Viikonloppuna sää lauhtuu tilapäisesti, ensi viikolla virtaa Siperiasta arktista ilmaa ja sää jälleen pakastuu.

Huomenna lauantaina korkeapaine väistyy kaakkoon ja Suomeen asti yltää polaaririntama, jonka mukana Suomea lähentelee keskileveysasteiden ilmamassa. Tämä barokliininen vyöhyke (suuria lämpötilaeroja) mahdollistaa sen, että lauantain aikana eteläiseen Lappiin muodostuu osakeskus, joka tulee vaikuttamaan säähämme usean päivän ajan.

Matalapaine siis kehittyy huomenna Suomen ylle, josta se alkaa voimistumaan ja siirtymään pikku hiljaa Venäjän puolelle. Se on aluksi vain n. 1020 hPa:ssa, mutta kehittyy polaaririntaman yhteydessä maanantaiksi hieman alle 995 hPa:n matalaksi. Se voimistuneine lämpötila-advektioineen vetää Siperiasta sitten alkuviikosta hyvin kylmää ilmaa mukanaan.

Lauantaina päivällä käydään siis etelässä ja lännessä nollassa tai hieman plussalla kun lounaassa ollaan jopa keskileveysasteiden ilmamassassa. Ilmamassoja on periaatteessa meillä arktinen (ainoastaan talvella), polaarinen ja keskileveysasteiden ilmamassa. Joskus on täällä trooppiselta ilmamassalta haiskahtanutta ilmaakin havaittu, mutta se oli hieman ehkä liioittelua. Nyt siis siirrytään muutamassa päivässä keskileveysasteiden ilmasta arktiseen kun Suomessa ollaan matalapaineen kylmän advektion alueella.

Sunnuntaina voidaan aivan lounaassa olla vielä nollassa, muualla etelässä on pikkupakkasta. Melko rankkojakin lumisateita saadaan lauantaina keskisessä Suomessa ja sunnuntaina puolestaan myös täällä etelässä, tosin pääosin lumisateet ovat jo heikompia. Maanantaina ja tiistaina voidaan vielä saada paikallisia lumikuuroja.

Lämpötila kääntyy siis kunnolla laskuun maanantaista alkaen. Silloin matalapaine imee arktista ilmaa Siperiasta, joka ei paljoa pääse lämpenemään kun se kulkee lumipeitteisen maan yllä. Niinpä tiistaista torstaihin on idässä ja etelässä arktista ilmaa. Sen epävirallinen raja on n. -18 astetta 850 hPa korkeudella ja nyt on mallit lupaamassa n. -20 - (-25) C. Kaikkein arktisin ilmamassa kulkeutuu kuitenkin Valko-Venäjälle ja Ukrainaan.

Tämän arktisen ilmamassan vallitessa lämpötila on täällä Helsingissä n. 15 pakkasasteen vaiheilla. Aivan parin viikon takaisiin lukemiin ei päästä, sillä tuuli on noina päivinä sen verran voimakasta, että inversiota ei pääse kehittymään. Se on edellytys sille, että talvella päästään kylmässä ilmamassassa myös maanpinnalla hyvin alhaisiin lukemiin. Silloin heikkotuulisina ja selkeinä päivinä alatroposfäärin jäähdytys on voimakkaimmillaan ja lämpötila laskee. Nyt tuulen voimakkuus, pilvilautat ja kylmän vaiheen keston lyhyys eivät ole suosiollisia erittäin kylmälle hiihtolomaviikolle. Kylmältä kuitenkin tuntuu, sillä tuulen voimakkuus saa sään tuntumaan kuin oltaisiin lähellä -25 astetta.  

Ensi viikon lopulla pakkaset taas hellittävät, mutta kuinka paljon, sitä on vielä mallien eri vaihtoehdoista vaikea sanoa.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan