Yhdysvalloissa on parasta aikaa meneillään varsinainen ukkosmyrskyjen sarja. Kolme päivää kestävä vaarallinen säätila on nyt puolessa välissä ja paikallista aikaa torstai on ennustettu olevan pahin.

Keskiviikon saldona Yhdysvalloissa on vahvistettu 14 tornadoa. Niissä menehtyi kaksi ihmistä ja useita loukkaantui. Esim. Oktoberfestiä juhlineiden 2000 ihmisen teltta hajosi myrskyn kourissa. 21 joutui sairaalaan. Kaiken kaikkiaan keskiviikkona saatiin yli 200 rajuilmaraporttia, eli tornadoja, suuria rakeita, myrskypuuskia.

Tuo tuntuu olevan vielä pientä, sillä Suomessa perjantain vastaisena yönä on varsinainen kylmä rintama pyyhkimässä Keski-Lännen yli ja koko alueelle Kanadan rajalta Meksikonlahdelle on annettu tornadovaara. Tänään on toistaiseksi ensimmäisistä soluista vahvistettu 6 tornadoa ja kolmen aikaan meidän yöllä on saatu 100 severe storm havaintoa. Esim. Floridan Pensacolan kaupunkiin iski tornado aamulla ja se iski mm. ostoskeskukseen, lastenkotiin ja kesti n. 40 minuuttia välillä nousten takaisin pilveen. Ainakin neljä ihmistä on loukkaantunut. Alueella on satanut 30 tunnissa yli 200 mm vettä ja lisää tulee vielä.

Tälläkin hetkellä koko Keski-Lännessä vilkkuu tornadovaroituksia kun kymmeniä supersoluja on kehittynyt tuohon kylmään rintamaan. Chicago pääsi pälkähästä. Yksi supersolu kulki sen itäpuolitse n. 20 km keskustasta ja siitä annettiin severe storm warning. Välillä siinä näytti olevan tornadoa ennakoiva koukkukaiku. Netistä seurasin Chicagolaista nettiradiota ja siellä sanottiin, että yhtäkkiä tuntui kuin maailmanloppu olisi saapunut ja rakeita satoi kaatamalla.

Tornadovaroituksia on kertynyt muutamassa tunnissa jo lähes 100, tällä hetkellä on voimassa ainakin tusina.

Mikäli joku aamuvirkku haluaa seurata tätä kehitystä tutkista tai sitten perjantai-illan toimintaa itärannikolla, Wunderground sivustolla on hieno tutka, jolla pääsee kaikkialle. Teen tästä varmaan yhteenvetoa kunhan ehtii hengähtää viimeistään lauantaina.