Pahoittelut, että päivitystahti on ollut verkkaista, aikaa ei vain ole riittänyt tarpeeksi.

Tällä hetkellä näyttää, että loppuviikolla sää pikku hiljaa viilenee myös etelässä. Perjantaina näyttäisi olevan suuressa osassa maata välipäivä sateiden suhteen, mutta etelään alkaa saapua illan mittaan jo uusia sateita. Tällöin sateen olomuoto muuttuu etelässäkin pääosin rännäksi tai lumeksi. Ilmamassa viilenee viikonlopun mittaan. Itsenäisyyspäivää vietetään maan etelä- ja keskiosissa lumisateen säestyksellä, kaakossa ja etelärannikolla sade on enempi räntää. Maan pohjoisosissa on poutaa. Lunta voipi maan eteläosien sisämaahan ja Keski-Suomeen kertyä parhaimmillaan n. 5-10 cm.

Sunnuntaina matalapaine siirtyy itään ja täyttyy. Suomeen virtaa kylmempää ilmaa ja lähinnä maan etelä- ja keskiosissa sekä Oulun läänissä tulee paikallisia lumikuuroja. Lämpötilat pakkasella.

Alkuviikolla uusi osakeskus saapuu lännestä. Sen ajoitus ja reitti on vielä epävarma, Euroopan keskus tuo se vasta myöhemmin maanantaina ja eteläisempää reittiä kuin GFS. Jos reitti on eteläisempi, sateet tulevat etelässäkin enemmän lumena kuin vetenä. Kuitenkin vesisateet ovat tällä hetkellä mahdollisuus maan eteläosissa. Tuon matalapaineen jälkeen sateet näyttäisivät heikkenevän ja ilma viilenevän uudestaan, ainakin tilapäisesti. Suuri kysymysmerkki onkin mitä tapahtuu ensi viikolla keskiviikon jälkeen, Euroopan keskus tuo voimakasta matalapainetta Pohjois-Eurooppaan ja lauhaa ilmaa, GFS vie samaisen matalapaineen huomattavasti pohjoisempaa reittiä ja pitäisi mahdollisesti viileämpää ilmamassaa Suomessa. Eli ennustettavuus alkaa pikku hiljaa heiketä maanantai-tiistai paikkeilla ja loppuviikko on täysin auki.

Tuossa nopeasti vilkaisin Brittiläisen Met Officen kausiennusteita ja ne melko vahvasti viittaisi, että talvikuukausista on tulossa lämpimiä. Eli joulu-helmikuu ajanjakso olisi todennäköisemmin normaalia lämpimämpi. Painejakauma näyttäisi siltä, että Keski-Eurooppassa olisi pysyvämpi korkeapaineen alue, joka blokkaa matalapaineet ja ohjaa ne keskimäärin pohjoisempaa reittiä, jolloin Suomeen tulisi lounaasta lämmintä ilmaa. Jakaumassa oli kuitenkin pientä vihiä, että vaikka keskimäärin Suomessa vallitsisi lämmin ilmamassa, niin välillä pohjoisesta voi tulla tilapäisiä hyvin kylmiäkin purkauksia. Kausiennusteiden luotettavuus on vielä melko hataraa, joten kovin suuria johtopäätöksiä talvesta ei voi vielä tehdä.

Pikamainintana mitä muualla Euroopassa tapahtuu. Voimakas matalapaine on tuomassa Italiaan, Kreikkaan ja Balkanille tänään ja huomenna voimakkaita ukkosia ja vaarallista tuulta. Saksassa lumisade on jälleen tuonut mukanaan liikennekaaoksen. Jonot ovat moottoriteillä paikoin yli 40 km. Esimerkiksi yhdessä ainoassa osavaltiossa on jonoja yhteensä yli 250 km. Lisäksi Itävallan Alpeilla on tullut hyvin runsaasti lunta, paikoin yli 120 cm, ja tiettyihin kyliin ei ole päästy, sillä lumivyöryvaara on ollut liian suuri.

Lisää kuvia alla olevasta linkistä

106488366.jpg