Kuten varmaan monet ovat jo huomanneet on Ilmatieteen laitos julkaissut uuden arvion tulevan juhannuksen säästä. Heidän tuoreimmat ajot toisivat poutaa ja lämpimämpää säätä kuin vielä alkuviikosta näytti.

Tilanne elää vielä, ja jos yhdessä päivässä ennusteet muuttuivat parempaan suuntaan, ne voivat vielä mennä takapakkia.

Eli vielä sunnuntaina/maanantaina näytti siltä, että sadealue tulisi juhannusaatoksi Etelä- ja Keski-Suomeen. Nyt uusimmat ajot näköjään Ilmatieteen laitoksella ja myös GFS mallin ajo ovat siitä melko samaa mieltä, että juuri perjantaiksi vahvistuisi heikohko välikorkeapaine, joka pitäisi näillä näkymin koko maan poutaisena perjantaina. Ainoastaan itärajalla on pienen pieni mahdollisuus vesikuuroille päivän aikana. GFS mallin parviajo on pienentänyt saderiskiään ja pitää nyt ainoastaan lounaassa ja itärajalla 10% riskin sadekuuroille. Lauantaiksi riskialue hieman kasvaa, mutta pysyy pääasiassa 10%, tosin mitä lähemmäksi mennään sunnuntaita 30% alue kasvaa.

GFS mallin pääajo tuo tuon viime päivityksessä mainitun "Puolan matalan" vaarallisen lähelle etelärannikkoa lauantain aikana. Euroopan keskuksen malli, jota Ilmatieteen laitos käyttää pidemmissä ennusteissaan, pitää sen lännempänä ja kauempana etelärannikosta. Englannin UKMO malli on siitä välimaastosta ja tuo sen heikon matalan etelään lauantai/sunnuntaiksi. Amerikkalainen NOGAPS puolestaan pitää sadekuurojen mahdollisuutta suurimpana perjantaina Pohjois-Karjalassa. Muuten se pitää sateet loitolla ja myös tuon mahdollisen matalan kauempana. Kanadalainen GEM malli pitää perjantain poutaisena, mutta tuo heikkoja sateita lounaisrannikolle lauantaiksi tuon mainitun matalan mukana. Saksan Ilmatieteen laitoksen malli pitää perjantain etenkin etelässä poutaisena, mutta Pohjois-Karjalassa pientä sadekuuron mahdollisuutta. Sen netissä saatava ajo ei vielä yllä lauantaihin. Japanilainen JMA malli pitää perjantain pääosin poutaisena, ainoastaan Pohjois-Karjala ja pohjoisin Lappi ja käsivarsi voisivat saada sadekuuroja. Lauantaiksi sateet vähenisivät paitsi käsivarresta.

Siinä oli mallien vertailuja kerrakseen. Niistä voidaan johtopäätöksenä sanoa, että juhannusaatto näyttää poutaiselta ja ainakin osittain aurinkoiselta koko maassa lukuunottamatta Pohjois-Karjalaa, jossa sadekuuroja voi esiintyä. Jotkin mallit siis pitävät pientä riskiä sadekuuroille pohjoisimpaan Lappiin ja käsivarteen. Lauantaina on mahdollisuus sadekuuroille etelässä, mikäli tuo matalapaine kulkee tarpeeksi itäistä reittiä ja ehtii lauantaiksi tänne. Euroopan keskuksen malli tosiaan ei niitä sateita tänne ennusta, joten voipi olla, että sää on etelässäkin poutainen. Tuota täytyy kuitenkin vielä tarkentaa myöhemmin.

Näin ollen juhannus näyttää pelättyä paremmalta sään osalta. Lämpötilat nousevat auringon paisteessa perjantaina etelässä +20 asteeseen ja ehkä hieman yli. Idässä pilvilautat ja mahdolliset sateet pitävät lämpötilat ehkä viitisen astetta alempana. Oulun läänissä ollaan 15 asteen molemmin puolin, alle idässä ja yli lännessä lukuunottamatta rannikkoseutuja. Lapissa riippuen pilvisyyden määrästä liikutaan 10-15 asteen tienoilla. Lauantaina ilmamassa lämpenee sen verran, että voidaan päästä yleisemminkin Etelä- ja Keski-Suomessa yli +20 asteen. Aina eteläistä Lappia myöden voi olla 20 astetta, lämpimintä lännessä. Sunnuntaina voi olla vielä lämpimämpää, mahdollisesta lännessä lähennellään hellerajaakin.

Tässä sääasiaa kerrakseen tällä erää. Katsotaan jälleen jos ajot muuttuvat taas vaihteeksi toiseen suuntaan. Yhtä painajaista näiden juhannussäiden ennustaminen tuppaa olemaan.