Ilmamassa lämpenee hiukan, mutta sää jatkuu samantyyppisenä. Varsinaista kesäistä hellejaksoa ei ole näköpiirissä.

Välikorkeapaine alkaa vahvistua päivän aikana eteläisimpään Suomeen. Sen myötä sää on pääosin poutaista ja melko aurinkoista. Keski-Suomessa voi tulla sadekuuroja, mutta etelämpänä on sateetonta. Lapissa on epävakaisempaa ja huomattavasti viileämpää. Siellä lämpötilat alle +15, etelässä lähellä +20.

Sunnuntaina korkeapaine on vahvimmillaan ja sää on poutaista lähes koko maassa. Ainoastaan Lapissa voi tulla sadekuuroja. Lämpötilat Etelä- ja Keski-Suomessa yli +20, Pohjois-Lapissa on vielä koleaa. Aurinko lämmittää muualla melko tuulettomassa säässä.

Korkeapaine heikkenee maanantain kuluessa lähestyvän matalapaineen tieltä. Sadekuurojen mahdollisuus on suurin pohjoisessa ja iltapäivän kuluessa myös lounaasta alkaen etelässä. Keski-Suomessa ja Etelä-Lapissa on poutaisemman sään alue, jossa lämpötila kohoaa vielä yli +20. Aivan etelässä ollaan vielä aamupäivästä yli +20, mutta illan mittaan pilvisyyden lisääntyessä ja mahdollisten sadekuurojen myötä lämpötilat tippuu joillakin asteilla. Lapissa lämpötilat pääosin +15-20, sadekuuroissa alemmissa lukemissa.

Tiistaille mentäessä ennustettavuus alkaa jo murentua. Matalapaine kulkee mahdollisesti Suomen länsipuolitse ja tuo sateita lähinnä Etelä- ja Länsi-Suomeen. Pohjoisempana voi tulla myös yksittäisiä sadekuuroja. Illaksi sade muuttuu yhtenäisemmäksi myös Lapissa kun etelä poutaantuu. Tämä on GFS mallin näkemys. Euroopan keskuksen malli puolestaan vie matalapaineen eteläisten osien yli itään, jossa se syvenee huomattavasti keskiviikon aikana ja kurvaa koilliseen. Toinen saman malli ajo syventää matalan jo Suomen päällä ja vie sen maan itäosien kautta pohjoiseen. Näin ollen myös keskiviikko, torstai ja perjantai näyttää maassa epävakaiselta. 

Tuon matalan reitti ja voimakkuus keskiviikko-perjantai välillä siis määrää sen missä sataaa ja kuinka paljon. Mutta epävakaista säätä kuitenkin viikon keskivaiheilla on syytä odottaa. Jossain siinä perjantain/lauantain aikana on etelässä ainakin poutaisempi jakso ennen seuraavaan matalapainetta, joka ECMWF mallin mukaan tulisi lauantain päivän kuluessa lännestä. 

Eli aika persiilleen on tämä kolmen viikon loma menossa säiden osalta. Toivotaan, että elokuussa sitten saataisiin se hellejakso.

Muualla Euroopassa on jälleen sään ääripäitä esillä. Britanniassa on laajoja tulvia kun paikoin on viimeisen 24 tunnin aikana satanut yli 130 mm. Moottoriteillä on joutunut odottelemaan paikoillaan jopa 14 tuntia. BBC:n uutisissa mainittiin, että jossain vettä on tullut yli 1100 mm, mutta ajanjaksoa jolloin tuo sademäärä olisi satanut ei mainittu. Paljon vettä kuitenkin. Eli ei sielläkään päin Eurooppaa kesä ole ollut hirveän poutainen.

Poutaa sen sijaan riittää Välimeren maissa, jossa puolestaan hikoillaan hellejakson kourissa. Lämpötilat ovat kohonneet lähelle +40 astetta. Tulevina päivinä Italia, Kreikka, Bulgaria, Turkki ja muut lähimaat saavat "nauttia" yli +25 850 hPa:n lämpötiloista, jolloin 2 metrin lämpötilat kohoaa reippaasti yli +30 ja paikoin yli +40. Kaikkein pahimmat helteet helpottaa vasta ensi viikon puolivälissä. Eipä tuokaan ole hirveän hyvä vaihtoehto kesäsääksi.

Atlantilla aletaan pikku hiljaa varautua hurrikaanikauteen. Toistaiseksi Atlantilla on nähty hyvin aikainen subtrooppinen myrsky Andrea, sekä trooppinen myrsky Barry kesäkuun alussa. Nyt on ollut hiljaista lähes kaksi kuukautta, mutta kesä- ja heinäkuu ovat hiljaisimpia hurrikaanikaudesta. Pikku hiljaa Atlantilla on tuulet muuttumassa. Itäosissa pitkään vallinnut yläsola heikkenee ja tilalle on vahvistumassa korkeapaine, joka pitää tuuliväänteet huomattavasti heikompina kuin tähän mennessä. Tämä on hurrikaanien synnyn kannalta välttämätöntä. Muutos alkaa vaikuttaa etenkin ensi viikon loppupuolella ja mahdollisesti trooppinen myrsky saattaa tuossa otollisessa tilanteessa syntyä kuun vaihteessa.

Tämä sääasioista tällä kertaa. Nyt nauttimaan auringosta kun se kerran paistaa.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan