. Vaikka rantautumiseen oli vielä 17 tuntia, vesi virtasi jo Galvestonin kaupungin kaduilla (mahdollisesti ns. "storm drain" viemäreiden tuodessa veden ylös kaduille).

1901098.jpg

(Lähde: Google Earth)

Hurrikaanin reitti on kulkemassa hyvin läheltä Galvestonin kaupunkia, johon iski Yhdysvaltain historian tappavin hurrikaani 108 vuotta sitten. Neljännen kategorian hurrikaani surmasi yli 7000 ihmistä. Tuolloin "storm surge" tulva-aalto oli n. 4,7 metriä. Johtuen Iken valtaisasta koosta tulva-aallon odotetaan olevan korkeimmillaan n. 6-7,5 metriä. Joidenkin mallien mukaan on 10 % mahdollisuus, että vesimassa kohoaa jopa 8-9 metriin. Paljon riippuu mihin tarkalleen Ike iskee. Mikäli se iskee yllä olevan reitin mukaisesti tai hieman lännemmäksi, Galvestonin kaupunki jäänee todennäköisesti täysin veden alle. Houston on kuvan vasemmassa yläreunassa. Se on Yhdysvaltain neljänneksi suurin kaupunki. Kaupungin keskusta on onneksi tarpeeksi korkealla, ettei meri sinne asti yllä, mutta heti kaupungin juuressa maa on vain vähän merenpinnan yläpuolella.

Yli 5 metrin tulva-aallon odotetaan iskevän yli 300 km rannikkokaistaleelle Teksasista Louisianan osavaltioon. Tällä alueella on muitakin kaupunkeja kuin Galveston, joiden mereltä suojaavan muurin odotetaan olevan paperia. Niinpä useita kaupunkeja saattaa pahimmassa tapauksessa olla veden alla lauantaina.

103027864.jpg

(Lähde: NOAA)

Meriveden uskotaan tekevän suurimmat tuhot. Johtuen kuitenkin Iken valtaisasta koosta, hurrikaanituulet tulevat puhaltamaan pitkälle sisämaahan. Suuren koonsa vuoksi sirkulaatio tulee pysymään koossa pitkään ja eikä Ike heikkene aivan yhtä nopeasti kuin pienet, kompaktit hurrikaanit.

Tulva-aallon sekä voimakkaiden tuulien lisäksi Ike saattaa kehittää myös useita kymmeniä tornadoja voimakkaimmista ukkossoluista.

Ike on ollut kummallinen myrsky, sillä se ei ole suotuisista olosuhteista huolimatta pahemmin voimistunut. Pitkään kaksi silmävallia taisteli Iken keskellä eikä myrsky pystynyt päättämään luhistaako sisäisemmän vallin, jolloin ulompi pääsisi kehittymään. Niinpä Ike on pitkään ollut jumissa kehityksen suhteen. Perjantain aikana sisempi pilvivalli lopulta romahti, mutta samalla lännestä on päässyt kuivaa ilmaa virtaamaan lähes myrskyn keskukseen.

1901115.jpg 

(Lähde: NOAA)

Yllä on vesihöyrykanavan kuva, josta nähdään selvästi kuinka pilvivallin hajoaminen on sallinut kuivaa ilmaa myrskyn keskustaan. Ike on nyt ilman suojaavaa pilvivallia, eikä tästä syystä ole odotettavissa selvää voimistumista ennen rantautumistaan. Ilmanpaine keskustassa on viimeisten mittausten perusteella sahaillut edestakaisin. Aivan viimeisten satelliittikuvien perusteella kuivan ilman määrä saattaa hieman hellittää. Ulompi pilvivalli on avoin luoteesta, joten mikäli se ei pääse sulkeutumaan kokonaan, ei Ike pahemmin voimistu. Tällöin tosin hurrikaanituulet pääsevät puhaltamaan laajemmalla alueella kuin mikäli Ikellä olisi pieni suljettu pilvivalli.

Viranomaiset käyttävät kovia sanoja varoittaen "varmasta kuolemasta" evakuointialueille jääville. Iken lopullinen reitti määrää minne suurimmat tuhot osuvat. Mikäli Iken matkaa haluaa seurata tutkakuvista, kannattaa suunnata Houston-Galveston tutkasivustolle

Iken reitillä on useita öljynporauslauttoja. Lisäksi rannikolla on useita öljynjalostamoita, jotka vastaavat n. 1/5 USA:n öljyntuotannosta, joten öljyn hinta saattaa nousta reippaasti seuraavien viikkojen aikana mikäli pahin skenaario toteutuu.

Myöhään lauantaina ja sunnuntaina Suomen aikaa nähdään miten kävi.