Talvi jatkuu Suomessa, eikä keväästä ole vielä merkkejä.

Talvilomaviikolla saadaan nauttia ajankohtaan nähden tyypillisestä talvisäästä. Paljoa vaihtelua ei päivien välillä juurikaan ole. Sää pysyy pääasiassa poutaisena koko maassa. Korkeapaine on pikku hiljaa voimistumassa Suomen ylle. Yksittäisiä heikkoja lumikuuroja voi tulla lähipäivinä, mutta sääkuva on yleisesti ottaen poutainen eikä merkittäviä sateita ole tulossa. Lämpötilat ovat alkuviikolla maan etelä- ja keskiosissa päivisin -5 ja -10 asteen välillä, öisin on n. 5 astetta kylmempää. Maan pohjoisosissa korkeapaineen vaikutuksesta lämpötilat ovat n. -10..-20 asteen välillä. Keskiviikosta lähtien sää saattaa hieman lauhtua, mutta edelleen pysytään koko maassa pakkasella. Lähinnä maan etelä ja itäosissa voi viikon puolivälin paikkeilla ja loppuviikolla tulla paikoin heikkoa lumisadetta. Tästäkin eteenpäin eivät mallit indikoi kevään alkamista, joten talvisää saattaa jatkua ainakin kuun loppuun asti. Alla on GFS mallin 7 päivän ennuste 300 hPa tuulien ja geopotentiaalikorkeuksien osalta. Siitä nähdään siis ylämatalien- ja korkeiden sekä suihkuvirtauksen sijainnit. Selvää on, että polaarisuihkuvirtaus pysyttelee Suomen eteläpuolella. Laaja yläsola ulottuu Suomesta pitkälle Välimerelle asti. Tällä alueella ilmamassa on kylmää ja sää talvista. Sen sijaan läntisin Eurooppa kuuluu keskileveysasteiden ilmamassaan ja on hieman ajankohdan keskiarvoon nähden lämpimämpää.

 

Yhdysvalloissa vuoden ensimmäinen merkittävä rajuilmojen sarja oli yhtä paha kuin pelättiinkin. Vaikka tornadokujan asukkaat ovat hyvin tottuneita voimakkaisiin ukkosiin, tulevat alkuvuoden ensimmäiset rajuilmat kuitenkin yleensä pienoisena yllätyksenä. Vuosi sitten kausi alkoi poikkeuksellisen rajusti jo tammikuussa ja esivaalien aikaan helmikuun viidentenä raportoitiin vuorokauden aikana 87 tornadoa, joissa 57 menehtyi. 

Tällä viikolla pahiten kärsi Oklahoman osavaltio, jossa pelkästään Lone Groven tornadossa menehtyi kahdeksan ihmistä ja ainakin 50 loukkaantui. National Weather Service määritteli tornadon alustavasti luokkaan EF-4 (EF-0...EF-5), jossa tuulen nopeudeksi arvioitiin noin 76 m/s. Kyseessä on Oklahoman osavaltion historian voimakkain tornado helmikuussa. Ainakin yhdeksän tornadoa on raportoitu kahden päivän ajalta. Voimakkaimmat tornadot syntyivät yksittäisistä supersoluista ennen kuin voimakkaiden ilmakehän pakotteiden seurauksena ukkossolut sulautuivat yhteen ja muodostivat yhtenäisen ukkosnauhan.

Hyvin voimakkaiden tuuliväänteiden ja rajakerroksen suihkuvirtauksen myötä tuohon nauhaan liittyi seuraavana päivänä runsaasti tuulivahinkoraportteja. Niitä on toistaiseksi kertynyt yli 350, joissa ainakin neljä ihmistä menehtyi tuulen aiheuttamissa onnettomuuksissa. Alla on ilmoitukset yli 33 m/s tuulenpuuskista.

 

(Lähde: Storm Prediction Center)

Lisää kuvia alla olevasta linkistä