Lämmin vuodenvaihde, talvi yrittää ehkä saapua eteläänkin.

Lauantaina sää lämpenee etelästä alkaen johtuen hyvin laajasta Atlantin matalapaineesta, joka lähestyy Suomea. Lämpötilat ovat etelässä ja lännessä hieman plussalla, mutta uudenvuoden aatoksi lämmin ilma levittäytyy lähes koko maahan niin, että nollaraja on lapissa ja etelässä ollaan lähellä viittä astetta. Näin ollen vuodenvaihde vietetään lumettomassa ja lämpimässä säässä etelässä.

Matalapaine tuo sateita mukanaan ja ne saapuvat sunnuntain vastaisena yönä länteen. Sateet ovat vettä lännessä ja etelässä, keskisessä Suomessa ne voivat olla räntää ja hieman pohjoisempana ja idempänä ne voivat olla sateen etureunassa lunta tai räntää sunnuntaina aamulla.

Sunnuntai on siis lämpimin päivä eikä maanantai etelässä suurta muutosta tuo, lämpötila on vielä selvästi plussalla, mutta pohjoiseen alkaa taas virrata kylmempää ilmaa ja nollaraja kulkee uutenavuotena Keski-Suomessa.

Yksi seuraamisen arvoinen häiriö on maanantaina saapuva matalapaine. Se kehittyy tuoreen GFS mallin ennusteen mukaan sunnuntaina Brittein saarilla ja liikkuu Ruotsin yli Suomenlahdelle samalla voimakkaasti syventyen. GFS ennustaa maanantaiksi Pohjoiselle Itämerelle myrskyä maanantaille. Koska itse systeemi ei ole vielä edes muodostunut on vaikea sanoa, onko tästä matalasta mihinkään tai mitä reittiä se kulkee. Jos kuitenkin se voimistuu yhtä nopeasti kuin ennuste lupaa ja kulkee hieman pohjoisempaa reittiä, voi tuulet olla etelässä jälleen vaarallisen voimakkaita. Tämän hetkinen ennuste ei kuitenkaan tätä lupaa, mutta kuten sanoin, niin tuota systeemiä tulee seurata.

Sitten tiistaina sää jälleen tilapäisesti viilenee kun matalapaineet siirtyvät idemmäksi ja lähes koko maassa ollaan taas pakkasella kuten myös keskiviikkona. Kuitenkin jo torstaiksi uusi matalapaine vetää lämmintä ilmaa etelään ja perjantaina ollaan plussalla lappia lukuunottamatta. Eli vaihtelevaa säätä on luvassa jatkossakin.

Pieniä talven merkkejä oli muutamassa GFS mallin pitkässä ennusteessa nähtävissä ensi vuoden toisella viikolla, jolloin talvi olisi hieman kiristänyt otettaan, mutta jälleen uusimmassa ajossa ollaan näinä päivinä plussalla. Tuo ennuste kuitenkin heittelehtii hirveästi päivittäin, joten voipi olla, että jonkin sortin talvi sieltä olisi muutaman viikon päästä jo tulossa.

Aion tässä jossain vaiheessa kirjoittaa pyynnöstä hieman matalapaineiden synnystä ja kehittymisestä kun siitä tuli jonkin verran opittua menneenä syksynä. Ongelmana on vain sen selittäminen mahdollisimman yksinkertaisin termein ja vähin matemaattisin yhtälöin, mutta aiompa kokeilla mitä siitä tulee. Tämä menee ehkä ensi vuoden alkuun, mutta sitä ennen seurataan vielä tuota maanantain matalapainetta lähemmin.

Kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan