Kesäkuu oli Ilmatieteenlaitoksen mukaan aurinkoinen ja helteinen. Helleraja ylitettiin jo ennen kuun puoliväliä ja vaikka kesäkuuhun kuului viileämpiäkin hetkiä oli se tututtua parempi kesän aloitus. Yleensä vasta juhannuksen jälkeen ja heinäkuussa saadaan nauttia kunnolla kesästä ja kun nyt ollaan jo näin mukavasti päästy vauhtiin niin saas nähdä minkälainen loppukesästä tulee. Tällä hetkellä sää näyttää pääasiassa jatkuvan ainakin heinäkuun puoliväliin asti lämpimänä ja auringon paisteesta saadaan nauttia jatkossakin. Eipä ole siis valittamista näköpiirissä, tosin paikalliset ukkos- ja sadekuurot voivat tuoda viileämpää ja sateisempaa säätä ja ei jokunen viileämpi päivä maanlaajuisesti ole poissuljettu.

Suomessa kesä on edennyt tasaisesti, vaikka juhannuksen aikoihin olikin osissa maata kovia ukkosia. Ainakin Helsingissä on päiviä vietetty periaatteessa ukkosvapaasti. Samaa ei voi sanoa Saksan eteläosista ja pohjois-Italiasta, jossa muutama päivä sitten erittäin kovat ukkoskuurot toivat kirjaimellisesti tennispallon kokoisia rakeita. Yhden ihmisen kuoleman lisäksi sadan loukkaantuivat. Näin isojen rakeiden esiintyminen on kuitenkin melko harvinaista, ainakin meillä Suomessa. Se vaatii niin voimakkaan ukkossolun syntymisen, että ns. nousuvirtaus pystyy kumoamaan rakeiden painovoiman ja pitämään ne ylhäällä tarpeeksi kauan, jotta ne ehtivät kerätä ympärilleen tarpeeksi massaa alijäähtyneestä vedestä. Saksan tapauksessa nousuvirtauksen nopeus on yltänyt varmaan reippaasti yli 100km/h. Että sillä lailla muualla Euroopassa.

Viime päivien aamuina olen jälleen hortoillut keskustassa ja nyt kuvasatoa tulee torstailta. Huomenna on luvassa sitten kuvia perjantailta ja lisäksi kertomusta UV-säteilyn vaaroista.

Kuvasta pääset valokuva-albumiin

Tästä pääset kuvagalleriaan