Korkeapaine on vahvistunut Suomen ylle, eikä se näytä siitä pahemmin liikahtavan pois ainakaan tämän viikon aikana. Yöt kylmenevät.

Etelässä ja lounaassa on viime päivinä satanut sinnikkäästi, mutta sää on siis poutaantunut myös näillä alueilla. Seuraavien päivien ennuste onkin melko yksitoikkoinen, sillä säässä ei tapahdu suuria muutoksia aikanaan tämän viikon puolella.

Lämpötilat ovat loppuviikon koko maassa päivisin +10 ja +15 asteen välillä. Aurinkoisinta on lännessä ja rannikoilla, idässä pilvisyys on paikoin runsaampaa. Tuulet ovat heikkoja, ainoastaan etelärannikolla voi tuulet olla välillä kohtalaisia.

Idästä kiertynyt ilmamassa on hieman ajankohdan keskiarvoa viileämpää. Öisin selkeässä ja heikkotuulisessa säässä esiintyykin yleisesti hallaa ja yöpakkasta lähes koko maassa.

Hienoa syyssäätä onkin siis luvassa. Sateita ei ole luvassa, vaikka aivan etelärannikolla saattaa yksittäisiä sadekuuroja tulla loppuviikolla. Ne kylläkin jäävät hyvin vähiin. Muutosta tähän säätyyppiin saadaan odotella näillä näkymin ainakin ensi viikon tiistain/keskiviikon paikkeille, jolloin GFS mallin pääajo tuo eteläkaakosta ylämatalan ja sateita. Euroopan keskuksen malli sen sijaan pitää korkeapainesäätä myös koko ensi viikon eli on hyvinkin mahdollista, että kuivasta syyssäästä saadaan nauttia pitkäänkin. Tätä täytyy tarkennella viikonlopun mittaan.

Hurrikaani Ike iski Kuubaan kolmannen luokan hurrikaanina. Cape Verde-tyyppinen hurrikaani selvisi Kuuban kahdesta ylityksestä melko hyvin ja eikä vuoristoinen maasto pahemmin päässyt sotkemaan myrskyn rakennetta. Ike on nyt Meksikonlahdella. Se on tasaisesti voimistunut jokaisessa Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen (NHC) kolmen tunnin välein tehtävissä päivityksissä. Tuulet puhaltavat nyt 45 m/s ja Ike on toisen luokan hurrikaani. Virallinen ennuste povaa sen yltyvän kolmanteen kategoriaan torstaina illalla Suomen aikaa. Tietokonemallit ovat kuitenkin ennakoineet sen yltävän neljänteen kategoriaan ennen rantautumistaan, joten paljon jännitettävää Texasin ja Louisianan osavaltioiden asukkailla on. Uusin NHC ennuste povaa myös, että Ike voimistuu neljänteen luokkaan.

Iken reitin pitää epävarmana Yhdysvaltain mantereella liikkuva matalapaine loppuviikosta. Pitkään mallin ovat suosineet, että Ike jatkaa melko läntistä reittiä, mutta uusimmissa ajoissa tuon matalapaineen odotetaan tempaavan Ikeä selvästi pohjoisemmaksi kuin miltä aikaisemmin näytti. Niinpä koko Texasin osavaltio ja osa Louisianaa on virallisen ennusteen epävarmuusalueella.

1897402.jpg

(Lähde: NOAA)

Satelliittikuvien perusteella Iken voimistumista on saattanut haitata jonkin verran kuivaa ilmaa, joka olisi päässyt lähelle sirkulaation keskusta.

1897372.jpg

(Lähde: NOAA)

Iken länsipuolella on kuivaa ilmaa, jota on hieman sekoittunut lähelle myrskyn keskusta, joka nähdään liilan alueen ympärillä olevasta vaaleammista alueista.

1897370.jpg

(Lähde: NOAA)

Yllä oleva infrapunakanavan kuva paljastaa saman ilmiön, jossa pilven yläosien lämpötilat ovat samoilla alueilla lämpimämpiä kuin lähellä keskustaa. Tämä kuiva ilma on pitänyt Iken voimistumisen ehkä hieman aisoissa, mutta kunhan ympäröivä pilvivalli voimistuu ja Ike pystyy kosteuttamaan ympäristöään, kuivan ilman merkitys luultavasti pienenee.

Satelliitin avulla arvioitu ilmakehän tuuliväänne on Iken yllä n. 13-15 solmua. Yleensä hurrikaanien voimistumista ehkäisevän tuuliväänteen rajana pidetään 20 solmua. Niinpä Iken alue suosii kohtalaisesti voimistumista, tosin aivan myrskyn länsipuolella kuivan ilman alueella tuuliväänne on kasvanut n. 20 solmuun ja se saattaa pitää voimistumista kurissa seuraavien päivien aikana.

1897419.jpg

(Lähde: NOAA)

Yllä on ns. tropical cyclone heat potential-suure, joka kuvaa meriveden lämpöenergiaa ja sitä miten syvässä kerroksessa sitä on pinnan alla. Mitä suurempia lukemia, sitä enemmän hurrikaanilla on energiaa käytettävissään. Ike on parhaillaan ylittämässä hyvin korkeita TCHP arvoja lämpimän Meksikonlahden merivirran yllä. Vastaavat arvot yleensä suosivat räjähdysmäistä trooppisen sykloonin voimistumista. Iken ennustettu reitti on viemässä sitä myös toisen suosiollisen alueen ylle tai lähelle. Tämä on aikaisemmin kesällä lämpimästä merivirrasta irtaantunut pyörre. Matkalla Texasiin TCHP arvot pysyvät korkeina hyvin lähelle rannikkoa. Siinä missä Gustavin kohdalla TCHP arvot laskivat reippaasti ennen rannikkoa, on Ikellä suosiollisempaa vettä matkan varrella eikä sen ennusteta tämän puolesta heikkenevän merkittävästi juuri ennen rantautumistaan.

Iken odotetaan voimistuvan siis kolmannen luokan hurrikaaniksi torstain aikana ja mahdollisesti neljänteen luokkaan sen jälkeen. Koska trooppisen myrskyn vastaavat tuulet puhaltavat jo lähes yhtä laajalla alueella kuin hurrikaani Katrinan tapauksessa (nyt Ikellä yli 17 m/s 335 km...yli 33 m/s 150 km silmästä), on Ike keräämässä kasaan valtaisaa vesimassaa Meksikonlahdella, jonka sitten odotetaan vyöryvän Teksasin rannikolle todennäköisesti perjantain/lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Aivan viimeisin hurrikaanilento kertoo, että Iken keskuspaine on tippunut muutamassa tunnissa 6 mb, joka kertoo, että systeemi on voimistumassa. Nyt sitten odotellaan kuinka isoksi hirviöksi Ike ehtii kasvaa seuraavan kahden päivän aikana Teksasin asukkaiden harmiksi.