Ensi viikko on pilvinen, sateinen ja tuulinen. Lämpötilat pysyttelevät aluksi korkealla, mutta loppuviikosta viilenee.

Etelä-Suomeen yltänyt korkeapaine siirtyy idemmäksi ja matalapaineet lähestyvät lännestä. Niinpä meillä vallitsee seuraavina päivinä leuto lounaisvirtaus ja päivät ovat melko tuulisia. Sateita saadaan lähipäivinä lähinnä Lapissa ja Länsi-Suomessa. Muualla maassa on myös syksyisen harmaata ja sumua tai sumupilveä esiintyy yleisesti. Tihkusadetta saadaan etenkin etelässä ja idässä.

Tiistain kylmän rintaman jälkipuolella leviää hiukan viileämpää ilmaa. Marraskuun alkajaisiksi ilmamassa viilenee suunnilleen ajankohdan keskiarvon lähelle. Etelässä liikutaan päivisin lähempänä +5 ja pohjoisessa lähempänä nollaa.

Viikon mielenkiintoisin sääasia on tällä hetkellä mahdollinen myrsky. GFS malli on viime ajoissa vilautellut myrskyä Suomeen torstain tienoilla. Tällä hetkellä se ennustaa syvää matalapainetta saapuvaksi torstaina Norjan rannikolle. Siitä se alkaa täyttyä, mutta saattaa siis tuoda voimakkaita tuulia Suomeen asti. Euroopan keskuksen malli ennustaa samaa matalapainetta, mutta ei ehkä aivan yhtä voimakkaana. Muut mallit eivät tuohon tartu ja antavat melko epämääräisiä matalapaineita Suomen lähettyville. Jokatapauksessa tuosta GFS mallin sinnikkyydestä johtuen tuota torstain tilannetta täytyy lähipäivinä pitää silmällä.

Trooppisella Atlantilla on yksi mielenkiinnon kohde, jonka odotetaan voimistuvan seuraavan päivän aikana trooppiseksi matalapaineeksi. Se sijaitsee Haitin ja Dominikaanisen tasavallan eteläpuolella. Mitatut tuulennopeudet vastaavat jo trooppista matalapainetta, mutta voimakkaan tuuliväänteen vuoksi systeemi on ollut melko epäjärjestäytynyt. Nyt tuuliväänne on heikentynyt sen verran, että tuo häiriö varmaan nostetaan trooppiseksi matalapaineeksi. Sillä on tällä hetkellä kaksi todennäköistä kehityssuuntaa. Ensimmäisessä se kulkee Kuuban itäpuolen yli mahdollisesti trooppisena matalapaineena tai myrskynä ja ehkä osuu Etelä-Floridaan tai Bahamas-saarille. Toisessa vaihtoehdossa se hidastelee Kuuban eteläpuolella Länsi-Karibialla, jossa tuuliväänne on heikkoa ja trooppisen kehityksen kannalta suosiolliset meren lämpöpotentiaalit ovat suuria. Mikäli se päätyy tuolle suosiolliselle alueelle olisi todennäköistä, että tämä systeemi kehittyisi hurrikaaniksi ensi viikon loppupuoliskolla. Siitä sen matka voisi jatkua pohjoiseen kohti Kuubaa ja Etelä-Floridaa tai se saattaa heikkojen virtausten vallitessa pyöriä lähes ympyrää Karibian lämpimillä vesillä.

Tulevan talven näkymistä nopeasti sen verran, että brittiläisen Met Officen lokakuussa tekemä kausiennuste ennustaa edelleen Suomeen normaalia lämpimämpää talvea. Tosin syyskuun ennusteesta on tultu hieman normaalimpaan suuntaan. Lämpötilat olisivat kuitenkin viileämpiä kuin vuosi sitten. Sama malli ennustaa, että etenkin etelässä on syksy ja alkutalvi normaalia sateisempi. Amerikkalainen yksityinen sääfirma Accuweather puolestaan ennustaa melko kylmiä ja talvisia lämpötilalukemia ja epävakaista talvea. Ota näistä nyt sitten selvää. Kyllä edelleen luottaisin tuohon Met Officen ennusteeseen johtuen tämän kesän ennätyksellisestä Pohjoisnavan jääpeitteen sulamisesta, jolloin meret pystyivät varastoimaan enemmän lämpöä ja vähemmän auringon säteilyä heijastuu takaisin avaruuteen.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan

Zeniitinympäristön kaari - haloilmiö