Lappiin leviää arktista ilmamassaa, etelässä lumipeite vahvistuu.

Kamppailu pohjoisen arktisen ja etelän keskileveysasteiden ilmamassan välillä käy kovana loppuviikosta. Näyttäisi siltä, että arktinen massa yltää vain Lappiin, alkaen torstaista. Ilmamassa lämpenee Lapissa lauantain kuluessa. Siinä välissä voi lämpötila käväistä -30 asteen tienoilla alueilla, joissa pilvipeite rakoilee reippaammin. Etelässä ilmamassa ei pääse viilenemään missään vaiheessa, sillä ilmavirtaus käy pääasiassa etelä-lounaan kantilta. Niinpä lämpötilat ovat noususuunnassa. Seuraavassa on GFS mallin parviajon keskiarvot 850 hPa lämpötilalle (kuvaa ilmamassan lämpöisyyttä) ja 2 metrin lämpötiloille seuraavan viikon ajalle.  Animaatiot saa isommaksi niitä klikkaamalla.

Yllä lämpötila n. 1,5 kilometrin korkeudella. Valkoinen paksu viiva kuvaa arktisen ilmamassan rajaa.

 

Yllä 2 metrin lämpötila ja ilmanpaine parviajon keskiarvon perusteella.

Eli näyttäisi siltä, että ensimmäinen ryntäys arktista ilmamassaa ei kunnolla toteudu. Pidemmällä tähtäimellä säätyyppi jatkuu kuitenkin sellaisena, että uusia yrityksiä tulee vielä eteen ja uskon edelleen, että ennen kevään alkamista saadaan koko Suomeen vielä arktista ilmamassaa ja kunnon pakkasjakso. Seuraava potentiaalinen yritys saattaa olla ensi viikon jälkimmäisellä puoliskolla. Kaikesta huolimatta kahden surkean talven jälkeen on mukava saada etelässäkin nauttia kunnon talvesta.

Jos ei nyt etelään saatu kiprakoita pakkasia, lunta sen sijaan on tulossa tällä viikolla. Sadealueiden tarkka ajoittaminen on vielä hankalaa, mutta ensimmäinen sadealue näyttäisi saapuvan torstain kuluessa maan länsiosiin ja samalla vanhaan rintamaan liittyen lumisateita saadaan myös ohuella kaistaleella Oulun läänistä itäiseen Suomeen. Myöhemmin torstai iltana ja perjantain vastaisena yönä saadaan lumisateita myös muualla maan etelä- ja keskiosissa sekä Etelä-Lapissa. Voimakkaimmat lumisateet painottuu Oulun lääniin.

Seuraava sadealue saapuu lounaasta perjantaina iltapäivän tai illan aikana. Sateet tulevat pääosin lumena, vaikkakin etelärannikolla voi tulla myös hetkellisesti räntää, mutta lumipeite pikemminkin vahvistuu kuin heikkenee. Uusia sateita tulee vielä viikonlopun mittaan ja nekin tulevat lumena, rannikolla pieni mahdollisuus että sade on hetkellisesti myös räntää. Jokatapauksessa lumipeite vahvistuu laajalti yli 5 cm, paikoin jopa lähemmäksi 20 senttiä.

Ei tietokonemallit ole olleet suotuisia muuallakaan. Yhdysvaltojen sääpalvelut ennakoivat ennen viikonloppua joka tuutista, että nyt alkuviikolla itärannikkoa murjoo kunnon lumimyrsky. Mallit hyppäsivät kuperkeikan viikonlopun aikana ja nyt selvästi heikompi matala on matkaamassa viattomasti rannikosta etäällä meren yllä. Lumisadetta ei juuri mainittavasti kerry suurten populaatiokeskusten ylle.

 

Lisää kuvia alla olevasta linkistä