Ensimmäinen annos keväistä ilmaa on saapumassa Suomeen viikonvaihteen tienoilla.

Ilmamassa on nyt tällä viikolla ajankohdan keskiarvoon nähden selvästi kylmempää ja vielä viikon aikana mennään hieman kylmempään suuntaan. Vielä on hieman epävarmaa missä vaiheessa ilmavirtaus käy puhaltamaan etelän puolelta, mutta parviajojen perusteella tuo tapahtuu sunnuntain tienoilla. GFS ja Euroopan keskuksen mallien välillä on erimielisyyttä siitä, kuinka lämmintä ilmaa Suomeen lopulta yltää; Euroopan keskuksen ollessa lämpimämpi vaihtoehto. Se näyttää deterministissä ajoissaan ensi viikon alkuun etelään päivisin 2 metrin lämpötiloiksi n. +5, ehkä jopa +8 astetta. GFS malli näyttää muutamaa astetta plussaa. Jokatapauksessa ilmamassa on vihdoinkin lämpenemässä ja kevät pääsee vauhtiin. Takatalviin on tosin syytä vielä huhtikuussa varautua.

Yhdysvalloissa on alkamassa melko aktiivinen viikko ukkosten kannalta. Paraikaa maanantain ja tiistain vastaisena yönä on Oklahoman ja Kansasin osavaltiossa odotettavissa kovia ukkospuuskia sekä tornadoja, joista osa voi olla voimakkaita. Storm prediction center on antanut molempiin osavaltioihin ns. "moderate risk" ennakkovaroituksen, joka on toiseksi korkein high riskin jälkeen. SPC arvio yli 15 % todennäköisyyden, että 25 mailin etäisyydellä mistä tahansa paikasta tornado on mahdollinen.

Alla on GFS mallista laskettu "significant tornado parameter", jossa yli 1 arvot indikoi merkittävää tornadoriskiä.

 

Tätä kirjoitettaessa on ainakin kaksi havaintoa tornadoista ja otollisimman hetken odotetaan koittavan vasta puolen yön jälkeen Suomen aikaa. Epävarmuutta tilanteeseen tuo rajakerroksen kosteuden määrä. Kastepisteet ovat alueella n. 10-15 C ja yleensä suurissa tornadosarjoissa kyseinen arvo on enempi 15-20 C. Kosteuden heikkoutta kompensoi vaikuttava tuulikenttä, joka suosii pyörivien supersolujen syntymistä ja rajakerroksen merkittävä tuuliväänne ennakoi myös mahdollisesti voimakkaita tornadoja. Paikallista aikaa yön aikana solut alkavat vallitsevien pakotteiden myötä muodostaa linjamaista ukkosnauhaa, jossa tornadojen todennäköisyys pienenee ja vaarana on lähinnä kovat ukkospuuskat ja rakeet. SPC on kuitenkin antanut seuraaville kahdelle päivälle "slight risk" varoituksen. Lisäksi perjantain/lauantain aikana on uusi annos energiaa saapumassa Kalliovuorten yli, jolloin on jälleen odotettavissa voimakkaita ukkosia.

Alaskassa Mt. Redoubt tulivuori purkautui tänään kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Vuori on usean kuukauden ajan varoitellut purkauksesta maanjäristysten ja höyrypilvien muodossa ja tänään tuo patoutunut energia vapautui yöllä paikallista aikaa. Useita voimakkaita räjähdyksiä rekisteröityi vuorella ja sen lähistöllä oleviin seismografeihin ja lisäksi purkaus oli havaittavissa tutkakuvista. Alla on yksi noista suuremmista räjähdyksistä, joka lähetti korkealle ilmakehään tuhkapilven, josta tutka rekisteröi suuria heijastuvuuksia.

(Lähde: wunderground.com)