Lappiin luvassa kuun vaihteessa äkkikylmeneminen, etelässäkin viilenee hiukan.

Pahoittelut verkkaasta päivitystahdista. Töitä on edelleen runsaasti ja vapaa-aikaa kirjoitteluun niukasti. Ensi viikolla alkaa loma, joten sitten päivityksiä on luvassa tiuhempaan.

Tiistaina Skandinavian yllä heikkenevä korkeapaine vaikuttaa vielä Suomen säähän. Sää on lähestulkoon koko maassa poutaista. Ainoastaan itärajalla ja Pohjois-Lapissa voi tulla yksittäisiä sadekuuroja. Lännessä päivä on aurinkoinen, idässä pilviä on liikkeellä runsaammin. Lämpötilat lännessä +20 astetta tai hieman yli kun taas itäpuoliskossa maata hieman alle +20. Tuulet ovat heikkoja.

Keskiviikkona Huippuvuorten itäpuolella liikkuvaan matalapaineeseen liittyen uusi matalan osakeskus kehittyy Pohjois-Suomen yllä. Siihen liittyy voimakas kylmä rintama, jonka jälkipuolella Jäämereltä virtaa Lappiin kylmää polaari-ilmaa. Etenkin Keski-Lapissa saadaankin keskiviikkona laajalti sade- ja ukkoskuuroja. Etelä-Lapissa päästään päivällä vielä yli +20 asteen, mutta sade- ja ukkoskuurot illan ja yön aikana viilentävät sään merkittävästi. Aivan itärajan tuntumassa ja kaakossa voi tulla yksittäisiä sadekuuroja, muuten maan etelä- ja keskiosissa on poutaa ja lännessä on hyvinkin aurinkoista. Lämpötilat lännen +23 asteesta idän hiukan alle +20 asteeseen.

Torstaiksi Lapin rintamavyöhyke siirtyy Oulun läänin tienoille.  Sen yhteydessä saadaan edelleen sade- ja ukkoskuuroja. Tästä etelämmäksi on vielä aurinkoista ja kesäisen lämmintä lämpötilojen yltäessä paikoin hellelukemiin maan etelä- ja keskiosissa. Lappiin sen sijaan on virrannut jo kylmää ilmaa. Siellä ylletään päivällä vain vaivoin +10 asteen yläpuolelle.

Torstai-illan ja perjantain vastaisen yön kuluessa kuurot liikkuvat etelämmäksi ja paikoin myös lounaassa voidaan varautua sade- ja ukkoskuuroihin. Rintamavyöhykkeen tarkka reitti ja aikataulu on vielä vaihdellut viime aikoina, joten tarkkaa ajoitusta tulee vielä tarkentaa.

Perjantaina näillä näkymin maan eteläosissa on epävakaista ja sade- ja ukkoskuuroja saadaan laajalti. Lämpötila saattaa kohota vielä selvästi yli +20 asteen ja lounaassa ehkä hellelukemiin, mutta mikäli rintama saapuu odotettua aikaisemmin voidaan näistä lukemista jäädä. Ukkoset voivat olla etelässä räväköitä, mutta niitä täytyy tarkentaa myöhemmin. Kylmää ilmaa on virrannut jo suureen osaan maata. Lapissa jäädään päivällä paikoin alle +10 asteen, Oulun läänissä liikutaan +15 asteen tienoilla. Maan keskiosissa ollaan sateista ja pilvisyydestä riippuen +15 ja +20 asteen välillä, lännessä lämpimintä.

Viikonloppuna lämpötilat näyttävät pysyttelevän samoissa lukemissa kuin perjantaina, tosin etelässäkin viilenee n. +20 asteen tuntumaan. Sateet näyttävät painottuvan aivan maan etelä- ja toisaalta pohjoisosiin. Sunnuntaina etelässä voi sataa runsaasti, mutta sademäärät ovat vielä auki.

Jatko on vielä epäselvä, mutta tällä hetkellä näyttää epävakaiselta ensi viikolla.

Seuraava päivitys todennäköisesti keskiviikko-iltana koskien torstai-perjantain ukkosia.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

100549411.jpg