Sää on tämän viikon helteistä, mutta sadekuuroja saadaan aina välillä.

Tänään tiistaina sadekuurot ovat osuneet tuolle Länsi-Lappi, Oulun lääni, Kaakkois-Suomen kaistaleelle. Joukossa on ollut myös ukkosia. Lämpötilat ovat nousseet hellelukemiin etenkin Etelä-, Keski-, ja Länsi-Suomessa. Myös Länsi-Lapissa on päästy hellerajan tuntumaan. Helsingissä sää on ollut aurinkoinen ja lämmin: Kumpulassa on oltu 24 asteessa.

Huomenna keskiviikkona sadekuuroja saadaan jonkin verran ja ne ovat pääosin ilmamassatyyppisiä. Kuuroja kehittyy lähinnä Länsi-Lappiin, Oulun lääniin ja Pohjanmaalle. Illalla voi myös lounaassa tulla sadekuuroja matalapaineeseen liityvän okluusiorintaman läheisyydessä. Etenkin Oulun läänissä ja Pohjanmaalla kuurot voivat olla ukkosluonteisia. Lämpötilat kohoavat etelässä ja lännessä hellelukemiin, idässä ja rannikoilla ollaan joitakin asteita alemmissa lukemissa. Pohjoisessakin päästään 20 asteen yläpuolelle, ainoastaan aivan Pohjois-Lapissa ehkä hieman alle.

Torstaina sadekuurot ovat edelleen vähissä. Ne painottuvat Länsi-Lappiin, Itä-Suomeen ja lounaissaaristoon. Lähinnä Länsi-Lapissa kuurot voivat ukkostaa. Sateet ovat siis kuitenkin vähäisiä. Pilvisyys alkaa olla hieman runsaampaa, mutta lämpötilat kohoavat etelässä ja lännessä hellelukemiin. Lämpötilat ovat samantyyppisiä kuin keskiviikkona, paitsi Pohjois-Lappiin alkaa virrata viileämpää ilmaa.

Perjantaina sadekuurot yleistyvät. Niitä saadaan etenkin etelässä matalapaineen myötä. Virolainen Lam-malli kasvattaa silloin Capea etelässä, joten ukkosia voidaan saada myös täällä etelärannikolla. Sateet voi olla runsaitakin. Uusin GFS ajo ennustaa Viroon perjantaiksi 6 tunnin sademääräksi jopa 25mm. Se on ehkä hieman yliampuva, mutta sateita siis voidaan perjantaina odottaa. Lämpötilat voivat nousta vielä hellerajan tuntumaan, mikäli sateilta välttyy. Muuten liikutaan 20 asteen tienoilla paitsi Lapissa, jossa on +15-20.

Lauantaiksi matalapaine hivuttautuu enemmän Etelä-Suomen päälle ja lisää sateita saadaan etenkin Keski-Suomessa. Ukkosia voi myös esiintyä etenkin rintaman yhteydessä Keski-Suomessa ja myös etelärannikolla. Lämpötilat liikkuvat 20 asteen molemmin puolin, Pohjois-Lapissa +15.

Sunnuntaiksi matalapaine täyttyy ja sadekuurot vähenee, vaikka vielä voi ukkosia kehittyä. Maanantaina vahvistuu välikorkeapaine, mutta matalapaineita näyttää vielä saapuvan ensi viikollakin.

Ilmamassa alkaa siis viiletä perjantaista alkaen, mutta mitään takatalvea ei ole tulossa, lämpötilat vain jäävät alle hellelukemien. Tämänpäiväinen ilmamassa oli Jokioisten luotauksessa lämpötilaltaan n. +10 n. 1,5 km korkeudella. Perjantaina GFS mallin parviennusteen mukaan voidaan käydä jopa +14 asteessa. Ensi viikon alusta tuo lämpimin ilmamassa siis väistyy itään ja samainen 850 hPa lämpötila jää viikon puolivälissä parviennusteen mukaan n. +7 asteeseen. Se vastaa suurinpiirtein ajankohdan keskiarvoa. 2 metrin lämpötilojen osalta tämä tarkoittaa, että ensi viikko vietetään pääosin 20-25 asteen välillä, sadekuuroissa viileämmässä. Tuo on siis parviennuste, itse pääajo pitäisi lämmintä ensi viikollakin, mutta saapas nähdä. Tuo pääajo koittaisi jopa väsätä sulkukorkeapaineen tynkää ensi viikoksi, mutta ihan siihen en jaksa uskoa.

Siinä sääasiat tällä kertaa. Nyt on loppuviikko töitä ja sitten alkaa loma, joten katsotaan miten ehdin päivittää.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan