Etelässä nautitaan aluksi kesäisistä lämpötiloista kun Lappiin virtaa kylmempää ilmaa. Alkuviikosta myös etelässä viilenee.

Tänään on saatu etelässä sadekuuroja ja niissä on hieman myös ukostanut. Ongelmana on kuitenkin ollut Suomen yllä majaillut yläkorkean selänne, joka on pitänyt ylätroposfäärin lämpötilat melko korkealla ja niinpä konvektio on paikoin tyssähtänyt ennen kuin se on päässyt muodostamaan tarpeeksi kylmiä pilven huippuja. Yksi voimakkaampi solu on kuitenkin liikkunut Lahden ja Mikkelin välistä kaakkoon.

Lauantaina kylmää ilmaa virtaa pohjoisesta ja lämpötilat jäävät Lapissa alle kymmenen asteen, aivan pohjoisessa on vain muutama plusaste. Kylmä rintama on päivällä Oulun läänin eteläosissa. Sen eteläpuolella on vielä lämmintä ilmamassaa ja niinpä maan eteläosissa lämpötilat pääsevät aurinkoisessa säässä kohoamaan yli +20 asteen. Rintaman kohdalla on ainoastaan runsaampaa pilvisyyttä eikä sadekuuroja ole odotettavissa. Lähinnä Pohjois- ja Itä-Lapissa voi tulla paikallisia lumi- tai räntäkuuroja.

Äitienpäivänä lännestä saapuu matalapaine, joka syvenee Suomen yllä päivän aikana. Jatkuvamman sateen alue painottuu Oulun lääniin ja Etelä-Lappiin, jossa iltapäivällä ja illalla voi tulla paikoin runsaastikin vettä. Keski- ja Pohjois-Lapissa sade tulee räntänä ja lumena. Uutta märkää lunta voi kertyä paikoin kymmenisen senttiäkin maanantaille mentäessä. Etelässä sunnuntaina on vielä hyvin lämmintä ilmamassaa ja lämpötilat pääsevät kohoamaan paikoin reippaasti yli +20 asteen. Kylmä rintama on liikkeellä maan keskiosissa ja sen yhteyteen voi mahdollisesti kehittyä ukkosia.

Sunnuntain ukkostilanne on vielä auki. Tällä hetkellä GFS malli näyttää pientä epävakaan sään aluetta maan keskiosissa. Kyseisellä alueella vallitsee kohtalainen syvän kerroksen tuuliväänne. 0-6 km shear on tämän päivän ajon perusteella 15-20 m/s, paikoin ehkä enemmänkin. 0-1 km shear on myös kohtalainen ollen n. 10 m/s luokkaa. Kylmän rintaman etupuolella rajakerroksen suihkuvirtaus tuo alueelle kosteutta päivän mittaan. 0-3 km storm-relative helicity on 100-200 m2/s2 luokkaa, 0-1 km vastaavasti liikkuu 100 m2/s2 arvoissa. Näin ollen useat parametrit ovat melko suosiollisia järjestäytyneille ukkosille. Ongelmana on epävakauden puute, sillä alkuun poistuvan yläkorkean selänteen melko korkeat lämpötilat estävät konvektion nousemisen selkeästi ylätroposfääriin. Vasta illalla näyttäisi saapuvan yläsolan myötä tulla kylmää advektiota alueelle ylhäällä. Näillä näkymin ukkoselle on mahdollisuudet lähinnä Keski-Suomen, Pohjois- ja Etelä-Savon sekä Pohjois-Karjalan maakunnissa. Ongelmana on siis epävakauden puute, mutta mahdollisen rajakerroksen suihkuvirtauksen auttaman rajakerroksen kostumisen myötä ukkosten mahdollisuudet kasvavat illan mittaan maan itäosissa. Rintamaan kehittyvät voimakkaammat solut voivat olla pippurisia, sillä tuuliväänne on suosiollinen järjestäytyneelle konvektiolle ja mahdollisesti rotaatiota sisältäville soluille.

Tilanteessa on kuitenkin paljon epävarmuuksia ja näin aikaisin ei varmuutta voi sanoa yksityiskohtien suhteen. Dynamiikka on siis varsin mukava, mutta termodynamiikka jättää paljon toivomisen varaa. Tilannetta täytyy tarkentaa mahdollisesti aikaisin sunnuntaina.

Matalapaineen siirtyessä Venäjälle on maanantaina aamulla tuulet melko voimakkaita Lapissa ja sää tuntuu hyvin kolealta. Lämpötilat ovat päivällä Lapissa joitakin asteita plussalla samalla kun etenkin Itä-Lapissa tulee vielä jatkuvammin lunta/räntää. Varsin kylmää ilmamassaa on levinnyt myös etelään asti ja siellä lämpötilat pääsevät kohoamaan melko selkeässä säässä +10 asteen tienoille. Päivällä tuuli on melko puuskaista.

Tiistaina entistäkin kylmempää ilmamassaa virtaa Suomeen, mutta lämpötiloissa ei suuria muutoksia maanantaihin ole. Lähinnä sadekuurojen alue laskee hieman etelämmäksi maan keskiosiin. Pohjoisempana tulee räntä- ja lumikuuroja. Etelässä on edelleen poutaa ja osin aurinkoista.

Vähitellen ilmamassa näyttäisi alkavan lämpenemään torstaista alkaen, mutta loppuviikkokin on vielä koleahko ja selkeää lämpenemistä ei ole näköpiirissä.

Päivitän mahdollisesti sunnuntaina aamupäivällä koskien päivän ukkostilannetta, muutoin seuraava päivitys keskiviikkona.

Vielä loppuun uskomaton video viime päiviltä Yhdysvalloista, jossa turvakamera sai kuvattua tornadon nostavan autoja parkkipaikalta ilmaan muutamien kymmenien metrien päästä. Toukokuun alku on yksi vilkkaimpia tornadokausia USA:ssa ja Suomen aikaan sunnuntain vastaisena yönä on luvassa jälleen mahdollisesti useita kymmeniä tornadoja.

 

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

96346993.jpg