Myöhäinen sääpäivitys. Voimakas matalapaine saapuu keskiviikkona Suomeen.

Matalapaineen saapuminen on hiukan entisestään hidastunut. Tuulisinta on iltapäivästä/illasta lähtien. Vaarallisinta tuuli on Lapissa, jossa keskituuli voimistuu kovaksi, tuntureilla sekä alavilla mailla myrskyksi. Tuntureiden huipuilla voidaan päästä yli 30 m/s keskituuliin, puuskissa sitäkin enemmän.

Itse hieman yllätyin kuinka laajalle alueelle IL antoi vaarallisen tuulen varoituksen, sillä keskituuli ei voimistu kovaksi kuin Lapissa, muualla tuuli on navakkaa. Lähinnä vaara aiheutuu puuskista, joissa tuulen nopeus saattaa olla siis etelämpänäkin illalla hetkellisesti myrskyisää. Maan ollessa lumeton ja pehmeä on pieni mahdollisuus, että Keski-Suomessakin voi esiintyä paikoin tuulivahinkoja.

850 hPa tuulet jakautuvat illan kuluessa niin, että suunnilleen Oulun läänissä ne ovat heikompia kuin Keski-Suomessa ja etelämpänä. 850 tuulet ovat etelässä voimakkaimmillaan päivän vaihtuessa torstaille, jossa tuuli voi olla 20-25 m/s ehkä jopa lähelle 30 m/s. Niinpä puuskissa voidaan käväistä lähellä myrskylukemia. Voi olla, että tuulivaroitus annetaan eteläänkin/länsirannikolle illaksi ja torstain vastaiseksi yöksi tuosta voimakkaammasta 850 hPa tuulista johtuen. Valitettavasti nämä käytössä olevat mallit eivät anna paljon mahdollisuutta vertailuun, joten tuo ennakointi perustuu vain pariin malliin.  

Eli tuulinen päivä on tulossa. Vaarallista tuulta saadaan lähinnä Lapissa, etelämpänä puuskat voivat aiheuttaa pieniä tuulituhoja. Tuuli jatkuu voimakkaana torstaille mentäessä ja myöhäisillasta alkaen siis etelässäkin on melko tuulista. Perämerellä tuuli voimistuu mahdollisesti myrskylukemiin.

Päivitän paremmalla ajalla vielä huomenna keskiviikkona ja samalla hieman asiaa Välimerellä tänään mahdollisesti vierailleesta subtrooppisesta matalapaineesta.