Hieman "tylsemmän" kauden jälkeen säässä tapahtuu jälleen. Lähipäivinä ollaan rikkomassa kuluvan talven pakkasennätystä, etelässä hytistään lauantaina voimakkaan tuulen takia ja luntakin saadaan lisää.

Suomen itäpuolella Venäjällä on erittäin kylmää arktista ilmamassaa. Suomeen ei aivan yhtä kylmää ilmamassaa pääse, mutta meilläkin maan pohjois- ja itäosissa ilmamassa on arktista. Alla on GFS mallin ennusteanimaatio perjantai-iltapäivästä keskiviikkoiltaan saakka.

4371289408_0f79dd2976_o.gif

Yllä on siis lämpötila 850 hPa korkeudelta (n. 1,3 km) ja sitä käytetään yleisesti kuvaamaan ilmamassan lämpötilaa. Valkoinen paksumpi viiva kuvastaa arktisen ilmamassan rajaa. Idässä on siis lauantain vastaisena yönä hyvin kylmää ilmaa ja siellä vallitsee korkeapaine. Sää on selkeää ja heikkotuulista, joten lämpötila laskee reippaasti säteilyjäähtymisen myötä. Pidän todennäköisenä, että nyt yöllä rikotaan -40 astetta jossain päin maata ja täten rikottaisiin tämän talven pakkasennätys. Tätä kirjoitettaessa pakkaslukemat ovat laskeneet jo lähelle -37 astetta esimerkiksi Kuusamossa.

Lauantaina lähes koko maassa kylmä sää on puheenaiheena. Maan eteläosissa pakkaslukemat eivät yllä idän ja pohjoisen tasolle, mutta sitä kompensoi hyvin tuulinen keli. Lounaasta lähestyvän matalapaineen ja pohjoisen korkeapaineen välissä painegradientti kasvaa ja esimerkiksi eteläisillä merialueilla lähennellään myrskylukemia. Maa-alueillakin etelässä tuuli yltyy puuskissa kovaksi, ehkä jopa lähelle 20 m/s. Tyypillisesti tällaisessa tilanteessa pakkanen hellittää, mutta tällä kertaa itse lämpötila pysyttelee -15 asteen tienoilla. Tällöin tuntuukin siltä, että pakkasta olisi noin -30 astetta tai jopa enemmän. Niinpä ulos lähtiessä kannattaa pukeutua hyvin lämpimästi. Alla on vielä GFS mallin perusteella yhden laskentakaavan mukaisesti pakkasen purevuus keskiviikkoiltaan saakka.

4371289412_20e7a4d70b_o.gif

Eli lauantaina kylmyys on ensisijainen sääaihe. Illaksi lounaasta saapuu lumisadealue, joka tuo mukanaan lumipyryä. Alla on jälleen GFS mallin pääajon sade-ennuste.

4371289398_9c8008e0cf_o.gif 

Kuten nähdään, ei tuo lauantai-iltana saapuva sadealue hirveän pahalta näytä (tiistaina saapuva näyttäisi ensisilmäyksellä pahemmalta). Täytyy tosin muistaa, että tämä ensimmäinen saapuu hyvin kylmään ilmamassaan. Malli näyttää sen määrän sadetta, joka lumella on jos se muutettaisiin vedeksi. Sade on siis oikein kunnon pakkaslunta, hyvin hötöistä sellaista. Vaikka nestemäinen vesisisältö ei olekaan paljoa, kertyy lunta maahan reippaasti juuri pakkaslumen takia. Näyttäisi siltä, että etelään ja länteen kertyy noin 10-15 cm pakkaslunta, lounaaseen ehkä vähän enemmän. Hieman kylläkin mielessä on, että mahdollisesti kertymät jäävät lähemmäksi 10 cm kuin 15 cm. Tuli lunta sitten 5 cm vai 20 cm, sitä kinostuu runsaasti. Tuuli on sen verran voimakasta etelässä, että pakkaslumi pöllyää helposti ja tämä vaikeuttaa sekä ajokeliä että raitiovaunu- ja junaliikennettä sillä vaihteet tukkeutuvat helposti.

Kuten ilmamassa- ja sadeanimaatioista nähdään olisi ensi viikon puolivälissä tulossa uusi matalapaine sateineen. Tämä näyttäisi olevan selvästi lämpimämpi matalapaine ja satava lumi olisi raskaampaa. Lämpötila saattaa keskiviikkona käväistä jopa suojan puolella maan lounaisosissa. Näin helmikuun loppua kohti mentäessä aurinko lämmittää yhä enemmän. Maaliskuun alussa tämän tuntee hyvin aurinkoisessa tuulettomassa säässä. Jatkossa lämpötila ei päivisin enään pysty pysymään kovin kireissä lukemissa auringonpaisteen tai pilvisyyden takia. Toisaalta yöt voivat edelleen maaliskuussakin olla hyvin kylmiä näin kun luntakin on maassa riittämiin. Kolmen vuoden takaisia maaliskuun lämpöennätyksiä ei kyllä koeta tänä vuonna.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

121561245.jpg