GFS malli ennustaa etelärannikolle nollan ympärillä pyörivää lämpötilaa seuraavaksi kahdeksi viikoksi. Meren lämmittävä vaikutus saa siis Helsingin pysymään pikkupakkasissa tai hiukan plussan puolella ja kylmimmilläänkin voidaan ehkä käväistä viime viikonlopun melko harvinaisen kylmissä lukemissa.

Eli tosiaan viime viikonlopun ilmamassa oli sen verran harvinaista, että sen esiitymisen todennäköisyys marraskuun alussa on vain n. 5-7 % luokkaa. Niinpä nyt palataan normaalempiin arvoihin. Kuun 19. päivän tienoilla malli toisi pohjoisesta hyvin arktista ilmaa Lappiin. Se ei kuitenkaan lukeudu viikon ajanjakson "tarkkaan" ennustukseen, joten pienetkin alkutilan virheet voi tuoda vaikka plussakelejä samoille päiville.

Tähän päivään. Pieni matalapaine on noudattanut GFS mallin rataa melko hyvin ja se edelleen pitää sateet nyt torstain vastaisena yönä Viron puolella, vaikka välillä näytti siltä, että rannikollekin saataisiin lunta. Perjantai aamupäivällä on paikallisten lumi- tai räntäkuurojen riski rannikolla. Malli on pysynyt tarkasti mielipiteessään siitä, että lauantai illalla leviää sateita Suomeen ja ne jatkuvat sunnuntaille. Sateen olomuoto on edelleen auki, Ilmatieteen laitoksen Hirlam malli ennustaa nyt räntää. GFS malli on niin hilkulla, että mitään varmaa ei voida sanoa. Sen mukaan sateen etureunassa tulee lunta ja sen perässä vettä. Kuitenkin se pitäisi Helsingin juuri siinä rajalla missä voi tulla kumpaa tahansa eli räntä on tällä hetkellä paras veikkaus. Matalan ohitettua Suomen eteläpuolitse sää taas hieman viilenee ja jälkipuolella tulevat kuurosateet ovat lunta. Maanantaina jatkuvat sateet ovat ohi, mutta paikallisia kuuroja tulee etelässä. Tiistai ja keskiviikko ovat pääosin poutaisia.

Tuuli voimistuu lauantaina merellä kovaksi.

Vanhempien blogikirjoitusten kuvaongelma on korjattu ja nyt pitäisi edellisen päivityksen kuva edelleen näkyä.

Ja lisämainintana: Yhdysvaltain luoteisrannikolla on satanut maanantaina ennätyksellisesti yli 200 mm vettä Hawailta asti tulleen kostean ilman myötä. Eli ei nämä Suomen sateet missään tunnu, sillä missään Suomessa ei ole koskaan satanut yhtä paljon koko lokakuun aikana, saati sitten yhden päivän kuluessa.

Uusia kuvia alla olevasta linkistä!

Tästä pääset kuvagalleriaan

"Kalastaja"