Sää on nyt poikkeuksellisen kylmää osassa maata.

Maanantaina mitattiin vielä Helsinki-Vantaan lentoasemalla +28,5 astetta, mutta kaakosta saapunut matalapaine on tuonut mukanaan niin voimakkaita tuulia, runsaita sateita kuin myös hyvin kylmää ilmaa. Ilmamassa onkin nyt noin 8 astetta pitkän ajan keskiarvoa viileämpää. Kun päivät ovat olleet sateisia ja tuulisia ovat pintalämpötilat jääneet selvästi normaalista.

Tyypillisesti Helsingissä päivän ylin lämpötila on noin 16-17 astetta, mutta eilen ja tänään jäätiin reippaaseen +8 asteeseen. Erikoisen tilanteesta tekee myös se, että tänään perjantaina on koko maan ylin lämpötila jäämässä hyvin alhaiseksi, mahdollisesti jopa alle +11 asteen. Tarkat tiedot saadaan maanantaina. Näin kylmät lämpötilat ovat poikkeuksellisia ja pudotus onkin ollut melkoinen viikonlopun helteistä.

Sää alkaa tästä pikku hiljaa lämpenemään. Viikonloppuna lämpötilat ovat edelleen viileissä lukemissa +15 asteen vaiheilla maan etelä- ja keskiosissa, mutta alkuviikosta hätyytellään paikoin +20 asteen lämpötiloja. Selvemmin yli +20 asteen lämpötiloja saadaan näillä näkymin odottaa ainakin ensi viikon loppuun.

Hieman El Niño asiaa maailmalta. Yhdysvaltain Climate Prediction Center ennakoi, että kesän aikana El Niño tilanne kehittyy Tyynelle Valtamerellä. Tämä tietää hyvää Atlantin hurrikaanikauden kannalta, sillä tyypillisesti El Niño vuosina Atlantilla tuuliväänne on normaalia voimakkaampi, joka heikentää ja tuhoaa trooppisia myrskyjä. Niinpä on mahdollista, että kuluva kausi on myrskyjen määrässä edellisvuosia heikompi. Toisaalta Väli-Amerikan toisella puolella Tyynen Valtameren länsiosissa lämmenneet merivedet voivat tietää voimakkaampia ja runsaslukuisempia myrskyjä, jotka uhkaavat etenkin Meksikon itäistä rannikoa. Atlantin hurrikaanikausi käynnistyi virallisesti kesäkuun alussa ja ensimmäistä nimettyä myrskyä sopii odottaa seuraavien viikkojen aikana.

 Lisää kuvia alla olevasta linkistä

113249478.jpg