Kylmät ilmat ovat toistaiseksi ohi ja tämänpäiväinen lumipyry eteläisessä osassa maata merkitsi säätyypin muutosta. Viikko on vähäsateinen lauantaihin asti, jolloin voi olla jälleen lumimyräkän paikka.

Helsingissä pysytään kunnolla plussalla, mutta viikonlopuksi sää voi hieman viiletä nollan tienoille. Tiistai on lämpimin päivä ja elohopea kohoaa Lounais-Suomessa 6-7 lämpöasteeseen, Helsingissä jäädään ehkä viiteen kuuteen asteeseen. Nollaraja kulkee tiistaina ehkä Savonlinna-Raahe akselilla, vaikka heti nollarajan pohjoispuolella Oulusta ylöspäin on kunnolla pakkasta.

Puolan Hirlam ja amerikkalainen GFS mallit antavat sateiden osalta eriäviä mielipiteitä. Hirlam malli lupailee ehkä keskiviikon vastaiseksi yöksi vesisadetta. Ilmatieteenlaitos lupailee tiistai päiväksi ja GFS malli johonkin siihen välille. Nämä vesisateet ovat tosin heikkoja ja melko paikallisia. Torstain vastaisena yönä matalapaine kulkee Baltian yli ja se GFS mallin mukaan nostaisi sateita Viroon asti, mutta ei aivan Suomeen.

Mielenkiintoisin avoin kysymys on sitten lauantain sää. Ilmatieteen laitos lupailee kahden asteen pakkasta ja puolipilvistä. GFS malli pitää rannikon plussan puolella ja ennustaa etelään sateita. Se kumpi on oikeassa jää nähtäväksi, mikäli tapahtuu kompromissi ja ollaan nollassa ja sade tulee lumena tai räntänä voi olla taas yksi peltikolarisuma edessä. Katsotaan tuota systeemiä myöhemmin sillä se liittyy osakeskukseen, joka kehittyy voimakkaasta matalapaineesta, joka puolestaan ei ole vielä edes syntynyt.

Ensi viikolla sää näyttäisi jatkuva samanlaisena, nollan kieppeillä pysytään ja välillä on selviä plussapäiviä (kyse ei ole kuitenkaan niistä oranssisista palloista).

251343.jpg

Lumisade oli keskipäivällä paikoin erittäin sakeaa. Raskasta lunta kertyikin aamun mittaan yli kymmenen senttiä.

251344.jpg

Kuvassa on Oregonin rannikolla Tyynelle Valtamerellä kehittynyt melko harvinainen myrsky. Kyseessä on polaarimatala, jota joskus kutsutaan myös nimellä arktinen hurrikaani. Tässä tapauksessa myrsky syntyi Yhdysvaltain länsirannikolla, jossa meriveden lämpötila oli n. 16 C eli huomattavasti alle tavallisen hurrikaanin vaatiman 27 C. Myrsky kehittyi suunnilleen Välimeren leveysasteilla. Tässä tapauksessa tuo trooppista hurrikaania muistuttava matala on hybridimyrsky, joka kehittyi ns. kylmän keskuksen extratrooppisen matalan vietettyä muutamia päiviä suhteellisen lämpimien vesien yllä. Tämä sai sen keskuksen lämpiämään ja muodostamaan pilvettömän "silmän". Ympäröivät pilvetkin saivat spiraalimaisen muodon. Myrsky pyöri muutaman päivän rannikon läheisyydessä ja näytti satelliitista katsottuna aivan trooppiselta myrskyltä, jolla oli selvä silmä. Tällaiset hybridimyrskyt kehittyy yleensä kun polaari-ilmamassaa virtaa tarpeeksi etelään suhteellisesti lämpimämpien avointen vesien ylle. Esimerkiksi Välimerellä on havaittu tällainen myrsky mm. vuonna 1995. Silläkin oli selvä spiraalimainen rakenne.

medtc1601a.gif 

Muita mesoskaalan pilvipyörreomituisuuksia on esimerkiksi Met Office-sivuilla.

Uusia kuvia alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan