Paljon asiaa tällä kertaa. Ensin lyhyt katsaus Suomen säähän, jonka jälkeen asiaa mm. Saksan supersoluista sekä Yhdysvalloissa riehuneesta voimakkaasta tornadosta.

Suomessa kesä on siis alkamassa pikku hiljaa. Lähipäivinä sää on suuressa osassa maata poutaista ja aurinkoista. Huomenna perjantaina lähinnä itärajalla saadaan sadekuuroja. Muualla maassa aurinko lämmittää niin, että lounaassa päästään yli +20 asteen (rannikoilla merituuli viilentää) ja Keski-Lapissakin päästään +15 asteen kieppeille.

Lauantaina koulun päättäjäisiä saadaan viettää hienossa kesäisessä säässä. Lämpötila kohoaa suuressa osassa maata +20 asteeseen ja paikoin yli. Lounaassa voidaan päästä lähelle hellelukemia. Merituuli jälleen pitää rannikot hieman sisämaata viileämpinä. Viileintä on idässä, jossa pilvisyys on hieman runsaampaa ja lämpötilat +15...+20. Sateista ei ole haittaa.

Sunnuntain vastaisena yönä matalapaine saapuu luoteesta tuoden sateita. Matalapaineen reitti ja ajoitus on vielä hieman auki, mutta runsaampaa sadetta saadaan odottaa lähinnä Oulun lääniin ja Etelä- sekä Keski-Lappiin. Sadekuuroihin tulee varautua lähes koko maassa. Lähinnä etelässä päivä saattaa olla pitkälti poutainen, mutta illalla sadekuurojen riski kasvaa. Päivällä saattaa esiintyä myös ukkosta, mutta ennuste on vielä epävarma, joten päivitän todennäköisesti sunnuntaina aamupäivällä mikäli niitä on odotettavissa. Ilmamassa etelässä on päivällä hyvin lämmintä. Mikäli pilvipeite on vähäistä ja aurinko pääsee paistamaan lounaassa pidempään, päästään hellelukemiin. Pohjoisempana runsaan pilvisyyden ja sateiden vuoksi jäädään lähemmäksi +15 astetta.

Näillä näkymin ensi viikko alkaa epävakaisessa säässä ja samalla ilma viilenee jonkin verran viikon puolivälin tienoille. Sitten loppuviikosta jälleen lämpenisi.

 

Ranskassa ja Saksassa on viime päivinä ukostanut kesäiseen tapaan. Voimakkaita ukkossoluja on kehittynyt ja tulee kehittymään vielä seuraavina päivinäkin. Eilen supersolu syntyi Giessenin pohjoispuolelle, josta se matkasi kohti Kasselin kaupunkia. Lähes kaikki kuvat saa isommaksi niitä klikkaamalla.

1598946.jpg

 

Solun syntyessä siinä tapahtui klassinen solun kahtia jakaantuminen. Oikeasta solusta muodostui dominoiva ja se jatkoi matkaansa useita kymmeniä minuutteja ennen kuolemistaan Kasselin yllä.

97820886.jpg

97820532.jpg

Satelliittikuva ennen auringonlaskua, jolloin supersolu on juuri syntymässä Hessenin osavaltiossa.

 

1598987.jpg

GFS mallin malliluotaus supersolun syntyalueelle. Yksityiskohtaisemmin en sitä selitä, muuta kuin, että alueella oli runsaasti epävakautta CAPEna ja tuulen suunnan ja voimakkuuden muutos ovat tässä melko hyvin kohdallaan.

Tänään on lisää supersoluja syntynyt Saksassa. Frankfurtin lähistöllä on muutama kehittynyt lähelle meikäläisen entistä kotikaupunkia. Saksan ilmatieteen laitos on antanut toiseksi korkeimpia varoituksia näille ukkosalueille ja lisäksi on Nordrhein-Westfalenin osavaltioon on iltaa koskien annettu ennakkovaroitus, jonka mukaan myös tornadot ovat mahdollisia. Lisäksi 3 cm rakeita on odotettavissa ja kaatosadetta voimakkaimmista soluista.

 

Yhdysvalloissa tornadokausi jatkuu aktiivisena. Viime sunnuntaina pahimpaa tuhoa aiheuttanut tornado on luokiteltu korkeimpaan luokkaan EF-5. Siinä tuulen nopeudet ovat olleet arviolta 92 m/s. Parkersburgin kaupunkia runnellut tornado tappoi tiettävästi seitsemän ihmistä. Viimeksi EF-5 tornado havaittiin vuosi sitten kun Greensburgin tornado tuhosi 95 % kaupungin taloista. Nämä kaksi tornadoa ovat ainoat EF-5 (tai F-5) tornadot, jotka ovat raivonneet tällä vuosikymmenellä. Tuhot Parkersburgissa ovat melko järkyttävää katseltavaa. Osa uhreista menehtyi, vaikka he olivat suojautuneet kellariin maan alle. Kuvien lähteenä on National Weather Service Des Moines. Kuvat saa isommaksi niitä klikkaamalla.

1598938.jpg 

1598935.jpg

1598934.jpg

1598936.jpg

Parkersburgissa oltiin myös onnekkaita. Paikallinen media raportoi, että vain kymmenen päivää ennen tornadoa kaupungin pahiten kärsineelle alueelle asennettiin tornadosireenit. Ilman niitä olisi kuollonuhrien määrä voinut olla huomattavasti suurempi.

1598939.jpg

Tornado aiheutti Parkersburgin kaupungissa tuhoa n. 1,2 km leveydeltä kun taas läheisessä New Hartfordissa se kasvoi jopa 2,4 km levyiseksi. Tutkakuvissa näkyy selkeä koukkukaiku tornadon ollessa Parkersburgin yllä ja dopplertuulissakin hieman myöhemmin klassinen "couplet", jossa tuulet puhaltavat pienellä alueella poispäin ja kohti tutkaa.

1598942.jpg

1598941.jpg

Valitettavasti tornadoja on odotettavissa ensi yönä jälleen lisää. Yhdysvaltain Storm prediction center on antanut korkeimman varoitustason (High risk for severe weather) suurelle alueelle Nebraskan ja Iowan osavaltioihin; samoille alueille, joissa koettiin tuhoisia ukkosia viikonloppuna. Syynä on yli 30 % todennäköisyys tornadoille 25 mailin etäisyydellä mistä tahansa paikasta kyseisellä alueella. Tekstikuvauksessa varoitellaan pitkä-ikäisistä ja mahdollisesti isoista tornadoista, samanlaisista kuin Parkersburgin tornado sunnuntaina.

Lyhyenä mainintana vielä: GFS malli on pitkään näyttänyt, että mahdollinen trooppinen myrsky olisi kehitteillä Karibialla vaikkakin trooppinen myrsky Alma toisella puolella Väli-Amerikkaa saattaa heikentää tuota mahdollisuutta (ellei se itse matkaa mantereen yli Karibialle).

Seuraava päivitys mahdollisesti sunnuntaina aamupäivällä, jos silloin päivällä on odotettavissa ukkosia tänne Suomeen.