Luvattu lyhyt päivitys huomisesta sekä Atlantin keleistä.

Tuo eilisessä kirjoituksessa mainittu trooppinen aalto on nyt kehittynyt trooppiseksi matalapaineeksi ja siitä muodostuu melko todennäköisesti trooppinen myrsky seuraavan vuorokauden aikana kun tuuliväänteet sen matkalla heikkenee 15 solmun tuntumaan ja sen reitti vie lämpimimmille vesille. Tämän hetkisen konsensuksen mukaan siitä muodostuu mahdollisesti hurrikaani perjantaina saapuessaan lähelle Antillien saariryhmää Karibialla.

Mallien välillä on kuitenkin vielä melko suurta vaihtelua. Euroopan keskuksen malli, joka vielä eilen vahvisti aallon loppujen lopuksi hurrikaaniksi ei ole ollut sitä mieltä tämän päivän ajoissa. Kunhan tuo matala tuosta hieman kehittyy alkaa mallit kuitenkin saada siitä paremmin kiinni ja tuossa perjantaihin mennessä on jo parempi kuva siitä, mihin tuo myrsky on mahdollisesti matkalla. GFS malli on antanut melkein joka ajossa eri reitin aina Texasista Koillis-USAn Mainen osavaltioon. Kuitenkin mallien keskiarvojen perusteella voitaisiin tällä hetkellä odottaa, että ensi viikon alussa Floridaan voisi iskeä ehkä kakkos-luokan hurrikaani.

Seurataan tuota tilannetta samalla kun Meksikonlahdella Kuuban länsipuolella on mahdollisesti kehittymässä toinen trooppinen matalapaine. Siinä on potentiaalia eilistä enemmän kun kaksi trooppista aaltoa mahdollisesti yhdistyy ja trooppinen matalapaine syntyy keskiviikkoon mennessä. Tuon systeemin jotkut mallit ennustaa voimistuvan keskinkertaiseksi trooppiseksi myrskyksi ja iskevän jonnekin Texasin ja Meksikon rajamaille.

Sitten Suomen säähän. Eipä huomisesta ole paljoa uutta, koska käyttämäni mallisivusto on ollut suuren osan tästä päivästä toimimatta, joten täytyy luottaa siihen malliajoon, joka iltapäivällä oli lyhyen aikaa saatavilla. Tosiaan tuo maata halkovan rintamavyöhykkeen itäpuolella vallitsee melko mukavat CAPE lukemat, jotka siis periaatteessa kuvastaa ilmakehän epävakautta. Valitettavasti en nyt nopeasti löydä mistään toimivaa sivustoa tarkemman resoluution MLCAPE ennusteelle, mutta ne edelleen tänään ennusti huomiselle maksimissaan n. 800 J/kg. Vaikka tuon rintaman yhteydessä tuuliväänteet eivät yllä mihinkään huomattavan korkeisiin lukemiin, voi tuon runsaan CAPEn ja suotuisten helisiteettiarvojen myötä kehittyä voimakkaampiakin ukkosryppäitä eteläiseen Suomeen. Niistä voi mahdollisesti kehittyä vaaraa aiheuttavia, mutta en nyt tarkemmin pysty erittelemään mikä on todennäköisintä. Teoriassa trombit, syöksyvirtaukset ja suuret rakeet ovat paikallisesti mahdollisia. Koska CAPEa esiintyy melko laajalla alueella ja rintama halkoo Suomen pohjoissuunnassa voidaan huomenna "nauttia" melko monessa paikkaa Keski-, Etelä- ja Itä-Suomessa ukkosista.

Tiistaina on aamuvuoro, mutta heti kun töistä pääsen niin täytyy lähteä mahdollisesti ajelulle jos jotain kiinnostavaa on liikkeellä lähellä. Seurataan innolla ja joidenkin osalta kauhulla.