Hyvin tieteellinen otsikko kuvaa mihin suuntaan sää alkaa nyt kehittyä. Vapun ennuste on mennyt alamäkeä viime päivät ja nyt ei enään vapussa ole paljoa hurraamista.

Vielä tiistaina oli toiveita, että nyt Suomeen vaikuttava korkeapaineen selänne olisi pitänyt paremmin pintansa ja pohjoisvirtaus olisi jäänyt heikoksi. Niin ei ole käymässä. Suomi on siis juuri nyt länteen siirtyvän korkeapaineen huonommalla puolella ja virtaus käy pohjoisesta. Enään ei ole epäselvää tuosta suursäätilasta vapun osalta. Lähinnä kysymys on vain siitä, syntyykö ja mihin mahdollisia aaltoja (matalapaineita) tuon korkeapaineen itäreunalle. Niissä hajontaa on vielä ja ne määräävät sen, tuleeko esim. vappuna sateita ja missä muodossa.

Tänään viimeisellä synoptiikan luennolla pohdittiin yhdessä vapun säätä ja ei kovin montaa positiivista asiaa löydetty. 544594.jpg

Kuvassa on GFS mallin ennuste vappuaaton ilmamassan lämpötilaeroksi 30 vuoden ajankohdan keskiarvosta. Kuten nähdään Suomi on hyvin tukevasti kylmällä puolella.

544598.jpg

Tässä kuvassa on GFS mallin eri ajojen spagettikuva. Niinkuin näkyy, kaikki malliajot ovat yksimielisiä, että kylmä ilmamassa on Suomen yllä.

Perjantaina vielä siis etelässä päästään 15 asteen tuntumaan, mutta asteittain tuota kylmempää ilmaa tulee pohjoisesta. Mikäli GFS mallin ennuste tuoksi yhdeksi matalapaineeksi, joka tulee pohjoisesta, on kohdallaan sataisi mahdollisesti etelärannikkoa myöden vappuaaton aamuna räntää. Päivän mittaan sitten sää poutaantuisi ja yötä kohden mahdollisesti pilvipeite voisi hieman repeillä. Mikäli näin käy ja ottaen huomioon ilmamassan kylmyys olisi silloin yöllä pakkasta koko maassa. Matalapaineen reitistä riippuen tuuli voi olla vappuaattona melko pureva, joten lämpimästi kannattaa pukea päälle. Uusin ajo toisi sitten vappupäiväksi uuden pikkumatalapaineen ja sateet tulisivat kaikissa olomuodoissa. Se on kuitenkin sen verran uusi ilmestys, että en vielä siihen kovin usko, hieman haiskahtaa mallin virheeltä.

Vapun suuren skaalan sää on siis selvä, ongelma on vain noissa korkeapaineen reunoilla kulkevissa matalapaineissa, joiden reitit ja voimakkuudet ovat vielä jonkin verran auki. Näin ollen vapun sää on hyvin varmasti viileä, mutta sateet ovat vielä epävarmoja. Tänään luennolla käytiin läpi myös netissä eri lähteiden ennustamat maksimilämpötilat Helsinkiin vappuaatoksi. Lähteitä oli aina Tanskan Ilmatieteen laitoksen sivuilta CNN ja accuweatherin ennusteisiin. Hajonta oli 4-12 asteen välillä. Nuo isojen kansainvälisten medioiden ennusteet ovat kyllä hiukan yliampuvia. Nyt arvioituna lämpötilahaarukka Helsingin vappuaaton MAKSIMIlämpötilaksi on n. 3-9 astetta. Se ei enään hirveästi tule tuosta muuttumaan. +5 asteen lämpötilat ovat lähempänä tämän hetkistä arviota kuin +10.

Jotain hyvää sentään näyttäisi tässä olevan, sateet jäisivät täällä etelässä melko vähiin. Tosin vaarana on vielä, että räntää saattaisi noista matalapaineista tulla, mutta sateet todennäköisemmin painottuisivat idemmäksi, jolloin Helsingissä ei sentään niinkään tarvitsisi kärsiä sekä kylmästä ilmasta, sateista ja tuulesta. Pilvisyys on suuren osan vappuaatosta runsasta stratocumulusta, josta siis noita vesi, -räntäsateita voidaan saada. Mikäli yöksi siis pilvipeite pääsee repeilemään mennään selvästi pakkaselle, eli ei kannata sammahtaa ulos - voipi tulla vilu.

Koko ensi viikko näyttää kylmältä. Pitkän, joskin epävarman ennusteen mukaan vasta Euroviisuviikoksi lämpenisi.

Päivitän töiden lomassa viikonloppuna kunhan uutta tietoa ilmenee.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

Tästä pääset kuvagalleriaan