Ensi viikolla jatkuu jälleen meteorologian opiskelu ja heti maanantaina alkaakin ilmakehän virtausrakenteiden dynamiikka, kiehtovaa, eikö?  :)

Ennen teoriaa saadaan kuitenkin käytännön meteorologiaa sateiden muodossa. Tänään on saatu kuuroja etenkin Länsi- ja Keski-Suomessa sekä paikoin lapissa, mutta huomenna leviää runsaampia sateita lounaasta käsin. Etelässä sade alkaa iltapäivällä ja kohti maanantaita sademäärä runsastuu huomattavasti. Joukossa voi olla myös ukkosia. Tiistaina sade hellittää hiukan Keski-Suomessa, mutta mereltä voi kaikkialle rannikoille levitä kuuroja. Keskiviikkona kuurot vähenevät entisestään, mutta esim. Helsingissä voi tulla sateita. Torstai näyttää olevan täysin poutainen koko maassa. Perjantaipäiväksi sitten saapuu uusi sadealue.

Lämpötilojen osalta tuntuu siltä, että syksy valtaisi alaa 12. syyskuuta. Yksi mielenkiintoinen asia pitkän ajan mallissa on erittäin rajun näköinen myrsky, joka toisi myrskytuulia Suomen eteläpuolelle 17. syyskuuta. Koska matalapaine ei varmaan vielä ole edes syntynyt on tämän myrskyn reitti ja voimakkuus vielä täysin auki, mutta osoittaa kuitenkin, että mallit alkavat tuoda syksyn merkkejä muutaman viikon kuluessa.

Hurrikaani John on vielä hurrikaani, vaikka se on jo tunteja piiskannut Bajan niemimaata Meksikossa. Se menetti hieman voimakkuuttaan kakkosluokan hurrikaaniksi iskiessään maihin ja lopulta se oli hyvin pieneksi pakkautunut hurrikaani. Nyt se menettää energiansa niemimaata pitkin kulkiessaan ja taantuu trooppiseksi matalapaineeksi merelle palatessaan.

Yhdysvaltain hurrikaanikeskus on ilmoittanut uuden seuraamisen arvoisen trooppisen aallon Atlantilla. Se on vielä kuivan ilman ja Saharan hiekkapölyn ympäröimä, mutta maanantaihin mennessä se voi muodostua trooppiseksi matalaksi. Se on tällä hetkellä lähellä Pienet Antillit-saariryhmää ja päästyään pidemmälle Karibialle se alkaa todennäköisesti organisoitumaan paremmin.

Heti edellisen huomionarvoisen aallon jälkipuolella keski-Atlantilla on myös toinen trooppinen aalto, joka niin ikään voi kehittyä trooppiseksi matalaksi. Afrikasta on lisäksi saapumassa Atlantille hyvin voimakas aalto, josta voi kehittyä hurrikaani ensi viikon puolivälissä, mutta sen kaukaisen sijainnin takia se todennäköisesti pysyttelisi Atlantilla, eikä ehtisi uhkaamaan esim. Yhdysvaltoja.

Taifuuni Ioke on edelleen hengissä tosin "enään" 3. katerogian taifuuni. Se saattaa olla kaikkien aikojen pisimpään kategoriassa 4 tai 5 pysynyt hirmumyrsky missään päin maailmaa. Enpä ole ehtinyt todentaa tätä, mutta se on hyvin mahdollista. Se on keski-Tyynen valtameren viidenneksi voimakkain hirmumyrsky. Wake Island saari jäi Ioken runtelemaksi. Myrskyn silmä hipaisi saarta ja voi vain kuvitella tuhoja. Yhdessä foorumissa kiersi huhu, että eräs ranskalainen 76-vuotias meteorologi olisi jäänyt saarelle ja jotkut vitsailivatkin, että Yhdysvallat olisivat saaneet hänen radioonsa yhteyden ja kuullut vain veden lotinaa. Eipä taida koko jutussa olla päätä eikä häntää. Saaren anturit menivät rikki kun tuulen nopeudet olivat n. 78 mph. Itse myrskyn keskuksen tuulet puhalsivat 155 mph. Enpä ole vielä kuullut mitä saaresta on jäljellä, mutta jos alla olevasta kuvasta voi jotain veikata, niin ei paljoakaan.

Klikkaa suuremmaksi

Supertaifuuni Ioke ja Wake island - hienoinen kokoero.

 

Päivittäin lisää kuvia alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan