Räntäsateet yleistyvät, perjantain matalapaine on vielä arvoitus.

Hyvin kylmä ilmamassa levittäytyy pohjoisesta kohti etelää ja sää viilenee päivä päivältä. Keskiviikkona sadealue kulkee Keski-Suomen yli kaakkoon ja sen jälkipuolella sateet tulevat osittain räntänä. Sateet ovat melko vähäisiä, mutta kyllä jossain päin Keski- tai Itä-Suomessa maa voi hetken aikaa olla hieman valkoinen. Etelämpänä sateet tulevat vielä vetenä.

Torstai on pääosin poutainen. Kaakossa on liikkeellä yksittäisä sadekuuroja ja myös länsirannikolla, lähinnä Pohjanmaalla voidaan saada vesi/räntäkuuroja.

Perjantaiksi saapuu sitten voimakas matalapaine. Sen ennustaminen on ollut yllättävän vaikeaa ja mallit ovat vieläkin melko erimielisiä sen reitistä ja voimakkuudesta. Siinä missä Euroopan keskuksen malli on sen sunnuntaisen über-ennusteen jälkeen heikentänyt tuulia jonkin verran, on GFS malli ja NOGAPS malli niitä voimistaneet. Tällä hetkellä näyttää melko todennäköiseltä, että perjantaina etenkin Pohjoisella Itämerellä mahdollisesti myrskyää. GFS mallin eiliset ajot ennusti 22-24 m/s, mutta tänään ne ovat olleet lähempänä 18-20 m/s. NOGAPS ennusti aamun 6 UTC ajossa yli 20 m/s, mutta 12 UTC ajossa alempia n. 18 m/s tuulia. Englannin UKMET malli on tuonut kovempia tuulia ennen, mutta uusimmassa ajossa ne ovat heikempiä. Saksalainen GME malli on kunnon myrskyn kannalla. Kanadalainen malli on muista poiketen lepsulla kannalla ja vielä matalan eteläisempää reittiä eikä nostata tuulia. Japanilainen malli on samanlainen. Virolainen malli ennustaa laajalti merelle 20-22 m/s.

Eli muutamat mallit ennustaa ihan leppoisia tuulia ja ok keliä, muutamat kovaa tuulta ja kohtalaista keliä ja muutamat myrskyä. Hirveätä hajontaa kolme päivän ennusteessa. Suuret erot johtuu lähinnä siinä, että eri mallit vievät tuota matalaa eri reittejä ja pohjoisempi reitti kulkee barokliinisemmän alueen kohdalta, joka voimistaa matalapainetta. Lisäksi Atlantilla on perässä tulossa yksi matalapaine, joka nostaa välikorkeapaineen ja sen voimakkuus vaikuttaa tuon Suomen eteläpuoleisen matalapaineen jälkeiseen painegradienttiin ja sitä myöden tuuliin.

Jokatapauksessa eroja tuulissa on vielä paljon ja täytyy odotella keskiviikon ja torstain malliajoja, toivottavasti niissä olisi jo yhteisiä piirteitä.

Sitten tuon matalapaineen sateisiin. Ne ovat paikoin runsaita aivan etelärannikolla, jälleen tietenkin matalapaineen mahdolliset reittimuutokset tulee ottaa huomioon. Virolaisen LAM-mallin mukaan sade muuttuisi perjantaina iltapäivällä pääkaupunkiseudulla rännäksi tai lumeksi. Voi olla, että sade tulee perjantaina suunnilleen Tampereen korkeudella pääosin räntänä tai lumena. Tosin jälleen riippuu paljon tuosta matalapaineen reitistä, saadaanko sadetta edes niin korkealle kunnolla.

Yöt ovat kylmiä ja etelässäkin täytyy varautua paitsi räntään myös tiepintojen jäätymiseen. Lähes joka yö lämpötila laskee öisin etelässäkin pakkaselle. Niinpä renkaiden vaihto ei olisi hirveän huono idea.

Sitten lauantaiksi vahvistuu korkean selänne ja sää poutaantuu. Sunnuntaina matalapaine kulkee Pohjois-Atlantilla ja siitä leviää sadealue pohjoiseen. Virtaus puhaltaa tällöin lounaasta ja ilma lämpenee etelässä +10 asteen tuntumaan.

Eli ei nyt paljoa uutta kerrottavaa ole. Päivitän keskiviikkona tai torstaina kun paremman resoluution mallit ottaa tuon perjantain matalan haltuunsa ja toivottavasti muutkin mallit pääsisivät yhteisymmärrykseen.