Kesäkauden ensimmäiset ukkoset ovat tulossa viikonloppuna.

Vappuna säät ovat suosineet laajalti ja viikonloppunakin on vielä lämmintä vaikka, hieman sateisempaan suuntaan ollaan menossa.

Perjantaina sadekuurot painottuu maan länsiosaan. Ne ovat paikallisia luonteeltaan. Pilvisyys on lännessä runsaampaa ja niinpä lämpötilat jäävät alle +20 asteen. Idässä aurinko pääsee paistamaan enempi ja lämpötilat kohoavat paikoin yli +20. Oulun läänissä ja Lapissa lämpötilat liikkuvat +15 asteen yläpuolella, paitsi Pohjois-Lapissa, jossa ollaan +10 asteen tienoilla. Perjantai on yleiskuvaltaan aurinkoinen ja lämmin.

Lauantaina ilmamassa pysyttelee vielä lämpimänä. Lämpötilat pääsee kohoamaan maan etelä- ja keskiosissa +20 asteen tienoille. Lapissakin lämpötilat nousevat parilla asteella perjantain lukemista. Sääkartalta löytyy kaksi epävakaamman sään aluetta. Toinen Etelä-Lapista ja toinen Länsi-Suomesta. Surface-CAPE arvot liikkuvat pääosin 200-400 J/kg välillä. Malliluotausten perusteella konvektio pääsisi kohoamaan n. 6 km korkeudelle ja ukkostaminen on mahdollista etenkin läntisten solujen osalta. Etelä-Lapissa lämpimämmät EL-tasot rajoittavat salamoinnin todennäköisyyttä. Ongelmana on lisäksi selkeämpi konvektion käynnistävän tekijän puuttuminen, joten solujen määrä voi jäädä varsin pieneksi, ehkä olemattomaksi pohjoisessa. Mahdollisesti merituuli voi olla käynnistävänä tekijänä Satakunnan ja Pohjanmaan rannikon tuntumassa. Epävakainta ilmakehä näyttäisi GFS mallin mukaan olevan Pirkanmaan suunnalla, mutta siellä ongelmana on tuo syvän konvektion aikaansaavan nosteen puute. 

Sunnuntaina ukkosen todennäköisyys kasvaa. Lapin pohjoispuolitse kulkee matalapaine, joka tuo Lappiin sateita. Siellä lämpötilat jäävät korkeimmillaan n. +10 asteeseen. Maan etelä- ja keskiosissa lämpötilat nousevat vielä +15 ja +20 asteen välille. Poutaisinta on maan kaakkoisosissa. Laajalti on osin aurinkoista, mutta kumpupilviä kohoaa päivän mittaan taivaalle. Epävakaan sään alueet voi jälleen jaotella kahteen, Lapin kylmän rintaman etupuolelle ja maan poikki pohjois-etelä-suunnassa olevaan kaistaleeseen.

Sunnuntaina lännestä saapuu negatiivisesti kallistunut yläsola, joka aiheuttaa voimakkaampaa nousuliikettä. Saapuvan suihkuvirtauksen vasen jarruuntumisalue osuu myöhemmin illalla maan keskiosiin ja Oulun lääniin, joten sen vaikutus jäänee päiväkonvektion kannalta vielä epäselväksi. Heikomman idempänä sijaitsevan suihkuvirtauksen oikea kiihdytysalue näyttäisi osuvan kohdalleen yläsolan indusoiman nousuliikkeen alueelle Oulun lääniin.

Lapissa liikkuvassa kylmässä rintamassa CAPE arvot ovat alhaisempia, mutta siellä konvektion aloittava pakotus löytyy. Todennäköisimmin siellä konvektio käynnistyy aikaisemmin päivällä ja saattaa organisoitua lineraarisesti voimakkaamman tuuliväänteen myötä. Salamointi näyttäisi jäävän kuitenkin paikalliseksi ilmiöksi melko lämpimien el-tasojen vuoksi.

Maata halkoo sunnuntaina kapea EPL-selänne, johon konvektio painottuu. GFS mallin ajojen välillä on vielä hajontaa, mutta esim. tämän päivän 12z ajo ennustaa surface-CAPEksi yli 600 J/kg Keski-Suomeen. Alkuiltapäivästä syvän kerroksen tuuliväänne on vielä melko heikko ylläpitääkseen järjestäytynyttä konvektiota, mutta illalla saapuvan suihkuvirtauksen myötä väänne kasvaa 10-15 m/s tienoille. Tämän hetkisen näkemyksen mukaan konvektio siis käynnistyisi puolenpäivän jälkeen saapuvan yläsolan auttamana Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä- ja Keski-Pohjanmaan tienoilla. Yläsolan tunkeutuessa pidemmälle päivän mittaan ukkosten todennäköisyys kasvaa muualla Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella. Etelämpänä syvän konvektion todennäköisyys pienenee. Solut ovat heikon tuuliväänteen takia ainakin alkuun melko lyhytikäisiä. Ne saattavat suuren skaalan pakotteen myötä kuitenkin muodostaa rikkonaisen lineaarisen konvektionauhan. Illalla tuuliväänne siis kasvaa, mutta instabiilius vastaavasti heikkenee. Niinpä yksittäiset solut voivat illalla pysyä hengissä hieman pidempään kohonneena konvektiona ja mahdollisesti edelleen hiukan järjestäytyä, mutta yötä kohti nekin kuolee pois maan itäosiin mennessään.

Tilanteessa on vielä hiukan epävarmuuksia ja tuota sunnuntaista EPL-selännettä ja kosteustilannetta tulee vielä tarkentaa todennäköisesti lauantaina illalla.