Keskiseen ja läntiseen Suomeen iskee kunnon takatalvi. Lapissa talvi ei ole edes kunnolla ehtinyt loppua. Ainoastaan aivan eteläinen ja itäinen osa säästyy pahimmalta takatalvelta.

Sade muuttuu nyt yön aikana Keski-Suomessa rännän myötä lumisemmaksi. Keli tulee muuttumaan todennäköisesti huonoksi ja paikoin erittäin huonoksi. Kaikkein pahimmalta näyttää Pirkanmaalla ja Pohjanmaalla, jossa voi paikoin kertyä lunta tämän matalan myötä yli 20 cm. Se kun on vielä raskasta ja märkää lunta voi se aiheuttaa sähkökatkoksia. Tällä alueella lännessä voi sataa lunta ja räntää nyt yöstä aina pitkälle lauantaihin lähes yhtä soittoa.

Helsinkiin räntää on luvassa perjantaina illalla ja yön aikana. Sateet tulee vaihtelemaan aika lailla veden, rännän ja lumen välillä. Lumikuuroja saadaan todennäköisesti lauantaina, jolloin sää on viileimmillään. Hirlam malli ennusti tänään jännän lumikuuromöykyn n. Heinolasta Helsinkiin ulottuvalle alueelle lauantain vastaiseksi yöksi. Voi olla, että se oli mallin tekemä virhe, mutta katsotaan jos siinä on jotain perää. Helsingissä saatetaan siis herätä maa hieman valkoisena lauantaina. Lunta ei pitäisi kertyä kuitenkaan tänne mitenkään huisisti. Maaperä on päässyt nyt jo keräämään lämpöä, joten mahdollinen lumipeite sulaa melko nopeasti, etenkin kun sunnuntaiksi sää poutaantuu ja selkenee. Kuitenkin mitä lännempään tai pohjoisempaan mennään, sitä talvisemmaksi maisema tulee muuttumaan.

Huomenna tuuli yltyy merellä myrskyksi asti ja voi olla, että Ilmatieteen laitos antaa tuon varoituksen vaarallisen voimakkaasta tuulesta läntisille tai lounaisille maa-alueille. Yksi asia on kuitenkin varma, tuo joitakin päiviä voimassa ollut metsäpalovaroitus saa kunnolla kyytiä. Huomenna siis lännessä pyryttää lunta tai räntää ja on kerrassaan kurja keli. Suosittelisin, että ihmiset harkitsevat talvirenkaiden laittamista takaisin jos on ajamista, sillä lauantaina yöllä tuo märkä räntä voi jäätyä teille. Lauantai tuntuu hyvin kylmältä päivältä. Kylmän ilman lisäksi paha luoteistuuli tekee säästä viime viikonloppuun verrattuna hyisen tuntuisen.

Sunnuntaiksi sää siis paranee. Sitten taas vappukatsaus. Hajonta on edelleen suurta. Tällä hetkellä luvassa olisi edelleen 10-15 astetta, poutaa. Keski-Euroopassa olisi vahva korkeapaine ja jos se hivuttautuisi hieman Suomeen päin olisi huomattavasti lämpimämpää. Mutta kuten sanottua GFS malli ei ole löytänyt yhtään vappusäätilannetta, josta se olisi pitänyt kiinni hieman pidempään.

Sitten loppukevennyksenä itse piirtämäni Synop-kartta tälle päivälle. Synoptiikan labran tehtävänä oli mm. piirtää tälle päivälle eteläiseen Skandinaviaan isobaarit, isallobaarit, rintamat ja merkittävä sää. Siinähän se saapuva matalapaine onkin ja löytyypä Ruotsista ukkostakin. Klikkaamalla kuvaa saat sen isommaksi.

529417.jpg

 

Kuvaan olen vahvistanut koneella hieman Itämeren rannikkoa avuksi. Jokainen havainto on siis klo. 12 UTC eli Suomen aikaa kello 15.00. Isobaarit ovat varmaan kaikille tutut, katkoviivat ovat isallobaareja eli paineen muutoksia, punaiset ovat laskua ja siniset ovat nousua. Rintamat ja merkittävä sää ovat kuvasta varmaan melko selvyyksiä. Tuo kartta on ns. prelikartta eli pienen alueen "suurennos", normaalisti kurssilla piirretään joko koko Euroopan tai tietyn mielenkiintoisen alueen karttoja.

Että näin tällä kertaa. Pilvikuvia on tulossa seuraavina päivinä kuvagalleriaan.

Tästä pääset kuvagalleriaan