Pikapäivitys viikonlopun mahdollisesta myrskystä.

Odotettavissa ollut vuoristorata jatkuu. Eilen aamun ajot ennakoivat voimakasta myrskyä koko viikonlopuksi, mutta iltapäivän ajoissa useat mallit heilahtivat heikkojen matalapaineiden kannalle. Tänään on jälleen menty myrskyä kohti.

Euroopan keskuksen 12z malliajo on palannut pohjoisemmalle reitille ja olisi tuomassa myrskytuulia merialueille lauantaiksi. Aivan yhtä voimakasta matalaa se ei tämän päivän ajoissaan ennusta kuin maanantaiyön vastaisessa ajossaan, mutta edelleen siinä on ytyä. Esim. lauantaina etelässä 850 hPa tuulet puhaltaisivat voimakkaimmillaan 25-35 m/s.

GFS mallin tämän aamun ajot olivat heikolla kannalla. Niissä tuo energia olisi jakautunut monelle eri osakeskukselle, jolloin yhden ison matalapaineen sijasta oltaisiin saatu monta heikompaa, jotka olisivat kulkeutuneet pidemmälle itäkaakkoon. Tämän päivän 12z ajossa malli teki jälleen täyskäännöksen ja ennusti lauantain vastaiseksi yöksi Norjan rannikolle jopa alle 950 hPa hirmumyrskyä, mutta tuo on kyllä liian yliampuva voimistuminen mielestäni. Siitä se kuitenkin toisi erittäin voimakkaita tuulia Suomeen ja merialueille myöhemmin lauantaina, jolloin siis tuon 12z ajon mukaan tuulet olisivat selvästi myrskyisiä.

Muista malleista Englannin UKMET on tuomassa myrskytuulia merialueille, amerikkalainen NOGAPS on vihdoin ryhdistäytynyt ja on melkolailla UKMETin kaltainen. Kanadalainen GEM on tullut eilisestä über-ajostaa hieman alaspäin, mutta ennustaa edelleen myrskyä. Japanilainen tuntuu olevan ajoituksensa kanssa hieman eksyksissä, joten siihen en nyt kiinnitä huomiota.

Forecan tuorein meteogrammi on hauska. Maarianhaminaan lauantaina illalla 22 m/s. Kröhöm.

Kyllä nyt alkaisi pikku hiljaa näyttää siltä, että lauantaina merialueilla myrskyää. Aivan satavarma siitä ei vielä voi olla, mutta mikäli huomisen ajot ovat tämän päivän kaltaisia niin sitten se näyttää melko todennäköiseltä. Vaikka myrskyä on ehkä tulossa on vielä vaikea arvioida kuinka kovaksi tuulet voimistuvat. Siitä saadaan keskiviikon illan ja torstain ajoissa sitten hieman enemmän selkoa.

Jos sään kehitystä katsoo vielä kauemmaksi, niin näyttäisi siltä, että tuon matalapaineen jälkipuolella viikonvaihteessa ja alkuviikolla sää viilenisi kun matalapaine jää Suomen ylle tai hieman itäpuolelle täyttymään ja Itä-Atlantille kehittyy korkean selänne, jonka myötä pohjoisesta virtaisi kylmempää ilmamassaa. Se kuinka kauan tuo virtaus kestää on vielä auki, mutta mallit on väläytelleet, että keskiviikon/torstain tienoilla Atlantin matalapaineet jyräävät sen yli ja toisivat voimakkaita matalapaineita Suomeen ja sää jälleen lauhtuisi. Eli seuraava mahdollinen myrskypäivä olisi ensi viikon puolivälissä. Siihen on nyt kuitenkin matkaa ja kunhan nyt saataisiin edes tuo viikonlopun matalapaine alta pois niin voitaisiin katsoa pidemmälle.

Eli nyt jäädään odottamaan keskiviikon ajoja. Päivitän todennäköisesti huomenna illalla. Vaikka sieltä ei sitten tulisikaan yhtikäs mitään lauantaina niin tämä spekulointi tässä hauskinta onkin..